Verlaag je vaste lasten met deze 5 tips

4 min leestijd

Met enige regelmaat loop ik eens door onze maandelijkse uitgaven. Daarbij kijk ik ook naar onze vaste lasten. We nemen deze gemakkelijk als vanzelfsprekend, omdat ze vaak iedere maand terugkomen. Maar daar zit ook direct de kracht van de besparing: het biedt de mogelijkheid om iedere maand minder geld uit te geven aan de verplichte financiële nummers. Wanneer je het bespaarde geld vervolgens gebruikt om extra te sparen of af te lossen, dan behaal je een dubbel voordeel. Met de volgende 5 tips probeer ik je op weg te helpen.

verlaag je vaste lasten #besparen #vaste lasten #DeBudgetman

Wat zijn vaste lasten?

Het Nibud verstaat onder vaste lasten alle uitgaven voor wonen, gas/water/licht, telefoon/TV/internet, belastingen, verzekeringen, onderwijs, kinderopvang en de kosten voor vervoer. Het gaat dus eigenlijk over alle grote maandelijkse uitgaven, behalve de boodschappen en kleding. En het gaat echt over veel geld. Dit jaar wist het Nibud te melden dat huishoudens hier meer dan de helft van hun inkomen aan kwijt zijn. Dus hoog tijd om te kijken of er wat kan worden bespaard.

1: Overstappen of oversluiten

Veel vaste lasten bestaan uit contracten met banken, verzekeraars of nutsbedrijven. Een serieuze manier om te besparen is kijken of je ergens anders niet goedkoper uit bent.

Voor je woonlasten is het goed om eens naar je hypotheek te kijken. Er zijn verschillende manieren om te profiteren van de waanzinnig lage rente van dit moment.

Het loont de moeite om aan het eind van je contract met je energieleverancier te kijken of overstappen zinvol is. Het zal ook jullie ervaring zijn dat het verlengingsvoorstel meestal minder interessant is dan het eerste aanbod. Overstappen zorgt er voor dat je blijvend een scherpe prijs betaald.

Ook op persoonlijke leningen kan worden bespaard. Bij deze leningvorm staat de looptijd en rente vaak vast, maar dat betekent niet dat er geen mogelijkheden zijn om deze over te sluiten. Hier heeft de lage marktrente ook zijn werk gedaan.

De strekking van deze tip is dat je alle vaste contracten met leveranciers, verzekeraars en banken van tijd tot tijd tegen het licht moet houden. Het kan vaak nóg wat voordeliger.

2: Verminder je verbruik

Door je verbruik van gas, water en licht te verminderen dalen de kosten van je vaste lasten ook. Dat betekent niet dat je bij een kamertemperatuur van 15 graden met je jas aan moet zitten. Het verbruik vermindert ook door je woning goed te isoleren. Daarbij is ook goed gebruik te maken van de vele subsidies die er momenteel te krijgen zijn. Kijk hier even voor een overzicht van die subsidies.

3: Opzeggen

Kijk eens kritisch naar de abonnementen. En dat kan van alles zijn: van krant tot sportschool. We hebben lang een weekendabonnement op de krant gehad. Maar na een tijdje merkte ik dat deze vaak alleen nog maar werd doorgebladerd. Soms ging de krant compleet ongelezen in de prullenbak, terwijl de nieuwe editie al lag te wachten. Tijdgebrek. Ik heb het nu omgedraaid. Ik koop alleen een krant wanneer ik weet dat ik er tijd voor heb. Het aardige is dat ik er dan meer van geniet, omdat het er niet ieder weekend is en ik er bewust tijd voor vrij maak.

Dit principe geldt voor alle abonnementen. Maak een afweging tussen de prijs en de mate van gebruik.

4: Onderhandelen

Wanneer je niet onder gunstige voorwaarden kunt overstappen naar een nieuwe leverancier, probeer dan om binnen het bestaande contract te heronderhandelen. Dat lukt verrassend vaak. En zodra een leverancier (kabelaar, energieleverancier, bank of wat maar ook) met ongevraagde gratis cadeautjes begint te strooien omdat ‘ze zo blij zijn met jou als trouwe klant’ dan wordt het tijd om goed op te letten. Meestal is er dan concurrentie op komst. Zo zijn we hier klant van één van de kabelmaatschappijen. Momenteel gaan er hier in de wijk allerlei paarse glasvezelkabels in de grond. Een van de concurrenten legt hier een nieuw netwerk aan. Kreeg ik spontaan een telefoontje van de klantenservice van mijn kabelaar! ‘We zijn zo blij met u als klant dat we het huidige contract graag voortzetten en u krijgt 3 maanden 50% korting.’

Dat is voor mij een uitnodiging om even te Googelen. Dan blijkt dat nieuwkomers 6 maanden 50% korting krijgen! Met dat bericht en een beetje vasthoudendheid lukt het meestal om dezelfde aanbieding te krijgen als bestaande klant.

5: Verhoog je inkomen

De laatste tip is geen besparing maar levert wel degelijk geld op. Kijk naar manieren om je inkomen te verhogen. Daarmee bedoel ik geen salarisverhoging (wat natuurlijk ook mag) maar onderzoek of je in aanmerking komt voor een van de toeslagen die we in Nederland kennen. Huur- of zorgtoeslag of het kindgebonden budget zijn extra inkomsten die zorgen dat je vaste lasten betaalbaar blijven. En zoals we dat gewend zijn van het Nibud hebben zij een online hulpmiddel waarmee je gemakkelijk uit kunt rekenen op welke toeslagen je recht hebt.

Heb jij nog tips om je vaste lasten verder te verlagen?

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.