Een nieuw Google algoritme en gedoe met m’n site

4 min leestijd

We zijn in ons dagelijks leven nogal afhankelijk van de grote tech-bedrijven. We scoren likes van vrienden, en shoppen massaal online. Zonder dat we daar al teveel bij stilstaan, staan we heel veel informatie over onszelf af en weten de big four ongeveer alles over ons. Natuurlijk gaan zij heel zorgvuldig met onze gegevens om. Als blogger heb je ook op een andere manier met deze jongens te maken. In mijn geval is de grote zoekmachine weer eens bezig geweest. Het nieuwe Google algoritme zorgt weer voor verrassingen en er was meer gedoe met mijn blog.

Een nieuw Google algoritme en gedoe met m'n site #Google #SEO #DeBudgetman

Nieuw Google algoritme

Het Google algoritme beoordeelt websites op links, inhoud, gebruiksvriendelijkheid en nut. Op basis van die beoordeling ontvangen websites een bepaalde ranking. Zonder zo’n algoritme zou er een willekeurige website bovenaan je zoekresultaten staan. Wanneer je Googelt op ‘de budgetman’ dan verschijnt deze site bovenaan de resultaten. En omdat Google m’n hele site doorgeploegd heeft, zie je onder het adres ook de zes categorieën waarin ik mijn site heb ingericht. Allemaal erg handig natuurlijk en tot zover is er niets aan de hand.

Een paar keer per jaar verandert Google iets aan het algoritme. En dat heeft vaak gevolgen voor de ranking van een site. Wanneer de ranking van een site wordt verlaagd, dan merk je dat direct in het aantal bezoekers op je site.

Vorige week was het weer het geval. Na de aanpassingen, merk ik direct een daling in het aantal bezoekers. Dat is vaak van korte duur, dus ik besteed er ook geen aandacht meer aan. In de beginperiode van m’n blog heb ik nog wel geprobeerd om de content van mijn blog aan te passen op de manier die Google prettig vind. Maar na de zoveelste wijziging van het Google algoritme geloof ik het wel. Over een paar maanden verandert er namelijk weer iets.

Bloggen is een hobby en dat mag wat tijd kosten, maar ik heb niet de wens om iedere keer achter Google of een van de andere grote jongens aan te lopen.

Blijkbaar ben ik niet de enige, want ik las een vergelijkbaar bericht van collega-blogger Stoppen voor mijn vijftigste.

NB voor alle SEO-specialisten: ik heb echt geen behoefte om bovenaan de zoekresultaten van Google te staan. Dus stuur mij vooral geen ‘passende aanbieding’ om de ranking van m’n site op te krikken 😉

WordPress: nog meer blog-gedoe

Ik heb een simpele WordPress site. Je legt een domeinnaam vast en met behulp van WordPress maak je in een avond een website. In principe kan alles met gratis plugins (hulpprogrammaatjes) en thema’s. In mijn geval heb ik gekozen om een thema te kopen, omdat dit veel vrijheid biedt om de hele opbouw van mijn blog zelf in te delen. En dat is een deel van de hobby.

Ook WordPress voert geregeld updates uit. Soms uit noodzaak, om sites veilig te houden maar meestal bieden de updates nieuwe mogelijkheden om je website aantrekkelijker te maken. Deze maand is WordPress 5.6 gelanceerd, met voornamelijk meer cosmetische opties.

En na zo’n update volgen vaak updates van de meeste plug-ins. Op die manier wordt gezorgd dat de boel soepel blijft werken.

Maar deze keer verdwenen ineens een aantal plug-ins en waren helemaal niet meer terug te vinden. Een van die plug-ins houdt mijn bezoekersaantallen bij. En na een dat met 28 bezoekers (volgens wordpress) ben ik toch even op zoek gegaan naar een oplossing.

Het goede nieuws is dat alles weer is opgelost en goed staat ingesteld. Ik heb WordPress opnieuw geïnstalleerd, een aantal mappen op de server verwijdert en daarna de ontbrekende plug-ins weer kunnen installeren.
Wat mij alleen niet lekker zit, is dat ik niet precies weet wat er nu was misgegaan. Nu voelt het als een trucje dat ik heb uitgehaald. En ik wil graag weten hoe het werkt. Ik ga me toch nog wat meer verdiepen in de technische kant van m’n blog.

Heb jij een website/blog en sleutel je daar ook weleens aan?

Wil je meer lezen?

7 gedachten over “Een nieuw Google algoritme en gedoe met m’n site”

  1. Hi Budgetman, Gebruik je voor je bezoekersaantallen geen google analytics dan? Dat kun je instellen via een code in de header, heb je als het goed is geen plugin voor nodig (plugins vertragen vaak de snelheid van websites heb ik me laten vertellen, en snellere website = goed voor SEO en maakt google weer blij ? ).

    Beantwoorden
    • Hoi Saskia.
      Ik gebruik ook Analytics, maar daarmee worden de bezoekersaantallen alleen gemeten. Het algoritme bepaalt de waarde die websites en pagina’s krijgen. En na aanpassingen van het algoritme heb ik wat last van lagere bezoekersaantallen. Inmiddels is dit weer wat gecorrigeerd.

      Beantwoorden
  2. Ik heb ook een blog: geldcoach en doe daar niet meer dan de nodige updates om de site draaiende te houden. Het schrijven is een hobby, de site ontwikkelen minder 😉

    Beantwoorden
  3. Interessant! Ik heb mijn website alweer een paar maanden niet geüpdatet, dus dat heb ik maar meteen gedaan. Geen idee of het helpt, maar het is sowieso verstandig. Ik heb wel echt een mega dropdown qua bezoekers, dus ik ben naar allerlei andere dingen aan het kijken wat er aangepast/geoptimaliseerd kan worden.

    Beantwoorden
  4. Mijn eigen website is al meer dan 5 jaar hetzelfde, al worden WordPress en de plug-ins automatisch bijgewerkt. Gelukkig (afkloppen) heb ik nergens last van gehad en zie ik ook geen daling van de bezoekersaantallen.
    Hoe zit het met die 4 identieke Google ads die ik in dit bericht zie? Ik heb die functie meteen weer uitgeschakeld….

    Beantwoorden
    • Ik heb de meeste aanpassingen van google/wordpress ook zonder problemen doorgevoerd. Daarom weet ik niet zeker of deze probleempjes niet gewoon terug te voeren zijn tot de server. Adsense heeft af en toe inderdaad van die irritante ‘experimenten’ waardoor m’n blog wel een reclamefolder lijkt. Moet ik ook nog ff naar kijken…

      Beantwoorden

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.