Hoe je kinderen leert omgaan met geld

5 min leestijd

Praktisch alle geldzaken gaan hier digitaal in huize De Budgetman. En waarschijnlijk geldt dat voor de meeste gezinnen. Op zich is dat prima. Maar voor kinderen is het dan lastig om te begrijpen dat alles in ons leven geld kost. Mijn zoontje is nu 5 jaar. Toen ik zijn leeftijd had, kreeg mijn vader zijn salaris nog contant uitbetaald. Als klein kind zag je dagelijks de relatie tussen werken en inkomen, gevolgd door de boodschappen en uitgaven. Doordat alle uitgaven nu worden gepind of betaald via Ideal, merk ik dat het nu wel lastig is om ze dit begrip bij te brengen. Er is online redelijk veel informatie te vinden over de vraag hoe je kinderen kunt leren omgaan met geld. Ik heb wat tips voor je op een rijtje gezet.

Hoe je kinderen leert omgaan met geld #kinderen #kids #budget #geld #sparen #DeBudgetman

Zakgeld

Om maar direct met een open deur te beginnen: geef je kinderen zakgeld. Dat is een goede start, maar om het ‘echt helemaal goed’ aan te pakken is er wat extra aandacht nodig. Zakgeld heeft het meeste effect wanneer kleine kinderen het op een vast dag ontvangen. Omdat een maand voor kleine kinderen nogal lang duurt, heeft het de voorkeur om wekelijks zakgeld te geven. Maar dat betekent hier in de praktijk dat we geld moeten pinnen en ergens contant moeten betalen om aan wisselgeld te komen. Het enige contante geld hier in huis is het zakgeld van de kids. Het is soms wat omslachtig, maar het is een goede manier om het kleine budgetmannetje te leren omgaan met geld.

Hoeveel zakgeld moet je geven?

Dat hangt onder andere af van de vraag wat je kinderen met het zakgeld mogen doen. De onderstaande bedragen zijn gebaseerd op zakgeld zonder voorwaarden. Dus dat geld is niet nodig voor kleding of abonnementen. In die gevallen is misschien een hoger bedrag nodig. De cijfers zijn afkomstig van onderzoeken die het Nibud heeft gedaan.

Zakgeld-per-week #omgaan met geld #DeBudgetman
Zakgeld per maand #omgaan met geld #DeBudgetman

Spaarrekening

Hoewel sparen geen rente meer oplevert, is een spaarrekening nog steeds een goed hulpmiddel om kinderen te leren omgaan met geld. Het zorgt dat er op een zichtbare plaats geld apart wordt gezet om een grotere aankoop mogelijk te maken. Wanneer de kids nog jong zijn, kan het handig zijn om geen doelen te stellen waarvoor ze langer dan een paar weken moet sparen. En kijk regelmatig samen hoe lang het nog duurt voordat het product kan worden gekocht.

Een spaarrekening heeft verder als voordeel dat kinderen kennismaken met de bank. Ze leren omgaan met de rekening, hun eigen pinpas en pincode en de bankafschriften. Dat laatste kan ook digitaal wanneer je gebruikmaakt van de app van je bank.

Fouten maken

In een eerder artikeltje heb ik zakgeld al eens leergeld genoemd. Dat betekent dat ze er fouten mee mogen maken. We hebben hier thuis de afspraak dat ze het contante zakgeld gewoon uitgeven, maar dat we overleggen over de bestemming van het geld op de spaarrekening. Zo blijft de schade een beetje beperkt tot een handje euro’s en een paar zakken snoep..

Zelf goed omgaan met geld

Mijn kinderen doen niet altijd wat ik zeg, maar doen wel wat ik doe. Hoewel het er soms op lijkt dat ze alleen m’n onhandige opmerkingen en acties nadoen, is dat natuurlijk niet zo. Het voorbeeld wat je als ouder(s) geeft, wordt goed bestudeerd. En het geeft je de mogelijkheid om voor te doen hoe je in de praktijk goed met geld omgaat.

Zo kan het geen kwaad om de kids eens uit te leggen wat de wekelijkse kosten voor de boodschappen zijn, of hoe hoog de vaste lasten zijn. We hebben hier thuis eens uitgelegd wat een zomervakantie kost en dat het huis ook nog een stukje van de bank is.

Hoewel het helpt om open te zijn over de financiën in het huishouden, zit er ook een grens aan. Kinderen kunnen zich nog lang genoeg zorgen maken in hun leven, dus we voorkomen dat ze zich druk maken over de vraag hoe de rekeningen moeten worden betaald. Ik lig er zelf ook niet wakker van. Aan de andere kant willen we voorkomen dat er bij de kids de indruk ontstaat dat hier onbeperkt geld kan worden uitgegeven.

Verder hebben we gemerkt dat het af en toe goed is om ze mee te nemen met boodschappen doen. Dat levert nog wel eens discussie op bij het winkelwagentje, omdat het leven niet alleen uit sushi en cola bestaat. Maar bij de kassa volgt altijd het leermomentje: “Zoveel geld!? Maar we hebben niet eens cola/sushi/lolly’s/spekjes gekocht!”

Hoe breng jij je kids de waarde van geld bij?

Wil je meer lezen?

3 gedachten over “Hoe je kinderen leert omgaan met geld”

  1. Wij hebben met onze 6 jarige zoon het volgende afgesproken.. hij krijgt elke week 4 muntjes van 50 ct. Hij heeft 3 potjes.. zakgeld, spaarpot en toekomst. Wij hebben hem verteld dat hij iedere week in elk potje 1 muntje moet doen. En dat hij het 4de muntje zelf mag kiezen waar die in gaat. Er zijn een paar regels.. alles wat in zn toekomst pot gaat, gaat er nooit meer uit. Elke 6 maanden krijgt hij 5ct rente op elke 50ct in zn toekomst pot. Op die mannier hopen wij dat hij gaat beseffen dat hij geld kan verdienen met zn eigen geld. Verder is zijn zakgeld voor dagelijkse uitgave (ijsje etc) en zn spaarpot is voor het sparen van iets wat hij wil hebben. (In zijn geval een drone) Tussen de 2 laatst genoemde potjes mag hij eventueel schuiven met geld.
    Hij pakt het echt heel leuk op! Je ziet hem iedere week goed nadenken waar die laatste munt in gaat (-:

    Beantwoorden

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.