Wat de beurs gaat doen in 2019

3 min leestijd

Dat weet niemand.. Maar de afgelopen paar weken is duidelijk geworden dat beleggen zeker niet saai is. Jaarwinsten verdampten in korte tijd en intussen krijgen we traditiegetrouw weer allerlei tips voor de beurs in 2019 en lijstjes waar we dit jaar vooral in moeten gaan beleggen. Wat weten we wel over de komende periode?

wat gaat de beurs doen in 2019 #debudgetman

 

Er zijn een aantal factoren die de rust en onrust op de beurs gedeeltelijk bepalen. Sommige zaken spelen al lange tijd en hebben hun invloed op de beurs gehad. Enkele onderwerpen zijn ook in 2019 nog actueel.

 

Handelsoorlog

We hebben nog steeds te maken met een handelsoorlog tussen de grootste economische machten. Dat zorgt altijd voor onrust. Het huidige gedoe is inmiddels wel verwerkt in de aandelenprijzen. Wanneer er een akkoord komt, dan lijkt het voor de hand te liggen dat de beurs daar wereldwijd positief op reageert.

Ik hoop zelf dat vooral opkomende markten daarvan profiteren ;-). Deze hebben in 2018 forse verliezen verwerkt, mede veroorzaakt door de lagere groei in met name China.

 

De EU

Het opkoopprogramma van de ECB is in december 2018 beëindigd. Er worden niet langer miljarden in het financiële systeem gepompt. Voorlopig handhaaft de ECB de extreem lage rentes. Op welke manier dit gevolgen zal hebben voor de Europese economie weet ik niet; ik ben geen econoom. Als ik dat wel was, dan wist ik het ook niet. Niemand kan voorspellen wat op termijn de gevolgen voor de beurs zijn wanneer je in 4 jaar tijd 2,6 biljoen Euro bijdrukt.

Dat de rente voorlopig laag blijft, is op zich wel goed nieuws. Niet voor spaarders, maar wel voor hypotheken en… landen als Italië of Griekenland (daar zijn ze weer). Wanneer de rente binnen de EU serieus zou stijgen dan krijgen deze landen acuut financiële problemen vanwege hun hoge staatsschuld. Niemand kan natuurlijk in de toekomst kijken, maar de rente zou nog wel eens lange tijd laag kunnen blijven.

 

De BREXIT

Deze hoort zeker in het rijtje thuis voor dit jaar. Het aardige is dat dit nog alle kanten op kan. Een ding lijkt wel duidelijk: wanneer er geen deal komt en er sprake is van een ‘harde’ Brexit, dan hebben we daar allemaal last van. Of het ook echt €300,- per werkende Nederlander per jaar gaat kosten, moeten we maar afwachten.

30 maart weten we meer.

 

En verder…

wachten we rustig af. Als het bovenstaande stof rustig neerdwarrelt dan is er geen reden om aan te nemen dat de koersen niet rustig weer omhoog kunnen, zoals in de afgelopen jaren. Maar wanneer Italië een probleem wordt of als China naar Taiwan vaart, dan kunnen de aandelen nog wel verder naar beneden.

Het goede nieuws is dat niemand het weet en dat het voor een beleggende particulier eigenlijk niet uitmaakt. Je bent als kleine belegger in dit soort situaties altijd te laat.

Er is maar 1 winnende strategie voor particuliere beleggers: kopen, geregeld bijkopen en blijven zitten. Instappen/uitstappen/switchen is alleen goed voor de bank.

Wil je meer lezen?

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.