Hoe bevalt de bankrekening van N26 in de praktijk?

5 min leestijd

Ik maak nu vijf jaar gebruik van een bankrekening van N26. En dat lijkt me een aardig moment om in het kort mijn ervaringen te delen. Inmiddels is de gratis Internetbank geen onbekende meer.
N26 heeft een Nederlandstalige informatie- en aanmeldpagina én de nodige concurrentie van andere online banken. Maar hoe bevalt zo’n gratis bank in de praktijk?

Hoe bevalt de bankrekening van N26 in de praktijk_ #N26 #banken #geld #betalen #DeBudgetman

De N26 bank

N26 is een Duitse internetbank die zich vooral richt op Europese consumenten. Ze hebben inmiddels meer dan 5 miljoen klanten. Het principe van de bank is simpel: Betalen voor de basics is niet nodig. Je krijgt dan ook een gratis betaalrekening, met gratis (prepaid) creditcard. En omdat we in Nederland relatief weinig gebruik maken van creditcards is het ook mogelijk om heel eenvoudig een gratis pinpas aan te vragen. Aan deze basisvoorzieningen zijn geen maandelijkse of jaarlijkse kosten verbonden. Dit is geen tijdelijk lokkertje, want vijf jaar geleden waren deze voorzieningen ook al gratis en dat blijft zo.
Bijsluiter: beide kaarten (de Mastercard creditcard en Maestro pinpas) zijn gratis. Je betaalt wel verzendkosten van €10,- per kaart.

N26 biedt in totaal vijf verschillende betaalpakketten:

  • Twee pakketten zijn gratis: de bankrekening voor particulieren (N26 standard) kost niets en er is een gratis zakelijke bankrekening;
  • De overige drie pakketten kosten maandelijks geld, maar bieden verschillende extra’s:
    – De N26 Smart is geschikt als standaard betaalrekening. Je kunt meerdere passen aanvragen en meerdere spaarpotjes aan de rekening koppelen
    – Voor frequente reizigers is N26 You de moeite waard
    N26 Metal is voor de liefhebbers van hippe metalen creditcards (meer voordelen heb ik eigenlijk niet ontdekt).

In een eerder artikel heb ik de verschillende betaalpakketten al eens op een rijtje gezet. Wil je daar meer weten? Lees dan hier verder.
Op papier ziet het er bij N26 allemaal veelbelovend uit. Maar hoe bevalt het in de praktijk?

Mijn bankrekening van N26

Ik gebruik mijn bankrekening van N26 als tweede rekening. Mijn salaris, de vaste kosten en dergelijke gaan allemaal via de ING. Dat is in het begin een bewuste keuze geweest, want ik was benieuwd hoe zo’n gratis alternatief zou bevallen.
Mijn N26 rekening wordt wel bijna dagelijks gebruikt voor mijn persoonlijke inkomsten en uitgaven. Ik heb daardoor een goed beeld gekregen van de voordelen en beperkingen van deze rekening.

Waar ben ik echt tevreden over?

Eigenlijk bevalt de rekening in het dagelijkse gebruik uitstekend. Ik merk geen verschil met mijn rekening bij de ING.
De pinpas doet z’n ding en daarmee betaal ik ook contactloos. Geld opnemen doe ik nauwelijks, maar tot 5 keer per maand is dat ook gratis. Wel even opletten, want gratis geld opnemen doe je bij N26 met je creditcard en niet met de pinpas.

N26 biedt uiteraard ook een app om je bankzaken te regelen. Deze biedt meer mogelijkheden dan alleen de basisvoorzieningen zoals geld overschrijven en saldo checken. De app biedt een gecategoriseerd overzicht van je inkomsten en uitgaven. Zo zie je in een oogopslag hoeveel geld je uitgeeft aan bijvoorbeeld de boodschappen of vervoer.

Verder gaat betalen met de creditcard net zo eenvoudig als met (bijna) iedere andere creditcard. Wij hebben deze creditcard tijdens onze laatste zomervakantie in het buitenland regelmatig gebruikt.
Daarbij moet ik wel opmerken dat ik bijvoorbeeld geen auto heb gehuurd. In de praktijk blijken verhuurders nog weleens moeilijk te doen bij gebruik van een prepaid creditcard.

Waar heb ik aan moeten wennen?

Er zijn in totaal drie spaarpotjes te maken met de gratis rekening. Dat is niet veel. Wil je er meer, dan kan dat via de betaalde variant N26 You of Smart. Bij de ING zijn er veel meer spaarpotjes aan te maken en daar ben ik wel aan gewend geraakt.

Je koppelt de creditcard aan een de lopende betaalrekening. Bij gebruik van de card moet je zorgen dat je rekening voldoende saldo heeft. Geld wat in een van je spaarpotjes staat gestald, telt dus niet mee als bestedingsruimte voor je creditcard. Wanneer ik online winkel dan maak ik nog wel eens gebruik van de creditcard en dan is het goed om daar rekening mee te houden.

Bij het online shoppen loop ik soms tegen een van de beperkingen aan van deze rekening: er is (nog?) geen mogelijkheid om te betalen via iDEAL. Maar die beperking is er steeds minder, omdat online winkels vaak alternatieve betaalmogelijkheden bieden zoals Maestro, Mastercard, Apple Pay of Google Pay. En dat kan via N26 wel.

Tot slot is het handig om te weten dat geld overschrijven van bijvoorbeeld de ING naar N26 nog steeds iets langer duurt dan geld overschrijven tussen twee Nederlandse banken. Banken zijn wel bezig om overschrijvingen te versnellen, maar gemiddeld duurt een overschrijving nog wel een halve dag.

Conclusie

Ik heb geen echte nadelen ervaren in het gebruik van deze bank. Toch hou ik de ING er voorlopig nog even bij. Dat is meer uit gemakzucht dan uit noodzaak. Hou er rekening mee dat de overstapservice van banken niet van toepassing is voor een overstap naar een buitenlandse bank. Maar als tweede rekening, als boodschappenrekening of om je uitgaven wat meer te structureren kan ik N26 echt aanbevelen.
Het is gratis en het aanmelden duurt ongeveer 8 minuten.

Heb jij ook een tweede betaalrekening?

Wil je meer lezen?

13 gedachten over “Hoe bevalt de bankrekening van N26 in de praktijk?”

  1. Hallo, ik ondervond nooit problemen met overschrijven vanaf N26 naar een andere rekening maar nu wel. Ik krijg steeds nadat ik het rek.nr ingevoerd heb een vraag om de QR code te scannen van het betreffende persoon waar ik geld aan wil overmaken. N26 support vertelde me dat ik heel Simple naar een venster moet gaan om daar vandaan alleen met het rekeningnummer kan werken maar ik zie nergens een venster waar dat kan. Nooit eerder dit gehad en nu plots is er een QR code nodig. Kan u me uitleggen hoe dit zit? Ik werk altijd op mijn iPhone SE en heb geen beschikking over een pc. Degene waar ik geld aan wil overmaken beschikt niet over een QR code. Alvast bedankt,
    Sven

    Beantwoorden
    • De QR code is bedoeld om snelle overschrijving van geld tussen N26 gebruikers mogelijk te maken. Iedere N26 klant heeft zo’n QR code en deze is te vinden wanneer je rechtsboven in de app bij ‘My account’ kijkt.
      Voor gewone overschrijvingen is zo’n code niet nodig en is het invoeren van de rekeninggegevens voldoende.

      Beantwoorden
    • Dat hangt af of jouw werkgever de mogelijkheid biedt om het salaris op een buitenlandse bankrekening te laten storten. Sommige werkgevers maken bij het uitbetalen van het salaris gebruik van software die buitenlandse rekeningen niet (kunnen) verwerken.

      Beantwoorden
  2. Ik heb een meastro pas en geen mastercard dat koste 10 euro. Maar mijn iban staat op mijn account als ik die gebruik voor een overboeking kan ik die dan met mij meastro pas pinnen ? Er staan ook cijfers op mij maestro card wat houd dat in?

    Beantwoorden
    • Met de Maestro kaart kunnen kosteloos pinbetalingen worden gedaan. Geld opnemen uit een automaat kost €2,- transactiekosten. De nummers op de Maestro card kunnen worden gebruikt voor online betalingen. Het werkt op dezelfde manier als een MasterCard.

      Beantwoorden
  3. Ik heb ook een N26 rekening en ben heel tevreden. Maar let op veel bedrijven willen of kunnen niet automatisch incasseren van de N26 bank. Ik kan mijn verzekering bij Centraalbeheer en ANWB bijvoorbeeld alleen handmatig overmaken en niet laten incasseren. Ook geld wat ik in deposito heb staan bij de Triodos en Centraalbeheer kan niet naar de N26 bank worden gestort wanneer het vrij komt. Dat is balen want ze storten het ook niet naar de rekening van mijn man. Ik ben dus verplicht een rekening bij ABN of zo te openen voor 1,70 per maand alleen voor het kunnen ontvangen van mijn geld. De Nederlandse belastingdienst stort wel geld naar de N26 bank.

    Beantwoorden
  4. Als nadeel heb ik ervaren dat je met de N26 rekening, jezelf bij sommige procedures niet kunt identificeren. Bijvoorbeeld het openen van een rekening bij Brand New Day was daarom voor mij niet mogelijk. Daarnaast kun je géén tikkies betalen of ideal betalingen doen. Dit betekent bijvoorbeeld dat mijn storting naar de giro via bankoverschrijving moest gebeuren, hetgeen niet per direct maar pas na enkele werkdagen was verwerkt. Voor mij zijn dit de nadelen die hebben gemaakt dat ik mijn N26 bankrekening niet langer als enige bankrekening in privé gebruik, ik heb weer een nederlandse bankrekening geopend en hou de N26 aan voor de mastercard.

    Beantwoorden
    • Ik probeer geld over te maken van N26 naar de Asn bank
      We hebben dit al 4 maal geprobeerd in 2weken
      Maar er staat nog steeds geen geld op de Asn rekening

      Beantwoorden
      • Dag Cees, het is mogelijk om direct geld over te schrijven naar een Nederlandse rekening. Maar voor de eerste overschrijving moet je via de browser inloggen bij N26. In de internetomgeving zijn wat meer mogelijkheden, die er in de app niet zijn (zoals het invoeren van het BIC-nummer). Wanneer je een keer een bedrag naar je ASN rekening hebt overgeschreven, dan kunnen vervolgopdrachten wel via de app worden uitgevoerd. Je ASN rekening staat dan bij de contacten van je N26 rekening.

        Beantwoorden
  5. Oh! Interessant om te weten. Ik zag toen ik vorig jaar een tijdje in Barca woonde heel veel reclames voorbij komen. Juist omdat het zo innovatief is, is het ook aanlokkelijk. Uiteindelijk gekozen voor Knab wat ook heel snel ging. Maar ik hou deze in gedachten. Nog steeds.

    Beantwoorden
  6. Heel vroeger bestond de Post Giro en daar had ik sinds 1966 een rekening toen ik begin met werken, zij zijn samen met de ING waar ik later een rekening nam samen met (ex) man. De oude behield ik ook omsdtta hij me verder niets kost. Ik gebruik hem bv voor aan- en verkopen op MP. Heb er geen pasje van. Bij visa een CreditCard.

    Beantwoorden

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.