Beleggen in goud: hoe werkt het en wat levert het op?

4 min leestijd

Regelmatig duiken er berichten op dat de volgende financiële crisis dit jaar echt uitbreekt. Na jaren van grote economische groei en stijgende koersen is er weinig fantasie voor nodig om te beseffen dat een correctie zal volgen. Hoe groot de correctie zal zijn en of het ook gaat leiden tot een echte crisis, dat weet natuurlijk niemand. Maar in tijden waarin beleggers nerveus zijn, zien we dat een heel oud product weer in de belangstelling staat: goud. Er zijn verschillende manieren om in goud te beleggen. Van rechtstreeks goud kopen tot goud-ETF’s. Maar hoe werkt het en wat levert het op?

Beleggen in goud: hoe werkt het en wat levert het op? #beleggen #goud #DeBudgetman

Een veilige haven voor beleggers

Goud heeft de reputatie om een veilige haven voor beleggers te zijn. En in de koers lijkt dat ook terug te zien. Wanneer beleggers nerveus zijn, dan stijgt de prijs van dit edelmetaal.

Nu hebben we een lange periode van economische groei achter de rug en die heeft op de beurs voor enorme koersstijgingen gezorgd. Dus is het normaal dat er een correctie of een periode van economische afkoeling volgt. Het is bijzonder dat in het afgelopen jaar, waarin de beurzen het erg goed hebben gedaan, ook goud met bijna 23% in waarde is gestegen. Sommigen zien dat als signaal voor die komende correctie, maar dat valt alleen achteraf vast te stellen.

Goud kan dienen als manier om je beleggingen de diversificeren, naast aandelen/ETF’s en obligaties. Op welke manieren zou je kunnen beleggen in goud?

Beleggen in goud

Kort samengevat zijn er twee manieren om in goud of andere edelmetalen te beleggen: rechtstreeks door het edelmetaal aan te kopen, of indirect via een tracker of ETF. Hoe dat werkt en waar goud te koop is, leg ik hieronder uit.

ETF’s of trackers

Beleggen in goud door het kopen van ETF’s of trackers gaat op dezelfde manier in zijn werk als het kopen van welke andere ETF maar ook. Het begint met het selecteren van de juiste ETF die voldoet aan de eisen die je stelt. Hou er rekening mee dat de handel in goud plaatsvindt in Dollars. Je hebt altijd de wisselkoers die invloed uitoefent op je rendement. Verder heb je niet veel aan een goud-ETF wanneer je verwacht dat de hele wereldeconomie gaat instorten 😉 In dat geval is fysiek goud de betere optie.

Goud kopen

Ook het fysiek kopen van goud gaat tegenwoordig op dezelfde manier als iedere andere aankoop via internet. Er zijn ‘gewone’ webwinkels die edelmetalen te koop aanbieden. Net zoals webshops een keurmerk hebben, is dat bij deze verkopers ook het geval. Betrouwbare partijen beschikken bijvoorbeeld over een vergunning van de AFM. Het kan onveilig voelen om de edelmetalen zelf in huis te hebben. Daarom bieden leveranciers ook de mogelijkheid om het goud voor je op te slaan. Verder is het net een beetje bol.com: je shopt een winkelmandje vol en rekent af via Ideal. En verzenden kan aangetekend (dat lijkt me overigens een aanrader).

Het gaat hier voornamelijk over het kopen van goud. Je kunt echter op dezelfde manier platina of zilver kopen. Bedenk vóór aankoop dat ieder edelmetaal een andere waarde heeft en ook een ander koersverloop kent. Bepaal vooraf wat het doel is om in een van de edelmetalen te beleggen. Het is in ieder geval niet moeilijk.

Wat levert het op?

Ook het kopen van goud, op welke manier dan ook, is een vorm van beleggen. Daarin gaan risico en rendement samen. In economisch goede tijden blijft het rendement van goud achter bij de resultaten van aandelen. Maar in goud wordt meestal niet belegd vanwege de hoge rendementen, maar voor het verlagen van de risico’s in tijden van crisis. Verder is het een manier om de beleggingsportefeuille te diversificeren.

Wat zijn de rendementen uit het verleden die geen garantie voor de toekomst bieden? Zoals eerder geschreven heeft goud het in 2019 goed gedaan met een rendement van 23% (goudprijs per troy ounce). Maar de 8 jaar daarvoor is goud nauwelijks in waarde gestegen. Een hoog rendement zou dus geen reden moeten zijn om goud te kopen. Het zorgt wel voor stabiliteit, met de kans op rendement.

Heb jij een defensief deel in je beleggingsportefeuille?

Wil je meer lezen?

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.