De terrassen zijn weer open en maandag gaan de kids weer volledig naar school. Daarbij proberen reisorganisaties en luchtvaartmaatschappijen ons te verleiden om er weer even lekker tussenuit te gaan. Het is net alsof het allemaal weer langzaam ‘normaal’ gaat worden. Laten we het hopen. Maar het zou toch wat onnozel zijn om te denken dat deze pandemie rimpelloos vertrekt. Of er een tweede golf komt en hoe erg het dan wordt, weet ik niet. Wat wel duidelijk wordt, is dat de economische problemen nog lang niet voorbij zijn. Er worden door de overheid miljarden besteed om de schade te beperken. In een aantal gevallen zijn die regelingen ook voor werknemers en ondernemers beschikbaar. Ik heb links en rechts wat geldtips gevonden en op een rijtje gezet die je helpen om door deze periode heen te komen.
De basis op orde
Veel geldtips helpen je om inzicht te krijgen in je financiën. Ik hoop eigenlijk dat bij jou de basis al op orde is. En daar bedoel ik mee, dat je weet wat je inkomsten en uitgaven zijn. Dat is absoluut de eerste stap die nodig is om in staat te zijn te reageren op veranderingen in je financiën. Eigenlijk heb je twee overzichten nodig: een maandoverzicht met je inkomsten en uitgaven én een jaaroverzicht waarin het totaal van jaarlijkse kosten inzichtelijk is. Wil je daar wat meer over lezen?
Dit artikel gaat over het opstellen van een maandbudget en hier lees je tips over een jaarplanning.
Geldtips om de balans te herstellen
Het is de laatste weken duidelijk geworden dat deze crisis veel huishoudens raakt. Wanneer je net als ik, gewoon een vaste baan hebt in een sector die niet door deze crisis wordt geraakt, dan valt het allemaal wel mee. De boodschappen zijn hooguit duurder geworden.
Maar voor veel ondernemers/zzp’ers of werknemers in commerciële sectoren, zijn de gevolgen duidelijk merkbaar. Zeker wanneer je werkt als zelfstandige, dan kan er sprake zijn van (sterk) dalende inkomsten. Een van de tips is om te zorgen dat er zo snel mogelijk weer evenwicht ontstaat tussen de gedaalde inkomsten en je uitgaven. Kortom, besparen. Dat lijkt een heel voor de hand liggende tip. Maar de vorige crisis heeft geleerd dat veel mensen die in financiële problemen terechtkwamen, omdat ze hun uitgavenpatroon niet snel genoeg aanpasten.
Gebruik het overzicht om te zoeken naar de grootste onkosten. Een besparing levert daar al snel wat op. De grootste uitgaven zijn vaak de vaste kosten en de boodschappen, maar ook op vaste kosten kan vrij eenvoudig worden bespaard.
De hypotheekrente staat laag. Oversluiten is misschien kostbaar vanwege een boeterente, maar er zijn heel wat andere manieren om hier toch op de besparen. Hier lees je 10 tips die je op weg helpen.
En dat overstappen naar een andere energieleverancier geld oplevert is natuurlijk een open deur.
Omdat we allemaal wel een een impulsaankoop doen, kan het geen kwaad om ook te zoeken naar overbodige uitgaven. Dat kan een verzekering zijn (voor je smartphone) of een abonnement voor iets dat je niet gebruikt. Meer geldtips die je helpen om te besparen, lees je hier.
Waar heb je mogelijk recht op?
Wanneer de uitgaven naar beneden zijn gebracht, kan het zijn dat er nog steeds niet voldoende is om rond te komen. Zoek uit of je in deze situatie recht hebt op toeslagen, of andere regelingen. Zoals in de inleiding al is aangegeven, treft de overheid verschillende regelingen om de economische schade te beperken. Mogelijk dat jij daar ook voor in aanmerking komt. Ik vond een mooie site die je zonder winstoogmerk op weg helpt binnen de overheidsmaatregelen: coronageldhulp.nl
Voor ondernemers is er ook nog een speciale site opgezet, waarmee je inzicht krijgt in de regelingen.
Voor de reguliere toeslagen is het goed om even op toeslagen.nl te kijken om te zien waar je recht op hebt. Dit is een site van de belastingdienst.
Wat als het toch niet lukt?
Wanneer het toch niet lukt om je inkomsten en uitgaven in evenwicht te brengen, dan is het zaak om snel hulp te zoeken. Geld lenen is goedkoop, maar geld lenen om maandelijks rond te komen is een slecht idee. Je maakt schulden waar je nog jaren lang mee te maken hebt.
Neem contact op met je bank of hypotheekverstrekker. Ook zij zitten niet te wachten op een klant die niet meer aan zijn of haar verplichtingen kan voldoen. En daarom zijn er vaak financiële afspraken te maken.
Ook deze crisis gaat weer voorbij. Het is alleen wel zaak om er zonder al teveel kleerscheuren doorheen te komen.
Merk jij deze crisis al in je persoonlijke financiën?
Wil je meer lezen?
Lees berichten (2)
Ik merk alleen dat de boodschappen duurder zijn. Verder werk ik in de zorg en vriendlief in de bouw en wij hebben alleen maar gewerkt. Maar ook extra gewerkt. Wij vernemen financieel weinig er van tot niets.
Die boodschappen zijn inderdaad duur geworden.