Besparingstips die echt werken

5 min leestijd

Er zijn hele waslijsten met besparingstips te vinden op internet. Ik heb de makkelijkste op een rij gezet voor je. Tip 1 tot en met 7 kost alleen wat uitzoekwerk; je levert niets in op woongemak of comfort.

Tip 8 tot en met 12 kost bijna geen moeite en met de laatste twee tips moet je nog wat meer moeite doen, maar kan je veel geld besparen.

Tips om te besparen; debudgetman.nl

1. Stap over naar een goedkopere energieleverancier

Ik heb hier een aparte blog over geschreven. Het is een gemakkelijke manier om geld te besparen en geregeld overstappen loont altijd.

2. Sluit je autoverzekering jaarlijks over

Bekijk jaarlijks of je nog steeds de meest voordelige verzekering hebt. Ook al krijg je een geruststellend mailtje van je verzekeraar, of tussenpersoon, dat je ook volgend jaar bij hen nog steeds voordelig uit bent, check het gewoon zelf even; slapen doen we ’s nachts… Soms krijgt een nieuwe klant een interessanter voorstel dan een klant die verlengt. Met 1 telefoontje ben ook jij verzekert van het gunstige tarief. Besparen op verzekeringen is erg eenvoudig.

3. Zoek uit wat je echte belkosten zijn

Heb je nog een vaste telefoon? Misschien onderdeel van een alles-in-1 pakket? Hoeveel bel je daar maandelijks mee? Hoeveel bel je daarnaast met je smartphone? Door alle kosten op een rij te zetten en voor 1 passend abonnement te kiezen, bespaar je geld.

4. Neem een Sim-only abonnement

Nog niet toe aan de nieuwste iPhone van €1100,- maar wel toe aan een nieuw abonnement? Sim only is dan de meest voordelige keuze. Deze tip dan wel in combinatie met tip 3 uitproberen voor het meest voordelige resultaat. Meer tips nodig om te besparen op je belkosten? Lees dan dit artikel.

5. Los je leningen af met spaargeld

Sparen terwijl je nog een lening hebt, is toch een beetje zonde van het geld. De spaarrente is altijd veel lager dan de rente op je persoonlijke lening of doorlopend krediet. Bereken hier hoeveel je maandelijks kunt sparen en los je lening zo snel mogelijk af.

6. Sta niet rood en betaal je rekeningen op tijd

Klinkt wel erg voor de hand liggend. Uit een onderzoek in opdracht van een van de banken bleek dat Nederland vorig jaar voor ongeveer 9,3 miljard rood staat (1,2 miljoen huishoudens). Er kwam ook naar voren dat zo’n beetje de helft geen idee heeft van het rentepercentage. En die kan oplopen naar 15%!

Dus hou een beetje spaargeld achter de hand en betaal daar dan je rekeningen van.

7. Sluit je zorgverzekering over

Hier hetzelfde advies als bij alle andere verzekeringen: nooit zonder checken verlengen! Ook al ben je tevreden, toch even kijken of het ergens anders beter voor minder kan. Meer tips voor het afsluiten van je zorgverzekering 2019 vind je hier.

De tips die een beetje moeite kosten..

8. Heb je een Alles-in-1 pakket?

En gebruik je ook alles?

In principe bedoel ik hier de alles-in-1 pakketten met TV, Internet en bellen. Maar het advies geldt ook voor gebundelde pakketten met verzekeringen. Gebruik je echt alles?

Providers strooien regelmatig met cadeautjes om klanten tevreden te houden: extra zenders, internetsnelheid omhoog, combinatiekortingen wanneer je ook mobiel gaat bellen enzovoort.

Kijk kritisch naar je huidige pakket. Een provider stunt bijvoorbeeld geregeld met het verhogen van de internetsnelheden en je kunt je afvragen of je die snelheden ook echt nodig hebt. Gewoon een beetje surfen op internet gaat met 400 Mbit/s echt niet sneller dan bij 200 Mbit/s.

Woon je gezellig samen met je cavia? Dan zou een instappakket voldoende kunnen zijn.

Gebruik je geen vaste telefoon en kijk je alleen online wat TV? Neem een internetabonnement aangevuld met bijvoorbeeld Netflix. Betaal alleen voor dat wat je gebruikt.

9. Let bij boodschappen doen op aanbiedingen &

10. maak een boodschappenlijstje en hou je er aan

Een gezin van 4 personen heeft gemiddeld €440,-  per maand nodig voor de boodschappen (bron: Nibud). Deze tips helpen je om je geld voor boodschappen slim te besteden.

Stel je boodschappenlijstje op aan de hand van de aanbiedingen uit de supermarkt.  Neem de moeite om de boodschappen niet allemaal in 1 supermarkt te halen, maar haal je basisproducten gewoon uit een goedkope supermarkt. Ga niet winkelen met een lege maag en haal alleen wat er op je boodschappenlijstje staat. Meer tips nodig? Lees dan ook even dit artikel.

11. Gebruik een slimme thermostaat

Daarmee voorkom je dat je woning onnodig verwarmd wordt wanneer je niet thuis bent. Wel ff goed instellen en van tijd tot tijd even kijken of je programma moet worden aangepast. Zet de thermostaat ’s nachts op ongeveer 15 graden.

12. Check waar je allemaal lid van bent;

en zeg op wanneer je er geen gebruik van maakt. We trappen allemaal wel eens in een slim verkooppraatje. En ben je zomaar lid een sportschool of heb je een abonnement op de krant.

Wanneer na verloop van tijd de meeste kranten ongelezen de prullenbak in gaan, wordt het tijd om het abonnement weer op te zeggen. Het is goedkoper om de krant te kopen wanneer je tijd hebt om hem te lezen.

De moeilijkste..

13. Verkoop spullen die je niet meer gebruikt

Afstand doen van je spullen is niet voor iedereen gemakkelijk. Begin dus met de spullen die je tegenkomt in de berging, op zolder of schuur en waarvan je het bestaan niet meer wist. ‘Ontspullen’ levert niet alleen geld, een lege schuur of zolder op maar schijnt ook je hoofd leger te maken; volgens de Margriet dan 😉

14. Wacht een dag voordat je iets nieuws koopt

De lastigste tip voor het laatst. Wanneer je besluit om iets aan te schaffen, wacht er dan nog 1 dag mee. In de praktijk blijkt dat je er de volgende dag anders, of helemaal niet meer aan denkt. Wanneer je de volgende dag nog steeds van mening bent dat je het nodig hebt, is die aanbieding die je hebt gezien er ook echt nog wel.

Welke tips heb jij om te besparen?

Meer lezen?

2 gedachten over “Besparingstips die echt werken”

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.