Je hypotheek oversluiten: hoe werkt dat?

3 min leestijd

De laatste jaren zijn er flink wat mensen die hun hypotheek oversluiten. Dit komt vooral doordat de hypotheekrente eigenlijk alleen maar gedaald is. Een lage rente maakt het interessant om geld te lenen, omdat een lening jou dan minder kost. Heb jij jouw hypotheek jaren geleden afgesloten? Dan betaal je mogelijk aanzienlijk meer dan nodig. In dat geval kun je jouw hypotheek herfinancieren. Probleem is alleen dat veel mensen niet weten hoe dit in zijn werk gaat. Wat dat betreft ben je hier aan het juiste adres. Hier lees je hoe je een hypotheek oversluit. Daarnaast licht ik kort een aantal zaken toe waar je op moet letten.

Je hypotheek oversluiten: hoe werkt dat? #hypotheek #wonen #geldbesparen #DeBudgetman

Ga op zoek naar een goedkopere geldverstrekker

Het oversluiten van een hypotheek begint uiteraard met het vinden van een goedkopere geldverstrekker. Financieel gezien is het immers alleen interessant om jouw hypotheek over te sluiten wanneer je ergens anders een lagere rente betaalt. Weet je niet waar je moet beginnen? Richt je dan eens tot verschillende kredietverstrekkers. Kijk bijvoorbeeld op hun website welke rente zij op dit moment hanteren. De meeste geldverstrekkers hebben hierover informatie op hun website staan. Is dit niet het geval? Dan kun je er eventueel voor kiezen om dit aan te vragen. Zodoende achterhaal je relatief snel waar je jouw hypotheek het beste en goedkoopste onder kunt brengen.

Zoek uit of je een boete moet betalen

Bij het afsluiten van een hypotheek wordt doorgaans een rentevaste periode afgesproken. In deze periode betaal je altijd hetzelfde percentage rente. Je kunt de lening vaak voor 10, 20 of 30 jaar vastzetten. De rentevaste periode is niet alleen voordelig voor jou, maar ook voor een geldverstrekker. Zij weten immers precies hoeveel geld ze aan rente verdienen over de betreffende periode. Als je jouw hypotheek oversluit voor het einde van de rentevaste periode, lopen zij inkomsten mis. Daarom brengen geldverstrekkers vaak een boete in rekening als je jouw hypotheek oversluit voordat de rentevaste periode verlopen is. Zoek daarom altijd eerst uit of je bij jouw huidige geldverstrekker een boete opgelegd krijgt als je jouw hypotheek oversluit naar een andere bank.

Oversluiten met een boete

Moet je een boete betalen bij het oversluiten van jouw hypotheek? Dan denk je misschien al snel dat dit financieel niet interessant is. Toch kan herfinancieren wel degelijk interessant zijn, ook al legt je huidige geldverstrekker jou een boete op. Onderaan de streep kan de boete je namelijk minder kosten dan de besparing die de lening jou oplevert. Sluit jouw hypotheek daarom nooit over voordat je berekend hebt of het financieel voordelig is of niet. Je kunt dit zelf berekenen, of hierbij de hulp van een adviseur inroepen.

Schakel hulp in

Zoals je hierboven al kon lezen, komt er behoorlijk wat kijken bij een hypotheek oversluiten. Hierdoor weet je mogelijk niet hoe je dit het beste aan kunt pakken. Sommige mensen gokken het erop, maar dat zou ik je niet aanraden. Heb je geen kaas gegeten van een hypotheek oversluiten? Of lijkt het je gewoonweg niet verstandig om dit zelf te doen? Doe dan een beroep op een hypotheekadviseur, zoals bijvoorbeeld hypotheekadvies Hoorn. Een hypotheekadviseur weet alles van herfinancieren en kan jou dan ook adviseren of oversluiten al dan niet interessant is. Bovendien kan hij je begeleiden in het traject, waardoor je zeker weet dat je een goede keuze maakt. 

Een tijdje geleden heb ik onze hypotheek ook overgesloten. Hier lees je welke keuzes ik daarbij heb gemaakt.

Wil je meer lezen?

1 gedachte over “Je hypotheek oversluiten: hoe werkt dat?”

  1. Het is ook heel fijn dat als je een boete wordt opgelegd, dat deze vaak door de nieuwe verstrekker wordt gedekt in je nieuwe maandbedrag. De nieuwe verstrekker kan je middels een maandbedrag inzichtelijk maken wat het inclusief boetepremie wordt.

    Beantwoorden

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.