Als je belegt, moet je je niet met beleggen bezighouden

2 min leestijd

Nog eentje: ‘Beleggen is heel verstandig, maar handel niet. Daar komen ongelukken van.’

Ik vind het twee mooie uitspraken van een financieel adviseur. En hij heeft gelijk. Beleggende particulieren moeten zich niet actief met hun beleggingen gaan bezighouden door te gaan handelen. We zijn altijd te laat.

Consumenten worden weer geregeld lekker gemaakt door banken om vooral (via hen) te gaan beleggen. Een onderzoekje van 4 maanden geleden toonde aan dat slechts 23 procent van de huishoudens belegt. Angst voor de risico’s en twijfels over de financieel adviseurs zouden de meest genoemde redenen zijn.

Als je belegt, moet je je niet met beleggen bezig houden. DeBudgetman.nl

Apps

Die wel-beleggende 23 procent wordt geregeld lekker gemaakt met mooie, nieuwe producten van onze financiële dienstverleners. Apps waarmee beleggen snel en simpel wordt. De Rabobank heeft een app ontwikkeld waarbij je je kopje koffie van € 2,70 automatisch afrondt naar € 3,00. Die dertig cent wordt dan belegd in een ‘mild, pittig, scherp of heet‘ indexfonds (geen geintje). En je kunt natuurlijk net zo makkelijk verkopen.

als je belegt, moet je je niet met beleggen bezighouden, DeBudgetman.nl

Laat ik me voorzichtig uitdrukken: dit lijkt niet echt wat met beleggen te maken te hebben. Maar meer een soort spelletje. Wanneer je aandelen (mild of heet) direct onder de verkoopknop beschikbaar zijn, dan is de verleiding erg groot om op momenten dat de beurs een slecht dagje heeft te gaan verkopen. Om er de volgende dag achter te komen dat je voor het koersherstel net te laat bent…enzovoort. Wat levert dat op? Veel transacties. Wie verdient daar aan? Inderdaad, jij en ik niet.

Verder zijn de totale kosten voor deze manier van beleggen vrij hoog. Ten eerste rekent Peaks standaard jaarlijks 0,5% kosten over het volledige belegde vermogen. Dat is op zich niet heel bijzonder. Maar daar komt nog iets bij: de verschillende fondsen waarin je belegt, rekenen ook nog eens 0,2 tot 0,4%. Daarmee prijst dit product zichzelf uit de markt. Er zijn veel goedkoper manieren om te beleggen, zoals via DEGIRO. Wanneer je dan voor een ETF zoals VWRL kiest, dan blijven je jaarlijkse kosten beperkt tot 0,22%.

Zo’n beetje alle onderzoeken wijzen uit dat actief handelende particulieren minder goede resultaten halen en leeglopen op de kosten. De meest succesvolle particuliere beleggers, volgens Fidelity, zijn overledenen en degenen die vergeten zijn dat ze een beleggingsrekening hebben (onderzoekje over de periode 2003-2013). Reden? Er wordt niet gehandeld.

Beleggen kan een goede manier zijn om op langer termijn kans te maken op een hoger rendement. Koop dan alleen financiële producten die je begrijpt, handel niet maar koop geregeld wat bij en installeer lekker Candy Crush op je mobiel.

Hoe passief beleg jij?

1 gedachte over “Als je belegt, moet je je niet met beleggen bezighouden”

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.