Hoe krijg je meer grip op geld?

5 min leestijd

Welke plannen heb jij voor de komende periode? Verhuizen, een verre reis maken, FIRE of HOT worden? De meeste plannen die we maken, hebben ook financiële gevolgen. Maar misschien bestaat je plan wel uit de wens om je minder zorgen te maken over geld. Wanneer je meer grip op geld krijgt, is dat een hulp om je plannen sneller te realiseren. Maar hoe pak je dat aan? Hier volgen 4 stappen die je op weg helpen.

Hoe krijg je meer grip op geld? #schuld #geld #besparen #DeBudgetman

Waar doe je het voor?

Een eerste stap om meer grip op geld te krijgen, heeft niets met financiën te maken. Het gaat om de vraag ‘waarom‘. Wat is de reden dat je jouw inkomsten en uitgaven beter in de hand wilt houden? Het bepalen van het doel of de reden helpt je om veranderingen ook vol te houden. Er zijn heel wat redenen te bedenken om je grip op geld te vergroten. Een paar voorbeelden: ik wil uit de schulden komen, ik wil nooit meer rood staan (duurste schuld), ik wil weten wat ik verdien en waar ik het aan uitgeef of ik wil me nooit meer zorgen maken over geld.

Zonder plan wordt het meestal lastig om de verdere stappen uit te voeren en vol te houden.

Wat levert het op?

Wanneer je besluit om je grip op geld te vergroten, dan kost je dat echt wel wat tijd en moeite. Zeker wanneer het bijhouden van je administratie niet jouw hobby is. Om jezelf nieuwe gewoonten aan te leren is het handig om vooraf vast te stellen wat het je oplevert. En dat is net iets anders dan het doel. Het gaat dan om het resultaat dat je wilt bereiken.

Als het doel is om nooit meer rood te staan of al je schulden af te lossen, dan levert je dat meer op dan een positief saldo op je rekening. Het levert ook op dat je minder zorgen hebt over geld. Je bent beter in staat bent om financiële plannen te maken en te bereiken.

Niets doen levert ook wat op. Je geldzorgen, chronisch rood staan of schulden blijven dan bestaan. De wetenschap dat financiële zorgen niet worden opgelost, kan ook een goede motivatie vormen om met je financiën aan de slag te gaan.

Hoe begin ik?

Zo simpel mogelijk en in kleine stapjes. Uiteraard heeft het NIBUD er een mooi stappenplan voor uitgewerkt. Die bestaat in de basis uit 4 stappen die ik hieronder kort toelicht:

1. Zicht op je administratie

Voordat je met de financiën aan de slag gaat, is het handig om eerst de algemene administratie op orde te brengen. Rekeningen en belastingen komen via de post of per mail binnen. Soms moet je inloggen op een site om je rekeningen te kunnen inzien. de een vindt het handig, de ander een ramp. Maar je hebt die gegevens nodig voordat je een begin kan gaan maken met het maken van een overzicht.

Ook al vind je het ongemakkelijk, leer jezelf aan om post direct te openen en je mail regelmatig te lezen. Dat voorkomt (financiële) verrassingen.

2. Overzicht van je inkomsten en uitgaven

Deze stap kost wat meer tijd en moeite. Maak inzichtelijk wat je inkomsten en uitgaven zijn. Maak een simpel overzicht in Excel waarin je je inkomsten bij elkaar optelt, je vaste uitgaven bij elkaar zet en je variabele en periodieke kosten op een rijtje zet.

Onder aan de streep wordt dan duidelijk of je genoeg inkomen hebt om alle kosten in het jaar te betalen.

Begin met het maken van een jaaroverzicht. Daarmee zijn ook de periodieke inkomsten en uitgaven goed in beeld te brengen. Je krijgt dan zicht op de dure en goedkope maanden van het jaar. De kosten van de dure maanden zijn op te vangen door wat extra te sparen in de goedkope maanden. Probeer om iedere maand een vast minimum bedrag te sparen.

Maak vervolgens een maandoverzicht. Hiermee krijg je een beter zicht op de uitgaven die je maandelijks doet. Dat overzicht kan ook worden gebruikt om de kosten bij te houden voor de boodschappen, reizen, uitgaan en dergelijke.

3. Inzicht in je financiën

Nu je een overzicht hebt van je inkomsten en uitgaven is het zaak om je grip op geld te vergroten. Misschien valt op dat je in verhouding tot je inkomen veel geld uitgeeft aan wonen. Zoek uit of je recht hebt op toeslagen. Je kan eenvoudig zelf huurtoeslag aanvragen, of zorgtoeslag aanvragen. Maar er zijn ook partijen die dit voor een kleine vergoeding voor je regelen. Maak er in ieder geval gebruik van wanneer je er recht op hebt. En kijk ook of je bij je gemeente in aanmerking komt voor extra ondersteuning.

Wanneer uit het jaaroverzicht blijkt dat je inkomen niet genoeg is om alle uitgaven te betalen, kijk dan kritisch naar mogelijkheden om te besparen. Wij zijn de Nederlandse overheid niet en kunnen dus niet eindeloos geld lenen. We gaan als particulier dan een keer failliet.

Door bij het NIBUD gebruik te maken van het persoonlijk budgetadvies, zie je hoe hoog jouw uitgaven zijn in vergelijking met andere huishoudens. Zo ontstaat snel inzicht in mogelijke besparingen.

4. Keuzes maken

Zelfs miljonairs moeten keuzes maken (heb ik me laten vertellen). De strekking van dit actiepunt is dat we in ons leven niet alles tegelijk voor elkaar krijgen. Blijkt uit je jaar- en maandoverzicht dat je structureel geld tekort komt? Maak dan een bespaarplan. Er zijn veel artikelen geschreven met tips om geld te besparen. Maak een keuze en begin ermee.

En misschien leiden deze 4 stappen wel tot de conclusie dat je al goed bezig bent. Dan is het alsnog geen verspilde moeite. De omstandigheden in ons leven veranderen nog weleens. En veel veranderingen hebben ook financiële gevolgen. Grip op geld is eigenlijk altijd nodig.

Heb jij grip op je financiën? Of is er nog wat verbetering mogelijk?

Meer lezen?

2 gedachten over “Hoe krijg je meer grip op geld?”

  1. Volgens mij is er altijd nog wel verbetering mogelijk. Zodra je grip heb op je geld ligt de valkuil op de loer om daar dan ook zo mee om te gaan en budgetten weer wat losser te laten. Dat is in elk geval wat ik toch wel vaak terug lees her en der.

    Beantwoorden

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.