Paniek op de beurs!?

3 min leestijd

Amerikaanse beurzen beleven zwartste dag in ruim zeven jaar“, “Rampspoed Wall Street“, “Wereldhandel groeit structureel minder hard.” Zomaar drie koppen die in het economisch nieuws van afgelopen week waren terug te vinden. In dit geval van nu.nl, IEX.nl en fd.nl. Maar het maakt niet uit waar je nieuws leest over de economie, want er lijkt weer sprake van de nodige paniek en nervositeit onder de beleggers. Nu zijn er wel wat ontwikkelingen die op de zenuwen van beleggers werken, maar is alle paniek ook terecht?

Paniek op de beurs!? DeBudgetman.nl

Het klopt!

De Amerikaanse beurs heeft afgelopen week inderdaad de grootste correctie beleefd van de laatste zeven jaar. Maar wanneer je naar onderstaande grafiek kijkt, wordt al snel duidelijk dat dit helemaal niet zoveel zegt. Met uitzondering van een kleine hick-up in 2015/’16 is de S&P 500 in een praktisch rechte lijn omhoog gegaan. Het is dus niet meer dan logisch dat een correctie volgt. ‘De grootste correctie in 7 jaar‘ is nogal relatief en bleef beperkt tot een verlies van 3,1%. Het was een slechte dag om te verkopen maar dat hoeft bij de meeste beleggers ook niet.

S&P 500, debudgetman.nl

Deze weken met nieuws waar je nerveus van zou kunnen worden, vormen een aardige persoonlijke stresstest. Wanneer je je als belegger hebt aangeleerd om de dag te beginnen met een kop koffie en een blik op je beleggingsportefeuille, dan ben je gewend geraakt aan een ongewoon lange periode van continu koersstijgingen. Correcties horen echt bij de beurs, ondanks dat dit al lange tijd niet heeft plaatsgevonden. Wanneer je nog niet zo heel lang belegt, neem dan eens een kijkje bij finanzen.net Je kunt daar de beursgegevens tot 2004 terugkijken. Vooral de koersdaling die de beurzen in 2008 doormaakten, zijn interessant. De S&P daalde in dat jaar van 1330 naar 865 punten. Daar verbleekt de recente daling van 3,1% bij.

Oorzaken van de paniek

Er zijn genoeg ontwikkelingen die voor onrust zorgen. Wie het nieuws volgt, krijgt berichten mee over handelsoorlogen, opkomende markten die het zwaar hebben en vanuit Europa zorgen Italië en Groot-Brittannië voor de nodige krantenkoppen. Toch is dat maar een deel van het verhaal. De cijfers die onder dit nieuws schuil gaan, schijnen nog steeds goed te zijn. Het FD berichtte dat er juist $7,2 miljard uit obligatiefondsen en $8,5 miljard in aandelenfondsen was gestroomd. “De belegger” is dus nog niet overtuigd in paniek en ook nog niet aan het voorsorteren op een neergaande markt.

Beleggingsprofiel

De koersdalingen van afgelopen week horen bij beleggen en zijn geen reden voor paniek. Ben jij er wel nerveus van geworden, dan is het goed om je persoonlijke beleggings- of risicoprofiel nog eens te bekijken. Zo’n profiel  geeft een indicatie van je bereidheid en mogelijkheden om risico’s te nemen en te dragen. Het is noodzakelijk dat je beleggingen aansluiten bij je profiel. Het gaat in de komende periode vast nog een keer veel harder naar beneden. Wat je dan vooral niet moet doen, is in paniek verkopen. Merk je dat je onrustig begint te draaien op je stoel wanneer je aandelen op verlies staan, dan zou een iets defensiever beleggingsportefeuille kunnen zorgen voor een betere nachtrust.

Persoonlijke portefeuille

In de privé portefeuille valt de schade mee. Weliswaar heb ik in de laatste 3 maanden 7,8% verloren in het deel dat in opkomende landen belegt. Door brede spreiding is het totale verlies beperkt gebleven tot 2,15% op gehele portefeuille. En het is slechts papieren verlies. Geen ramp dus…

Heb jij jezelf erop betrapt dat je vaker de beurs volgt, nu het wat meer beweegt?

Meer lezen?

3 gedachten over “Paniek op de beurs!?”

  1. Leuk geschreven! Ik merk dat ik eigenlijk niet vaker check. Misschien 1x per week? Het liefst kijk ik nu juist minder vaak om er niet mee geconfronteerd te worden. Ik heb nogsteeds een lange termijn visie dus het komt wel goed 🙂 de beurs herstelt zich vanzelf weer en heb gebruik kunnen maken van VWRL “goedkoop” aankopen 🙂 de Sale blijft leuk!

    Beantwoorden
  2. Mijn Amerikaanse pensioen is belegd in aandelen. Ik kijk 1 x per jaar, wanneer ik het bedrag hiervan moet melden bij de Nederlandse belastingdienst. Ik weet nog hoe ik na 9/11 40% verloor. Dat is ook weer hersteld na enige tijd. Ik kan het toch niet opnemen dus ik word er alleen maar onrustig van als ik vaak ga kijken. De afgelopen 5 jaar is het alleen maar in waarde gestegen.

    Beantwoorden

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.