Geld besparen op je autoverzekering: 10 tips die je op weg helpen

6 min leestijd

We hebben de nieuwe polis van onze autoverzekering ontvangen. Nu had ik in het nieuws al gelezen dat de premies voor met name WA-verzekeringen sterk waren gedaald. In de afgelopen jaren ben ik juist ieder jaar weer net iets meer gaan betalen. Het ontvangen van de nieuwe polis bezie ik altijd als een uitnodiging om op zoek te gaan naar een beter aanbod. Dat doe ik eigenlijk bij iedere verzekering. En dat kan heel simpel door gebruik te maken van een online vergelijkingssite. Maar ik heb nog wat tips gevonden die je helpen om geld te besparen op je autoverzekering.

Geld besparen op je autoverzekering: 10 tips die je op weg helpen #geldbesparen #verzekeren #DeBudgetman

Besparen op je autoverzekering? De 10 tips op een rijtje

Het afsluiten van een autoverzekering is zo geregeld. Alles gaat tegenwoordig online. Maar het is handig om eerst wat zaken uit te zoeken voordat je een verzekering afsluit. Dat voorkomt dat je over- of onderverzekerd bent en het biedt de kans om te besparen op je autoverzekering.

1. Kijk naar de dekking

Er zijn drie soorten autoverzekeringen. De eenvoudigste (en goedkoopste) is de verplichte Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering (WA). Deze verzekering kies je meestal wanneer je auto ouder is dan een jaar of 10. De waarde van de auto staat dan niet meer in verhouding tot de uitgebreide dekking van een volledige verzekering.

De tweede soort verzekering is de wettelijke aansprakelijkheid plus een beperkte dekking voor schade aan je eigen auto (WA+). Het gaat hier om schade aan de ruiten, stormschade en diefstal van of inbraak in je auto. Er zit doorgaans maar een paar euro verschil in de premie voor WA of WA+. Het is dus je persoonlijke overweging of je voor die paar euro extra risico wil lopen. Ik kies zelf voor gemak en betaal een klein beetje extra, ook al rijden we hier rond in een oude auto.

Het laatste type autoverzekering is de zgn. all-risk verzekering. Deze wordt ook wel WA volledig casco genoemd. Die verzekering dekt ook de schade aan je eigen auto. Dat kost natuurlijk wel wat. Gemiddeld is deze verzekering zo’n 50% duurder dan de gewone WA verzekering. Alleen nieuwe auto’s tot 4 jaar worden vaak all-risk verzekerd.

2. Betaal je premie per jaar

Dit is een eenvoudige manier om geld te besparen. Kijk of je de verzekeringspremie ook per jaar mag betalen. Dat is bijna altijd mogelijk en het is voordeliger. Gebruik je financiële buffer om de premie te betalen en schrijf maandelijks wat extra’s over naar je spaarrekening.

Het is bijna bij elke verzekering mogelijk om de premie per jaar te betalen. Vandaar dat je deze besparingstip ook tegenkomt bij het afsluiten van bijvoorbeeld een zorgverzekering.

3. Kijk goed naar je schadevrije jaren

Ieder jaar dat je verzekerd bent en geen schade claimt, bouw je een schadevrij jaar op. Daarmee stijg je een trede op de bonus/malus ladder en krijg je korting op je premie. Wanneer je je eerste auto koopt, dan start je met 0 schadevrije jaren. Maar misschien heb je al wel een aantal jaren een leaseauto gehad. Vraag dan bij je leasemaatschappij een leaseverklaring op. Hierin staat aangegeven hoeveel schadevrije jaren je met de leaseauto hebt opgebouwd. Je verzekert je eigen auto dan tegen een lagere premie.

Bij iedere schade val je 5 treden terug. Een beginnend bestuurder start op trede 2. De verzekeraar berekent de premie alsof er al 2 schadevrije jaren zijn. Wanneer er vervolgens een schade wordt geclaimd, dan ontstaat er een negatief aantal schadevrije jaren. De bonus (korting) verandert dan in een malus (toeslag). Maar een negatief aantal schadevrije jaren heeft meer nadelen dan alleen een hogere premie. Het is ook lastiger om over te stappen naar een andere verzekeraar. Het kan in die gevallen verstandig zijn om de schade zelf te betalen en te voorkomen dat je negatieve schadevrije jaren opbouwt. Of het verstandig is om de schade alsnog zelf te betalen, hangt af van de hoogte van het schadebedrag en de premie die je moet gaan betalen.

4. Kijk naar de polisvoorwaarden

De voorwaarden verschillen enorm per verzekeraar. Natuurlijk vergoedt iedere verzekering de schade aan de tegenpartij, maar in de kleine lettertjes zijn er veel zaken te vinden waarmee een verzekeraar zich probeert te onderscheiden. Zo ben je soms verplicht om van bepaalde schadeherstelbedrijven gebruik te maken. En de keuze voor een online aanbieder leidt bijna altijd tot een lagere premie. Maar denk ook aan de mogelijkheid van wel of geen vervangend vervoer in het geval dat je schade hebt, of de premiekorting die je krijgt wanneer je verschillende verzekeringen bij dezelfde maatschappij afsluit. Deck is bijvoorbeeld zo’n voordelige alles-in-een verzekeraar.

Dit is zeker niet het meest spannende onderdeel van je besparingsjacht, maar niet minder belangrijk. Weet wat je verzekert en welk risico je zelf wilt nemen.

5. Kies voor een hoger eigen risico

Over risico gesproken: sommige verzekeraars bieden de mogelijkheid om voor een hoger eigen risico te kiezen. En het effect is simpel: een hoger eigen risico leidt tot een lagere premie. Dit is een heel gebruikelijke manier om geld te besparen op je zorgverzekering, maar het werkt dus ook bij andere verzekeringen.

6. Betaal je schade zelf

Wanneer je toch schade hebt gereden, dan bestaat altijd de mogelijkheid om de veroorzaakte schade zelf te betalen. Bij sommige verzekeringsmaatschappijen kan dit met terugwerkende kracht. Let wel op: wil je een schade alsnog zelf betalen, dan moet je dat binnen hetzelfde verzekeringsjaar regelen.

7. Tweede auto verzekeren?

Wil je een tweede auto in je huishouden verzekeren, dan is het meestal gunstig om bij de verzekeraar van de eerste auto te beginnen. Veel verzekeraars bieden de mogelijkheid om je tweede auto tegen dezelfde schadevrije jaren te verzekeren als de eerste auto. Weigert je verzekeraar? Informeer dan eens bij de concurrentie.

8. Voorkom dubbel verzekeren

Bij het afsluiten van je autoverzekering worden ook de nodige aanvullende verzekeringen aangeboden. De keuze bestaat vaak uit een inzittendenverzekering of rechtsbijstand. Maar je kunt je tegenwoordig ook verzekeren tegen de gevolgen voor je no-claim en daarvoor bieden verzekeraars een zogenaamde no-claimbeschermer aan. Dat klinkt als een verzekering voor je verzekering, maar de keuze is aan jou.

Voorkom in ieder geval dat je dubbel verzekert bent wanneer het gaat om bijvoorbeeld rechtsbijstand. Heb je een losse rechtsbijstandsverzekering, dan vergoedt deze ook de kosten voor het afhandelen van schade bij een aanrijding.

9. Geef wijzigingen zoals een verhuizing op tijd door

De premie van je autoverzekering is onder andere afhankelijk van de plek waar je woont. Dat klinkt heel logisch, want in de stad heb je meer kans op schade dan in het groene hart van Nederland. Maar zelfs binnen de stad is je premie afhankelijk van de wijk waar je woont. Ga je verhuizen? Geef dat dan door aan je verzekeraar. Het kan geld besparen op je autoverzekering.

10. Zet de datum van je nieuwe verzekering in je agenda

Veel verzekeraars bieden hun producten aan met een minimale looptijd van 1 jaar. Daarna heb je wettelijk het recht om maandelijks over te stappen. Maar waarom zou je afwachten? Zet de datum waarop je eerste verzekeringsjaar vervalt in je agenda. Dan heb je de tijd om je alvast even te oriënteren.

Wil je besparen op je autoverzekering? Dan geldt ook hier de regel dat regelmatig overstappen leidt tot lage prijzen. Het kost een beetje moeite, maar het levert een lagere premie op.

Stap jij weleens over naar een andere verzekeringsmaatschappij om geld te besparen?

Wil je meer lezen?

2 gedachten over “Geld besparen op je autoverzekering: 10 tips die je op weg helpen”

  1. Bedankt voor je blog. Goede tip over het doorgeven van je nieuwe adres bij verhuizen. Ik had mij nog niet gerealiseerd dat dit effect kan hebben op de hoogte van onze autoverzekering. Hopelijk valt de ‘schade’ mee.

    Beantwoorden

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.