Gaat de beurs nog eens ongelofelijk instorten?

4 min leestijd

De forse daling van de beurs die globaal tussen half februari en half maart heeft plaatsgevonden, is voor een deel alweer goedgemaakt. Beleggers zijn optimistische mensen. Nadat er in korte tijd zo’n 30% van mijn portefeuille verdampte, zijn de aandelenkoersen in de laatste vier weken weer met zo’n 20% hersteld. Het lijkt wel een achtbaan. Wanneer het herstel in dit tempo doorgaat dan zijn we binnenkort weer op het niveau van begin dit jaar. Toch denk ik niet dat het zover gaat komen. De beurs zou nog weleens serieus kunnen instorten.

Gaat de beurs nog eens ongelofelijk instorten? #beurs #beleggen #crisis #instorten #DeBudgetman

Meer dan een dipje

Wanneer de beurzen in dit tempo blijven stijgen dan lijkt de corona-crisis niet meer dan een tijdelijk dipje. En laat ik vooropstellen, van mij mag dat.
We zijn de afgelopen jaren verwend en gewend geraakt aan gestaag stijgende aandelenkoersen. Zelfs een crisis werd met gejuich ontvangen, want centrale banken staan dan klaar met allerlei stimuleringspakketten om de boel draaiend te houden. Zo ook tijdens het begin van deze crisis. In dit artikel heb ik daar wat over geschreven. Maar de eerste tekenen wijzen erop dat er in economisch opzicht nog zwaar weer te verwachten valt.

Een paar van die signalen op een rijtje:

  • Shell verlaagt voor het eerst sinds de tweede wereldoorlog haar dividend. Dat is echt heel bijzonder. Shell is een van die bedrijven die het dividend juist altijd verhoogde. Er werd onder sommige omstandigheden zelfs even geld geleend om het dividend maar uit te kunnen keren. En Shell is niet de enige beursgenoteerde organisatie die een dergelijke maatregel neemt. Het is duidelijk dat de winstgevendheid van bedrijven onder druk staat;
  • Olie was even gratis. Het gaat hier om de Amerikaanse markt en in dit specifieke geval ging het om termijncontracten die afliepen. Maar nog nooit is er in de geschiedenis -$39,- voor een vat olie betaald ontvangen;
  • Het consumentenvertrouwen heeft de grootste daling ooit doorgemaakt. Het is nog niet op het laagste punt ooit, maar het is wel een bewijs dat jij en ik ons onzeker voelen. En bij onzekerheid houdt de consument de hand op de knip. De gevolgen worden waarschijnlijk in de komende kwartalen zichtbaar, bijvoorbeeld op de woningmarkt.

Maar ook in het ingezette herstel zijn signalen van een bearmarket te zien.

Signalen dat de beurs verder kan instorten

Het herstel op de beurs verloopt volgens analisten volgens een klassiek V-patroon. Daarbij wordt ervan uitgegaan dat de bedrijfswinsten eind 2021 weer op het niveau zijn van eind 2019. Dit jaar wordt een daling van de winstgevendheid verwacht van 20%, gevolgd door een stijging van 20% in 2021. Op de langere termijn is de winstgevendheid van bedrijven een belangrijke veroorzaker van de koers van een aandeel.

Er valt nu nog helemaal niet te voorspellen of de winstgevendheid beperkt blijft tot die daling van 20% en vervolgens wordt gevolgd door een gelijke stijging. Daar is het nog een beetje te vroeg voor.
Meer achtergrondinformatie vind je in dit artikel van Business Insider.

Een tweede signaal dat we de bodem nog niet hebben bereikt is de aanvoer van enthousiaste nieuwe beleggers. Zodra Jan(ine) Modaal begint met beleggen, dan is dat vaak een teken van een bearmarket. Ik heb hier een paar weken geleden al iets over geschreven, dus dat ga ik niet herhalen.

Het enthousiasme onder nieuwe beleggers was zo groot dat brokers zoals De Giro inmiddels met een wachtlijst werken (nog steeds)… Er is een mooie term die dit gedrag goed omschrijft: FOMO, Fear Of Missing Out. Uit angst om de boot te missen, hollen beleggers als lemmingen achter elkaar aan. Ik ben bang dat er van het enthousiasme weinig overblijft wanneer de beurs nog een keer gaat instorten met zo’n 30%.

Perioden van herstel horen ook thuis binnen een neergaande markt. Zelf ben ik niet zo van de Technische Analyse van beursgrafieken, maar een daling verloopt op de beurs nooit in een rechte lijn.

Conclusie

Kort gezegd: het is nog veel te vroeg om te juichen. Het komende kwartaal krijgen we vooral slecht economisch nieuws te verwerken en wordt ook duidelijk in welk tempo delen van de economie weer mogen opstarten.

Wanneer de beurs nog een keer gaat instorten en er nog eens 30 of 40% van de koers af gaat, dan ontstaat wel een heel verleidelijk koopmomentje. Misschien dat ik me dan niet kan inhouden en in ga tegen mijn eigen principe dat de markt niet te timen is. Dan leg ik nog wat in bij Meesman. Ik verkoop in ieder geval niet; die les heb ik inmiddels wel geleerd.
Maar voorlopig doe ik even niets. En ik ben niet de enige.

Verwacht jij nog een correctie en zou je dan extra aandelen kopen?

Wil je meer lezen?

1 gedachte over “Gaat de beurs nog eens ongelofelijk instorten?”

  1. Het klinkt wel vrij logisch dat er nog een daling gaat komen, zeker als de economische gevolgen duidelijk gaan worden. Dan zou ik zeker 1 of 2 extra kopen doen, afhankelijk van de prijs per stuk op dat moment. Goedkoper inkopen is altijd leuk!

    Beantwoorden

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.