N26 Bank: het gratis alternatief voor particulier en zakelijk

8 min leestijd

Ter voorbereiding op onze verhuizing naar het buitenland hebben we een paar maanden in Suriname gewoond. In die tijd ontmoetten we regelmatig Nederlanders die al permanent in het buitenland wonen. Ik ben dan onder andere geïnteresseerd hoe zij de financiële kant van hun leven hebben geregeld. Dit heeft veel nieuwe inzichten opgeleverd. Een van de tips was het bestaan van een nieuwe internetbank, N26. De bankrekening is helemaal gratis en biedt de mogelijkheid van een gewone pinpas en creditcard. Daar wilde ik meer van weten.

De Duitse internetbank N26; debudgetman.nl
N26 Bank: de gratis bank voor iedereen #banken #geldbesparen #DeBudgetman

Wat is N26?

Simpel en kort samengevat: N26 is een direct bank. Dat is een gewone bank maar zonder kantoren en waarbij het contact met de bank via Internet en telefoon verloopt. Het resultaat: lage kosten. In dit geval dus géén kosten. N26 is als bank niet uniek, want we kennen hier in Nederland meerdere direct- of internetbanken. Denk bijvoorbeeld maar aan Knab of de Spaanse Open Bank.

N26 is een Duitse bank met een eigen banklicentie en zij valt daarmee onder het Duitse depositogarantiestelsel. Je banksaldo is tot €100.000,- veilig en omdat de Duitse Centrale Bankgarant staat. De bank heeft sinds 2021 7 miljoen klanten, waarvan meer dan 200.000 in Nederland.

Het contact met N26 verloopt grotendeels via je smartphone. Na aanmelden kun je gebruikmaken van hun app. Via deze app is het ook mogelijke om te chatten met de klantenservice. Maar ‘ouderwets’ bellen kan natuurlijk ook.

Wat zijn de mogelijkheden?

Na het aanmelden ontvang je een rekeningnummer met een Duits IBAN-nummer, maak je gebruik van de N26-app en ontvang je een digitale Mastercard creditcard. Alle betalingen met de Mastercard zijn gratis, ook al worden deze in een andere valuta gedaan. Je kunt ook een pinpas aanvragen (Maestro-kaart).
Het gaat hier om een moderne bank en daarom is het gebruik van Apple Pay of Google Pay ook mogelijk.

De bank kent vier betaalpakketten: N26 standard, N26 Smart, N26 You en N26 Metal. Van deze pakketten zijn ook zakelijke varianten beschikbaar. Daarbij is de N26 Business de gratis bankrekening voor ondernemers. Hieronder volgt een kort overzicht van de verschillende pakketten.

N26 standard

Het N26 account is gratis. Je regelt je bankzaken via een heel overzichtelijke en goed beveiligde app. De digitale creditcard is aan de app gekoppeld. De app biedt vergelijkbare mogelijkheden als de apps van de Nederlandse grootbanken. Zo krijg je een mooi overzicht van je maandelijkse inkomsten en uitgaven.

Wanneer je de rekening ook voor je dagelijkse betalingen wil gebruiken, dan is het misschien handig om een pinpas aan te vragen. De pas is gratis; de bezorgkosten zijn €10,-. Over het aanvragen van de pinpas volgt straks nog wat informatie.

Er kan ook een creditcard worden aangevraagd. Daarbij geldt dezelfde afspraak: de kaart is gratis en de verzendkosten bedragen een tientje. Met je creditcard mag je 3x per maand zonder kosten geld opnemen binnen de Eurozone.

N26 Smart

N26 Smart kost maandelijks €4,90. Voor dat geld krijg je een aantal belangrijke extra’s die N26 tot een serieuze concurrent maakt van de Nederlandse grootbanken.

Met dit pakket is het mogelijk om maximaal 10 spaarpotjes aan de rekening te koppelen. Die heten ‘spaces’ en op die manier is de rekening goed te gebruiken voor het reserveren van geld voor grote uitgaven als vakanties of andere zaken. Verder biedt dit pakket de mogelijkheid om een extra N26 card aan te vragen. Alleen de extra kaart kost geld, de standaard creditcard wordt gratis verstuurd. Het is ook mogelijk om automatisch te sparen door betalingen naar boven af te ronden en je kunt tot 5 keer gratis geld opnemen (met je creditcard). In dit artikel lees je een uitgebreid overzicht van alle mogelijkheden die N26 Smart biedt.

N26 You

N26 You kost momenteel €9,90 per maand. Een belangrijk voordeel van deze rekening is dat het opnemen van buitenlands geld gratis is. Je betaalt dus geen koersopslag (hier lees je wat koersopslag is). Bij een langer of geregeld verblijf buiten de Eurozone is de kaart dan snel terug verdient. Naast een Mastercard debit card krijg ook nog een aantal extra’s die het pakket echt interessant maken voor frequente reizigers. Het pakket heeft een uitgebreide wereldwijd dekkende reis- en ongevallenverzekering van Allianz. Hier volgen in het kort de kenmerken van dit pakket:

– Vergoeding medische kosten

De kosten voor spoedeisende medische zorg in het buitenland worden vergoed. Denk aan dokter- of ziekenhuiskosten, maar ook medische kosten die met COVID-19 verband houden worden vergoed. Daarnaast biedt het pakket standaard verzekering tegen de kosten van ongevallen bij de wintersport.

– Vluchtvertraging

Je ontvangt vergoeding voor de kosten die je maakt wanneer je vlucht langer dan 4 uur is vertraagd.

– Bagage

Wanneer je bagage langer dan 4 uur vertraagd is, worden de gemaakte kosten vergoed.

– Diefstal contant geld

Wanneer je met je N26 You geld hebt gepind en je raakt door diefstal je geld kwijt, dan wordt dit vergoed. Wel zorgen dat je binnen 4 uur bestolen wordt 😉

– Claimen via de app

Zoals eerder beschreven, is de app heel mooi overzichtelijk en uitgebreid. Dat geldt zeker voor de N26 You gebruikers. Het claimen van schade kan dan ook direct via de app gebeuren.

In dit artikel lees je een uitgebreide vergelijking van alle betaalpakketten van N26.

N26 Metal

Dit is de meest uitgebreide variant van de rekening en kost €16,90 per maand. De creditcard is inderdaad van metaal en het ziet er mooi uit. Het verschil met N26 You is dat het verzekeringspakket nog uitgebreider is. Zo is de huurauto verzekerd en is je mobiel verzekerd tegen diefstal. In dit artikel heb ik de pakketten uitgebreid beschreven en de verschillen op een rijtje gezet.

N26 Business

De laatste variant van de rekening is voor zakelijke gebruikers interessant. De voorzieningen van deze rekening zijn gelijk aan N26 standard. Met een interessant extraatje: je ontvangt direct 0,1% cashback van alle uitgaven die je met je creditcard doet. Op deze pagina staat een overzicht van veel gestelde vragen.

Aanmelden

Volgens de site duurt het aanmelden 8 minuten. En dat klopt! Het aanmelden gaat snel en soepel. Nadat je de eerste gegevens via de website hebt ingevoerd, verloopt de verdere verificatie via de N26-app. Het is een kwestie van een foto maken van je ID en daarna een selfie opsturen. Lijkt de foto op je ID een beetje op je selfie dan is alles akkoord en wordt je account actief. De app is daarna meteen te gebruiken.

De app is op verschillende manieren te beveiligen: met een vingerafdruk, een patroon of een wachtwoord. Het is erg overzichtelijk vormgegeven en je hebt de mogelijkheid om je account aan te passen naar een van de andere pakketten. De creditcard en pinpas activeer je via de app.

De app bevat een mooi hulpmiddel (‘Statistics‘) waarmee je inkomsten en uitgaven in categorieën worden ondergebracht. Zo ontstaat een duidelijk overzicht waar je geld vandaan komt en waaraan het is uitgegeven.

Bij aanmelding bestaat alleen de mogelijkheid om de creditcard aan te vragen. Maar zodra je €100,- of meer op je rekening hebt gestort, ontstaat ook de mogelijkheid om een gratis Maestro-kaart aan te vragen. Daarmee kun je de gewone pinbetalingen doen en zo wordt de rekening in de praktijk echt bruikbaar. Veel dagelijkse boodschappen worden in Nederland niet met een creditcard betaald en daarom biedt N26 speciaal voor Nederlandse klanten de mogelijkheid om een pinpas aan te vragen. De Maestro-kaart is gratis aan te vragen in de app; de verzendkosten zijn €10,-.

Tip: geld opnemen met de pinpas kost €2,-. Gebruik daar de creditcard voor; daarmee mag je 3x per maand zonder kosten geld opnemen.
Hou er rekening mee dat het ongeveer een week duurt voordat je beide kaarten binnen hebt en je echt gebruik kunt maken van deze rekening. Intussen zijn betalingen via de digitale creditcard en Apple Pay of Google Pay natuurlijk wel mogelijk.

Werkt het in de praktijk?

Ja. N26 levert een gratis pakket waarmee je je financiën kunt beheren en betalingen kunt doen. Er zijn (nog) wel wat beperkingen. Zo kunnen rekeninghouders nog geen gebruikmaken van Ideal. Inmiddels accepteren bijna alle webshops ook andere betalingen. Dus aankopen via Internet betaal je eenvoudig met je Mastercard, met Apple Pay of Google Pay.
Aanvullende financiële producten of diensten zijn er nog niet. Je kunt dus niet lenen of beleggen via deze bank. Maar het feit dat de rekening gratis is en er uitgebreide voorzieningen zijn voor betalingen in het buitenland, maakt dat deze bank zeker een interessante optie is om bijvoorbeeld als tweede rekening te openen.

Reis je veel buiten de EU? dan is N26 You een goed alternatief. Er worden bij het opnemen van geld geen transactiekosten en/of koersopslagen berekend en daarmee verdient deze kaart zich snel terug. De N26 Metal is er voor iedereen die van een metalen creditcard houdt en zich tijdens zijn reizen graag uitgebreid verzekert..

Nieuwsgierig geworden? Hier staan de verschillende pakketten op een rijtje.
Wil je mijn ervaringen lezen nu ik de rekening al een aantal jaren in gebruik heb? Hier staat mijn laatste review.

Meer lezen?

11 gedachten over “N26 Bank: het gratis alternatief voor particulier en zakelijk”

  • Wanneer je een rekening opent, dan ontvang je eerst je creditcard. Daarmee kun je betalen, zolang er voldoende saldo op je rekening staat. Zodra je €100,- of meer op je rekening stort, dan krijg je de mogelijkheid om ook een pinpas aan te vragen. Die wordt dan iets later toegestuurd. Let op: geld opnemen kan alleen gratis met de creditcard (max 5x per maand).

   Beantwoorden
  • Je kan 2 passen aanvragen 1. Mastercard rood oranje bolletje op de pas dient als prepaid credit card zeker nodig voor in de USA 2. Maestrocard rood blauwe bolletje op de pas is meer een pinpas.

   Beantwoorden
 1. Ik zie net een N26 business account geopend en de mastercard komt eraan, Ik heb er 100 euro op gezet, maar ik zie geen optie om de maestro kaart aan te vragen? Enig idee?

  Beantwoorden
 2. Je kunt op het business account geen handelsnaam gebruiken, alleen je eigen persoonlijke naam. Ik vind dit een onacceptabele beperking.
  Het moet toch mogelijk zijn een alias in te voeren voor de persoonlijke naam.

  Beantwoorden
 3. Wij hebben een kaart ontvangen op ons adres op een naam die wij niet kennen. Nu wil ik deze graag afmelden telefonisch echter kan ik nergens een telefoonnummer vinden waar ik een medewerker te sprerken krijg. Het 004930364286880 nr is een reclame nummer. Dit nummer heb ik geprobeerd. Bvd natalie

  Beantwoorden
  • Wanneer je naar support.n26.com gaat en daar klikt op het artikel ‘how to open my N26 account’ dan staat onderaan die pagina de mogelijkheid om een chat te openen. Je krijgt dan direct contact met een van de medewerkers.

   Beantwoorden
 4. Kun je met de prepaid debit kaart van N26 ook een auto huren bij avis in amerika ?? want ik heb sterk mijn twijfels er over zo ver ik heb gelezen kan je met geen enkele prepaid debit card een auto huren in het buitenland omdat deze kaarten het niet ondersteunen. Zo niet dan lijkt me het weinig nut van zo,n kaart behalfe dat deze dan graties is anders zou ik er niet jaarlijks de bijdrage voor willen betalen.

  Beantwoorden
  • Chris,
   Veel verhuurders accepteren inderdaad geen debitcard bij het boeken van een auto. Er zijn echter wel mogelijkheden om met een debitcard een auto huren.

   Beantwoorden
  • Technisch is het mogelijk om zowel met Apple Pay als met Google Pay te betalen. Deze service wordt op dit moment alleen nog niet in Nederland aangeboden. Het komt naar verwachting binnenkort ook hier beschikbaar.

   Beantwoorden

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.