De beer is los; en nu?

4 min leestijd

Het is waarschijnlijk niemand ontgaan, maar de aandelenmarkt ligt op z’n gat. Papieren winst verdampt waar je bij staat. Er zijn ook heel wat beleggers die hun papieren verlies omzetten in echte Euro’s of Dollars door hun aandelen te verkopen en uit te stappen, kortom de beer is los. Sinds 11 maaart duikelen de koersen in een geweldig tempo omlaag we kunnen nu officieel van een bear market spreken. Imiddels staat de MSCI World index zo’n 18% lager en verschillende andere indexen laten vergelijkbare of grotere verliezen zien. Wat is nu verstandig om te doen?

De beer is los; wat nu? #beleggen #bearmarket #geld #ETF #beer  #DeBudgetman

Advies

Dat geef ik niet.
Ik wil je wel vertellen wat ik doe of laat en waarom, maar jij moet je eigen keuzes maken. Dat is niet alleen omdat ik geen financieel adviseur ben, maar ook omdat er geen financieel adviseurs bestaan die het wel weten. Niemand weet of we de bodem al hebben bereikt, of dat er nog een verdere daling zal volgen.

Mijn portefeuille

Mijn huidige portefeuille heeft een enthousiaste daling ingezet. Het rendement van meer dan een jaar is in enkele dagen verdampt. Dat is in de grafiek hieronder goed te zien.

Meesman beleggen#beer #DeBudgetman

Ik beleg in slechts drie indexfondsen, die samen een goede afspiegeling vormen van de wereldeconomie. Het grootste fonds bestaat uit een index van grote ondernemingen (1600) in ontwikkelde economieën (23 landen). Het tweede fonds belegt in het midden- en klein bedrijf (3400) in ontwikkelde landen (ook 23). En het derde fonds is gericht op de opkomende markten. Dit belegt in ongeveer 1000 ondernemingen in 26 landen. De weging en de onderliggende index staan in het volgende overzicht:

Meesman fondsen #beleggen #DeBudgetman

Voor de boekhouders onder ons: wanneer je de percentages optelt dan kom je uit op 99%. De laatste procent van de wereldeconomie bestaat uit het midden- en kleinbedrijf in opkomende economieën. Die markt is voor beleggers tegen redelijke kosten en risico’s niet toegankelijk.

Er zijn overigens meerdere manieren om in de wereldeconomie te beleggen. Veel collega-bloggers kiezen bivoorbeeld voor beleggen in ETF’s. Daarin is VWRL van Vanguard een populaire keuze. ETF’s zijn er in talloze varianten en deze zijn via een broker als DeGiro rechtstreeks aan te kopen.

Inmiddels is de verhouding tussen mijn drie fondsen behoorlijk verstoord. Het ene fonds zakt momenteel harder weg dan het andere. Tijd om te herbalanceren, bij te kopen of nog even af te wachten?

Verkopen, blijven zitten of kopen?

Voor degenen die vaker langskomen op mijn blog weten dat ik een luie belegger ben. En daarmee een aanhanger van de ‘buy and hold’ strategie. Uitstappen door te verkopen, staat in ieder geval niet op mijn lijstje. Ik heb mijn leergeld in het verleden wel geleerd.

Dan blijft over: herbalanceren, bijkopen of afwachten.

Ik ben nog niet overtuigd dat actief herbalanceren enorme voordelen heeft. Momenteel probeer ik doormiddel van de maandelijkse inleg in de buurt te blijven van mijn ideale beleggingsmix. Maar nu het zo hard naar beneden gaat, is het niet het goede moment om heel actief te gaan schuiven tussen de fondsen.

Bijkopen? Vanwege onze emigratieplannen lijkt het me ook geen geschikt moment om een stevig deel van de spaarrekening in indexfondsen te stoppen. Daarbij komt dat het er nog helemaal niet op lijkt dat we de bodem al hebben bereikt. Tijdens de vorige crisis lag de bodem op ongeveer 50% van de piek. In het FD van afgelopen weekend stond een artikel waarin particuliere vermogenbeheerders aangaven dat er op dit moment 2,5 keer zoveel aandelen worden gekocht dan verkocht. Er was zelfs sprake van topdrukte op de berus door grote aantallen nieuwe beleggers. Daardoor kampten de handelsplatforms van verschillende brokers met storingen en vertragingen.

Niets doen?

Ik weet echt niet of het verstandig is om nu groot in te kopen. Het is een feit dat de aandelen veel goedkoper zijn dan een dag of tien geleden. Maar wanneer de crisis wat langer gaat duren dan een paar weken, dan kunnen de koersen nog wel verder omlaag. En misschien kan ik de verleiding dan ook niet weerstaan om nog een beetje bij te kopen.

Besluit je dat nu de beer los is dit voor jou een goed moment is om in te stappen dan luidt de officiële disclaimer van brokers zoals DeGiro: ‘Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s, u kunt uw inleg (deels) verliezen’.

Heb jij plannen om in te stappen, of kijk je (on)rustig toe?

Wil je meer lezen?

2 gedachten over “De beer is los; en nu?”

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.