De stijgende beleggingskoorts: geld op jacht naar rendement?

6 min leestijd

Als luie belegger volg ik het financiële nieuws met belangstelling. Niet om mijn beleggingsbeslissingen op te baseren, want dat heeft toch geen zin. Het nieuws over bedrijven zit allang verwerkt in de koers tegen de tijd dat jij en ik het lezen of ervan horen. Het economische nieuws bevestigt wel iedere keer dat beurzen onvoorspelbaar zijn. En dat actief inspelen op ontwikkelingen op de lange termijn nooit tot structureel hoger rendement leidt. Op dit moment staat de lage rente, gecombineerd met de oplopende inflatie weer in de belangstelling. Beurskoersen staan inmiddels weer op nieuwe hoogtepunten en de rendementen van afgelopen jaren hebben geleid tot een nieuwe groep beleggers. De beleggingskoorts onder huishoudens is weer stijgende. Meestal is dat een voorbode van een aankomende beurscrisis, maar deze keer is dat anders.

De stijgende beleggingskoorts: geld op jacht naar rendement? #geld #beleggen #DeBudgetman

Beleggingskoorts sinds het COVID-dipje

Maart vorig jaar dacht de hele beleggende wereld dat de boel zou instorten. In korte tijd verdampte zo’n 30% van de waarde van aandelenportefeuilles. Het was ook het moment waarop nieuwe beleggers zich massaal op de goedkopere aandelen stortten. Weet je het nog? Brokers zoals De Giro kenden zelfs wachtlijsten voor nieuwe beleggers en waren niet in staat om iedereen tegelijk toegang te geven tot de aandelenmarkten. En deze groep heeft natuurlijk een mooi rendementen kunnen behalen van ruim 60%, gerekend vanaf de bodem in maart 2020. Het betekent natuurlijk niet dat je daarmee ineens verstand hebt van beleggen. Maar het is achteraf bezien een mooi instapmoment gebleken. Goed getimed geluk zou je kunnen zeggen. Het echte goede nieuws is dat je helemaal geen verstand van beleggen hoeft te hebben om te beleggen. Vermeende deskundigheid leidt alleen maar tot ingrijpen in je beleggingsstrategie, dat leidt weer tot kosten en dat leidt weer tot lagere rendementen. Maar later meer over dat soort ‘wijsheden.’ Eerst nog even iets over de nieuwe generatie beleggers.

Nieuwkomers

In het financiële nieuws is er regelmatig aandacht voor die groep. Het zijn verhoudingsgewijs veel jonge mensen die met beleggen starten. En dat is op zich goed nieuws, want hoe langer je (op de goede manier) met beleggen bezig bent hoe groter de kans op een mooi rendement. Maar starters maken beginnersfouten. De meeste beleggers begaan beleggingsblunders en daar leer je van. Soms is de prijs een beetje hoog.
Zo las ik een tijdje geleden in het financiële nieuws over een startende belegger die zijn portefeuille van $15.000,- in korte tijd wist te laten uitgroeien tot $1 miljoen. Om vervolgens alles weer kwijt te raken. Met dank aan de beleggingsapp Robinhood. Dergelijke apps bieden je 24/7 toegang tot je portefeuille en de beurs. Ze laten beleggen lijken op een spelletje; alleen met echt geld en echte kosten. Het leek me zo’n typisch geval van beleggingskoorts. Een mislukte poging om in korte tijd even rijk te worden.

Buitenlandse beleggingskoorts

De beleggingskoorts onder huishoudens heerst niet alleen in Nederland. Hier blijven we vooral spaarders. Op dit moment beleggen zo’n 1,6 miljoen huishoudens ( 1 op de 5). Maar ook in Denemarken is de belangstelling voor beleggen toegenomen. Daar zorgt de negatieve rente voor een nieuwe groep ‘noodgedwongen’ beleggers. In een eerder artikel heb ik al eens stilgestaan bij de situatie in Denemarken: zij kennen een echt negatieve hypotheekrente en inmiddels hebben zij ook een echt negatieve spaarrente. En niet alleen voor grootspaarders zoals in Nederland, maar ook de kleine spaarpot kost geld. Vanaf €13.000,- betaal je rente om je spaargeld bij een bank te stallen. Het leidt tot een groep die noodgedwongen gaat beleggen. Je hebt ook daar redelijk wat eigen geld nodig om je eerste huis te kunnen kopen. Om dat geld te laten renderen kiezen sommigen er voor om met beleggen te starten.
Afwachten hoe lang dat goed blijft gaan.

Valt er wat te leren?

Beleggingskoorts is van alle tijden. In de jaren negentig werden huishoudens ook massaal ‘gek gemaakt’ door berichten over de nieuwe economie; het kon allemaal alleen maar omhoog. Inclusief de duimpjes van Nina Brink 😉
Inmiddels weten we dat de beurscrisis die volgde, gewoon een correctie was die weer werd opgevolgd door een periode van groei. En zo is dat ook nu weer het geval. We staan op een all-time high en we wachten de volgende crisis/correctie af. Wat valt er nog meer te leren?

Deze keer is het anders
Iedere crisis wordt voorafgegaan door een periode waarin we elkaar wijsmaken dat het deze keer anders zal aflopen. Dat is niet zo.

Handelen leidt tot kosten en vergroot de kans op fouten
Startende beleggers maken fouten die anderen al eerder hebben gemaakt. Natuurlijk moet je je goed verdiepen in beleggen voordat je gaat starten. Maar voorkom de illusie dat je beter/slimmer/sneller bent dan andere beleggers. Dat is niet zo. Verdiep je er goed in, bepaal een beleggingsstrategie en hou daaraan vast. Installeer Monopoly op je telefoon in plaats van een beleggingsapp, want het brengt je alleen maar in de verleiding om te gaan handelen op momenten dat de beurs in beweging is gekomen en dan ben je meestal toch al te laat.

Probeer niet om de markt te timen
Wanneer je hebt besloten dat beleggen iets voor jou is, begin dan gewoon met beleggen. Beleggen omdat je geen spaarrente krijgt, vind ik zelf niet zo’n sterk argument. Sparen is echt iets anders dan beleggen. En wanneer je al onrustig wordt van de gedachte dat je 0,01% rente misloopt: beeld jezelf dan in dat in een paar weken tijd 30% van je spaargeld verdampt. Is je maag sterk genoeg? Dan kan beleggen wat voor jou zijn. Maar probeer niet om het ideale startmoment uit te kiezen. De starters in maart 2020 hebben gewoon geluk gehad.

En nu?

Het financiële nieuws blijft interessant om te volgen. Dat zal ik ook blijven doen. Ik lees graag wat beursgoeroes van bepaalde aandelen vinden, om een paar dagen later in de een of andere column weer een tegenovergestelde mening te lezen. Verder vind ik het leuk hoe mijn collega-bloggers over beleggen denken. Sommigen snappen het helemaal, zoals Geldnerd met zijn beleggingsadvies. Ik had zijn beleggingswijzer graag opgenomen in dit artikel, maar ik had geen tijd om het eerst even netjes te vragen. Gelukkig staat ‘mijn’ beleggingsprofiel er ook in 😉 (iets met: ‘Meesman ofzo’).
Andere bloggers doen precies wat ik probeer te vermijden: stock-picking of rommelen met crypto. Daar zou je een positief rendement mee kunnen behalen, maar de kans op fouten is me veel te groot.

En nu is het wachten op de volgende beurscrisis; alle seinen staan op groen. Laat maar komen, want ook deze keer verschillen de omstandigheden niets van de voorgaande perioden met beleggingskoorts.

Beleg jij actief, of volg je gewoon passief de index?

Wil je meer lezen?

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.