De twee nieuwe indexfondsen van Meesman

5 min leestijd

Ik ben een luie belegger. Na wat jaren leergeld te hebben betaald, beleg ik nu zo’n 13 jaar via Meesman. Zij bieden niet veel keuze in indexfondsen. Er zijn slechts drie aandelenfondsen en twee obligatiefondsen. Maar voor een passief belegger is dat meer dan voldoende. Ieder jaar ontvang ik keurig het jaarverslag met een uitnodiging om de jaarvergadering bij te wonen. Daar ga ik eigenlijk nooit naar toe, omdat ik dat zonde van mijn tijd vind. Meesman is een betrouwbare, zelfs ietwat saaie partij en zo hoort dat ook. Beleggen is al spannend genoeg. Deze keer werd er in de uitnodiging van de jaarvergadering echter aangekondigd dat Meesman twee nieuwe indexfondsen zou introduceren. Nu dacht ik dat ik met de bestaande indexfondsen al breed gespreid beleg. Ik was dus nieuwsgierig hoe de nieuwe indexfondsen eruit zouden zien.

De 2 nieuwe indexfondsen van Meesman #beleggen #geld #DeBudgetman

Passief beleggen

Tijdens de jaarvergadering werd nog even stilgestaan bij het fenomeen passief beleggen. Bij passief beleggen volg je als belegger de markt. Dit doe je door zo breed mogelijk te spreiden, niet te handelen en geen onnodige kosten te maken. Door te beleggen in indexfondsen die een brede index volgen, ben je als belegger in staat om tegen lage kosten de markt te volgen. Gaat de index omhoog, maak je winst. Gaat’ie omlaag dan daalt je indexfonds mee.

Het alternatief voor passief beleggen is actief beleggen. Hierbij probeer je als belegger de markt te verslaan: het beter doen dan de index. De theorie van actief beleggen is ‘goedkoop kopen en duur verkopen.’ In de praktijk blijkt alleen dat niemand in staat is om de markt (of index) structureel te verslaan. Actief beleggen brengt in ieder geval hogere kosten met zich mee en levert mede daarom op langer termijn een lager rendement. Het is wel spannender dan passief beleggen; maar het levert geen geld op.

Rust vind ik persoonlijk ook een groot voordeel van passief beleggen. De strategie is bekend (breed spreiden en niet handelen), de index ook (100% aandelen die wereldwijd gespreid worden belegd) en daarmee is er geen enkele noodzaak om nog dagelijks bezig te zijn met beleggen.

De nieuwe indexfondsen

Voordat de nieuwe indexfondsen werden gepresenteerd, volgde een korte toelichting over de spreiding van de huidige Meesmanfondsen:

  • Het Meesman Indexfonds Wereldwijd volgt de MSCI World index en deze bestaat uit 1.600 aandelen van (middel)grote bedrijven in 23 ontwikkelde landen wereldwijd;
  • Het Meesman Indexfonds Aandelen Opkomende Landen volgt de MSCI Emerging Markets index. Deze index bestaat uit 1.000 aandelen van (middel)grote bedrijven uit 26 opkomende economieën;
  • Verder heeft Meesman nog een Europees Aandelenfonds dat de MSCI Europe index volgt.

Dus spreiding genoeg zou je denken. Maar tijdens de presentatie werd terecht opgemerkt dat de gevolgde indexen uitsluitend in grote en middelgrote bedrijven beleggen. Het midden- en kleinbedrijf wordt door deze indexen buiten beschouwing gelaten. Door te beleggen in de huidige indexfondsen beleg je bij Meesman dus niet volledig wereldwijd gespreid, maar laat je zo’n 14% van de markt buiten beschouwing. En dit wordt binnenkort opgelost.

Meesman introduceert op korte termijn een fonds dat beleggen in kleine bedrijven in ontwikkelde landen mogelijk maakt. Het fonds volgt de MSCI World Small Cap custom ESG low carbon index. De geografische spreiding is gelijk aan de MSCI World index: het belegt in dezelfde 23 landen. Het fonds belegt in 3800 bedrijven die voldoen aan de ESG standaard. Dat betekent dat zij voldoen aan eisen omtrent milieu (Environment), maatschappij (Social) en goed bestuur (Governance). Zo’n 600 kleine bedrijven voldoen niet aan de standaard en maken dan ook geen deel uit van deze index. Dit fonds vormt een mooie aanvulling op het bestaande assortiment van fondsen.

Het tweede fonds dat Meesman binnenkort introduceert is eigenlijk geen indexfonds, maar een fonds van fondsen. Wanneer je als belegger breed gespreid wilt beleggen, dan dient je portefeuille te bestaan uit fondsen van grote en kleine bedrijven, uit ontwikkelde en opkomende economieën. En dat is precies wat het nieuwe indexfonds gaat bieden. Op basis van de weging die door MSCI wordt meegegeven, wordt er voor 75% belegt in de World index, voor 12% in Emerging Markets en voor 13% in de nieuwe Small Cap index. Met 1 fonds wordt direct maximaal wereldwijd gespreid belegt. Veel gemakkelijker gaat het niet worden.

De kosten

De kosten zijn bij Meesman overzichtelijk geregeld. De jaarlijkse kosten voor alle fondsen zijn 0,5%. Transactiekosten (aan- verkoop, of switchen) zijn 0,25%.

Bij het tweede nieuwe fonds kunnen in theorie nog extra kosten ontstaan. Na verloop van jaren kan de weging tussen de verschillende fondsen veranderen. Als voorbeeld: voor de economische crisis vormde de opkomende economieën 16% van de wereldeconomie, nu nog 11%. Herbalanceren zal dus periodiek nodig zijn. Dat kan kosteloos wanneer Meesman dit met nieuw ingestroomd geld doet. Wanneer dit onvoldoende blijkt, dan zal een deel van de fondsen geswitcht moeten worden. En switchen kost geld. De praktijk zal uitwijzen of zich een dergelijke situatie voordoet.

Ik vind het World Small Cap fonds een heel goede aanvulling. En wanneer je een beperkte inleg hebt, dan zou het ‘fonds van fondsen’ (officieel: Aandelen Wereldwijd Totaal) zeker het overwegen waard zijn.

Update: Inmiddels kan er in deze twee nieuwe fondsen worden belegd. Meer informatie over de verschillende fondsen vind je hier.

Meer lezen?

2 gedachten over “De twee nieuwe indexfondsen van Meesman”

  1. Mooie toevoegingen voor Meesman. Mijn voorkeur gaat dan uit naar het ene fonds waarin alles zit. Die lijkt dan nagenoeg op de VWRL van Vanguard.
    Wordt jouw manier van beleggen nu anders met deze nieuwe fondsen of blijf je bij de verdeling hoe die was?

    Beantwoorden
    • Ik heb een deel van mijn aandelen omgezet en ben ingestapt in het kleine bedrijven fonds. Omdat bij switchen transactiekosten worden gemaakt, boots ik zelf zo goed mogelijk de verdeling na die wordt gehanteerd in het wereldwijde aandelen fonds. Ik heb er dus niet voor gekozen om mijn hele portefeuille om te zetten naar het nieuwe fonds, maar in de praktijk lijkt mijn portefeuille er wel op.

      Beantwoorden

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.