Besparen op je energierekening. Dat kan natuurlijk op verschillende manieren: de verwarming een graadje lager, een minuutje korter douchen enz. maar de makkelijkste manier is toch wel om geregeld te kijken of je energieleverancier nog echt wel de goedkoopste is.
Veel mensen schrikken daar een beetje voor terug, omdat ze bang zijn voor veel ingewikkeld gedoe. Dat is jammer, want het is echt heel simpel en gemakkelijk. En je bespaart (bijna) altijd geld. Je hoeft je geen zorgen te maken dat je zonder gas of elektriciteit komt te zitten wanneer je een nieuwe leverancier uitkiest. Dat wordt allemaal geregeld. In deze blog leg ik uit hoe je kunt besparen op je energiekosten door over te stappen.
Welke situatie is op jou van toepassing?
- Nog nooit veranderd van energieleverancier;
- (Jaren geleden) al eens overgestapt, maar weet niet wat mijn huidige verbruik is;
- Ik weet wat mijn verbruik ongeveer is.
‘Nog nooit veranderd van energieleverancier’
Geldt dit voor jou? Dan heb je het makkelijk.
Het enige dat je even moet opzoeken, is de naam van je huidige energieleverancier en de datum waarop je contract afloopt. Om probleemloos over te kunnen stappen, kun je het beste binnen 2,5 maand voor het einde van je contract een nieuwe energieleverancier zoeken. Je weet dan zeker dat je geen boete hoeft te betalen en geen welkomstpremie misloopt.
Ga naar een vergelijkingssite, vul wat gegevens is en laat je verrassen. De meeste vergelijkingssites komen met exact dezelfde resultaten. Ik durf de stelling wel aan dat iedereen die niet overstapt, teveel betaald voor zijn/haar energie. Wanneer je googelt op ‘energie vergelijken’ dan kom je terecht op pagina’s vol resultaten die verwijzen naar allerlei vergelijkingssites. Ze werken ongeveer allemaal hetzelfde.
In dit geval (je bent nog nooit overgestapt) zou ik er voor kiezen om te zoeken op basis van geschat energieverbruik. De energievergelijker rekent met een soort gemiddeld verbruik per gezinssituatie, dus eenpersoonshuishoudens 1500 kWh elektriciteit en 1000 m³ gas/jaar, tweepersoonshuishoudens 2500 kWh en 1100 m³ gas/jaar enz. Het is natuurlijk nog beter wanneer je je eigen verbruik kent, maar daar ga ik in deze situatie niet van uit. Je kunt nog kiezen of je een voorkeur hebt voor vaste of variabele contracten, of je groene energie wilt enzovoort. Selecteer vervolgens de voor jou voordeligste partij.
Een paar dingen om rekening mee te houden:
Veel aanbieders geven een welkomstpremie, variërend van 100-300 euro. De getoonde prijzen zijn inclusief premie. Deze ontvang je bijna altijd aan het eind van je nieuwe contractduur en wordt soms verrekend met de eindafrekening die je dan krijgt. Reken je dus niet rijk.
Kies, nu je voor het eerst overstapt, voor een contract voor 1 jaar met vaste tarieven. Je zult merken, nu je eenmaal bent overgestapt en ervaren hebt hoe simpel het is, dat je volgend jaar mogelijk andere eisen aan een contract stelt. Misschien wil je wel een jaar voor variabele tarieven kiezen, of kies je later bewust voor de rust van een meerjarig contract (maar dan tegen de juiste tarieven en met een forse welkomstpremie). Wat ik bedoel: gebruik je allereerste overstapactie om een beetje ervaring op te doen en lekker te besparen.
‘Al eens eerder overgestapt, maar weet niet wat mijn huidige verbruik is’
Is dit voor jou van toepassing?
Je weet dus hoe eenvoudig het is. Zoek even de gegevens van je huidige leverancier op en de datum waarop je contract afloopt. Via een van de vergelijkingssites kies je voor de gezinssituatie die op jou van toepassing is.
Wanneer je al langer geleden bent overgestapt en je bent blijven hangen bij je leverancier, dan is overstappen in bijna alle gevallen gunstig. Ik heb nog nooit een interessant verlengingsvoorstel gekregen aan het einde van mijn contractduur. Het is tot nu toe nog steeds interessant om iedere keer even over te stappen, hoewel de besparing wel beperkter wordt.
‘Ik weet wat mijn verbruik is’
Geldt dit voor jou? Dan ben je lekker bezig.
Ook al een tabelletje aan het bijhouden hoe je energieverbruik er in de afgelopen jaren voorstond? Ik heb pas nog een onderzoekje gelezen dat consumenten die zich bewuster zijn van hun energieverbruik bijna automatisch energie besparen. Waarschijnlijk stap je dan ook geregeld over van energieleverancier en heb je gemerkt hoe eenvoudig dit een besparing oplevert.
Je kunt de kosten voor energie nog verder verlagen door naast overstappen, zelf energie op te wekken (zonnepanelen) of je huis te isoleren. Die laatste opties kosten wel eerst wat geld, maar in sommige gevallen krijg je nog wat subsidie.
Heb je zonnepanelen geplaatst? Bij het zoeken naar een nieuwe energieleverancier dien je wel rekening te houden met het feit dat je dan zelf ook energie opwekt. Wanneer je van een goede vergelijkingssite gebruikmaakt, dan biedt deze ook de mogelijkheid om de hoeveelheid opgewekte energie in te voeren. Er zijn natuurlijk meerdere sites die je helpen om een goede keuze te maken.
Je zoekresultaat sluit dan beter aan bij je persoonlijke situatie.
Heb je een eigen bedrijf of ben je ZZP’er?
Voor de zakelijke markt zijn er nog wat mogelijkheden waardoor je meer kunt besparen dan als consument. Er is een zakelijk online energieplatform waarbij je snel inzicht krijgt in het voordeligste energieaanbod. Je hebt binnen 2 minuten een totaal overzicht van de contractvoorwaarden met alle kosten. Het afsluiten van het contract gaat uiteraard ook digitaal.
Conclusie: Overstappen van energieleverancier loont altijd
Wat is jouw ervaring met het overstappen naar een ander energieleverancier?
Wil je meer lezen?