De rentepunten van de ING: is dat echt voordelig?

9 min leestijd

We hebben jarenlang een bankrekening bij de ING gehad. De meeste banken proberen zich met wat extra´s te onderscheiden van de concurrentie. De ING doet dat met een virtuele winkel voor aanbiedingen, de zgn. ING winkel.
Hier is het mogelijk om de ING punten in te wisselen voor echte producten of diensten. Vroeger waren het Rentepunten, maar de naam is veranderd. Het idee is hetzelfde gebleven. Het zijn een soort spaarpunten waarmee je dan met korting producten kunt kopen. Dat sparen gaat ongemerkt en omdat de punten onbeperkt geldig blijven, heb je na een tijdje een groot saldo aan rentepunten. Maar heb je er ook iets aan? Hier lees je hoe het werkt.

De rentepunten van de ING is dat echt voordelig #ING winkel #rentepunten #bankrekeningen #banken #DeBudgetman

In dit artikel lees je wat de ING punten precies zijn en hoe je deze spaart. Verder volgen wat praktische tips over de vraag hoe je ze gebruikt en uiteraard antwoord op de vraag of het ook echt voordelig is.
En om een beetje aan te sluiten bij mijn vorige artikel: zijn de rentepunten van de ING een goede reden om over te stappen naar de bank?

Wat zijn de rentepunten van de ING?

De rentepunten zijn goed te vergelijken met ouderwetse spaarpunten. Toen iedereen nog koffie dronk in plaats van een Latte Macchiato spaarde de helft van de Nederlandse huishoudens de spaarpunten van Douwe Egberts. En na 25 jaar koffiedrinken en 12 avonden zegeltjes plakken had je dan 6 theelepeltjes verdiend.
De ING punten zijn gebaseerd op hetzelfde principe: je krijgt de punten gratis en je kunt er leuke dingen mee kopen of korting krijgen. Die korting kan weer op twee manieren: je koopt een kortingsvoucher, of je koopt rechtstreeks een product in de ING Winkel.

In beide gevallen koop je doormiddel van het inleveren van een hoeveelheid ING punten. Meestal bestaat de aankoopprijs uit een combinatie van ING punten inleveren en bijbetalen. Je bestelling wordt thuis afgeleverd.

Hoe kom je aan rentepunten?

Je ontvangt op verschillende manieren rentepunten van de ING. In het verleden ontving je alleen punten over je ontvangen spaarrente, maar daar is de bank gelukkig van afgestapt. De ING punten spaar je nu door middel van je dagelijkse bankzaken. De manier waarop de ING punten toekent, verandert zo af en toe:

Zo krijg je 300 punten per maand wanneer er minimaal €700,- op je rekening wordt gestort. Verder levert het bezitten van een creditcard maandelijks een paar honderd punten op. In de loop van de tijd heeft de ING de manieren waarop je rentepunten kunt verdienen wel teruggebracht. Hier vind je een overzicht van de ING punten die je kunt verdienen.

Wanneer de ING de bank is waarmee je je dagelijkse betalingen doet, dan is het redelijk eenvoudig om zo’n 300 punten per maand te sparen. Meer kan ook, maar dan heb je ook een creditcard nodig, of een spaarrekening te openen. En voor je spaargeld zijn betere alternatieven beschikbaar dan de 1,5% die de ING biedt. Verder zijn er ook gratis creditcards te krijgen.

Wanneer vervallen je ING Punten?

De ING is daar niet duidelijk over. Maar wanneer je de voorwaarden leest, dan wordt daar niets gezegd over het vervallen van de rentepunten van de ING. In het verleden hadden de rentepunten van de ING een houdbaarheid van 3 jaar. Daar is wat gedoe over geweest en in de huidige voorwaarden staat niets over een moment waarop je ING punten vervallen, zolang je klant blijft tenminste.

In de jaren dat wij klant zijn geweest, hadden we ook een torenhoog saldo aan ING punten (we hebben een paar jaar een te dure creditcard gehad..). Conclusie: je punten blijven onbeperkt geldig. Tenzij de bank haar voorwaarden wijzigt.

Wat is er mogelijk met de ING punten?

Het loont de moeite om af en toe eens rond te kijken in de ING winkel. De voormalige rentepuntenwinkel heeft een heel uitgebreid assortiment. De meeste producten zijn met korting te koop, volgens het Airmiles-principe: Je levert punten in en koopt het artikel vervolgens tegen een gereduceerde prijs.

In het verleden hebben we meerdere keren gekeken of een aankoop via de ING winkel interessant was. Dat was eigenlijk nooit het geval. Iedere keer vonden we hetzelfde artikel tegen dezelfde of een lagere prijs in een andere webwinkel.
Maar dat lijkt verleden tijd.

Producten kopen

Voor het schrijven van dit artikel heb ik opnieuw een paar producten bekeken en de online prijs vergeleken. En ik ben positief verrast over de gehanteerde prijzen door de ING winkel. Zij hebben echt interessante aanbiedingen. Een voorbeeldje:

Een populaire espressomachine is de Philips Series 3300 Espressomachine (type: EP3326/90). Een prima ding, denk ik. De ING vraagt er precies €300 voor. Maar de vraag is: is dat echt voordelig? Het antwoord: ja dat is echt een leuke aanbieding. De adviesprijs is €449, maar dat betaalt niemand natuurlijk. Online ben ik bij Amazon uitgekomen en zij bieden dezelfde espressomachine aan voor €377,99. De ING winkel is dus €78 goedkoper.
Wel tegen inlevering van 4000 punten.

Wanneer je naar het assortiment kijkt dan vallen een paar dingen op: het zijn geregeld producten die al wat langer op de markt zijn. Dat hoeft helemaal geen probleem te zijn. Het is blijkbaar voor de ING mogelijk om deze producten tegen aantrekkelijke prijs aan te bieden. Ten tweede gaat het vaak om luxe producten; dingen die je leven aangenamer maken, maar niet per se noodzakelijk zijn. Maar ook dat hoeft geen probleem te zijn. En ten slotte zijn de échte aanbiedingen vrij snel uitverkocht. En dan bedoel ik de producten die tegen een aantrekkelijke prijs worden aangeboden.
Grappig detail: de ING is er zelf inmiddels ook van overtuigd dat zij de producten voor de laagste prijs aanbieden. Bij een aantal aanbiedingen wordt de (hogere) prijs van andere webshops naast het product vermeld. Die gegevens halen ze op bij Kieskeurig.nl.

Voordeelbonnen

Daarnaast zijn er met de rentepunten van de ING ook voordeelbonnen te koop. Letterlijk voor van alles en nog wat. De honderden verschillende voordeelbonnen zijn in twee groepen onder te verdelen, met of zonder bijbetalen. Met het gebruik van voordeelbonnen is het altijd handig om even na te kijken of je kortingen mag combineren, of dat je ergens anders van een betere korting gebruik kunt maken. Maar bij veel aankopen of een dagje uit, zijn de voordeelbonnen goed te gebruiken. Weer een voorbeeldje:

De ING winkel biedt een kortingsvoucher van 15% voor een aankoop in de webshop van Sonos. Een Sonos Move 2 kost daar €499,- Online zijn wel aanbiedingen te vinden van €479,- Maar met de kortingsvoucher kost deze speaker €424,15. Dat blijft natuurlijk veel geld voor een draagbare speaker, maar het gaat in dit geval even om de aanbieding.

Hoeveel zijn 1000 ING Punten waard?

De rentepunten hebben geen vaste waarde. De ‘waarde’ varieert per aankoop. Het loont dus de moeite om uit te zoeken op welke manier je het meeste uit je rentepunten haalt.

Hier volgen twee voorbeelden om dit duidelijk te maken.

Voor 1000 punten koop je een kortingsvoucher van €100 voor de aankoop van zonnepanelen via Coolblue. In dit geval is 1 ING punt €0,10 waard.
Je kunt ook voor 1000 punten een voucher kopen die €200 shoptegoed oplevert voor winkelen bij Coolblue. Voorwaarde is wel dat je dan een energiecontract afsluit bij Coolblue Energie. In dit geval is 1 punt dus €0,20 waard. Maar het mag duidelijk zijn dat de €200 shoptegoed aan nogal wat voorwaarden moet voldoen (en het is nog maar de vraag of het product dat je vervolgens bij Coolblue gaat kopen, ergens anders niet goedkoper is).

Soms zijn de aanbiedingen wel ´duur.´ Je moet dan in verhouding veel punten inleveren voor maar weinig voordeel. Een voorbeeldje: Je kunt een kortingsvoucher voor een workshops kopen. De korting bedraagt dan €25, maar de voucher kost je ook 1000 punten. Hierbij is 1 ING punt dus maar € 0,025 waard.

Het loont de moeite om goed uit te zoeken waar je de rentepunten van de ING aan uit gaat geven.

Hoe werken de rentepunten van de ING in de praktijk?

Het werkt vrij eenvoudig. Nadat je de bestelling in je winkelmandje hebt gedaan, volgt de normale methode voor afrekenen. Heb je gekozen voor een product met bijbetalen? Dan wordt het bedrag van je ING rekening afgeschreven. De punten gaan van je saldo af. Je kunt overigens niet alleen je eigen punten uitgeven. De ING punten zijn over te dragen aan iemand anders. De bezorging is gratis, maar alleen naar adressen in Nederland.

Omdat de hele bestelling binnen het afgeschermde deel van de ING website wordt afgewikkeld, zijn je rekeningnummer en adres al voor je ingevuld. En in de meeste gevallen heb je je bestelling de volgende dag al in huis.
Veel kortingsvouchers werken met een kortingscode. Deze wordt direct naar je mailadres gestuurd.

Wat is slim om van je ING punten te kopen?

Waar zou je je ING punten het beste aan kunnen uitgeven? Ik zou zelf niet zo snel een product kopen in de ING winkel. En dat komt door het beperkte aanbod. Zo zijn er op dit moment maar zeven fietsen te koop. Wanneer die fiets precies het model is dat je zoekt, dan kan het een interessant aanbod zijn. Maar de keuze blijft beperkt.

Het lijkt slimmer om de punten te gebruiken om kortingsvouchers te kopen. Zoals hierboven aan de hand van wat voorbeeldjes al is uitgelegd, blijft het wel belangrijk om goed uit te zoeken of je via de korting ook echt uitkomt op de laagste prijs.

Heb je dus een aankoop van een (luxe) product in gedachten en ben je klant bij de ING, kijk dan even in de ING winkel of er een kortingsvoucher wordt aangeboden.

Conclusie

De prijzen die de ING winkel hanteert, hebben me positief verrast.
Hoewel je niet altijd de allernieuwste modellen in de winkel vind, zijn de prijzen heel scherp. Wanneer je dus op zoek bent naar een artikel en het hoeft niet het allerlaatste model te zijn, dan is de ING winkel zeker een bezoekje waard. Maar het grootste voordeel is toch te krijgen via de aankoop van kortingsvouchers.

Met de ING winkel biedt de bank iets extra’s aan haar klanten. De ING is nog steeds een van de goedkopere banken van Nederland, maar de grootbanken ontlopen elkaar niet wanneer je naar de kosten kijkt. Het kan ook anders. Er zijn banken met een volledig gratis rekening (inclusief pinpas en creditcard), lees dit artikel wanneer je daar meer over wil weten.

Zou je moeten overstappen naar de ING?

Persoonlijk zou ik een bank niet uitkiezen voor de extraatjes. Belangrijke argumenten zijn de kosten voor de bankrekening en de aangeboden services. Omdat de ING winkel voornamelijk luxe gebruiksartikelen aanbied, zou ik het niet de moeite waard vinden om daarom over te stappen naar ING. Maar voor bestaande klanten het is zeker een interessante service.

Maak jij weleens gebruik van de extra’s die jouw bank biedt?

Wil je meer lezen?

21 gedachten over “De rentepunten van de ING: is dat echt voordelig?”

 1. Heb al heel vaak een Essenza waardebon gekocht omdat ik dat een fijne webwinkel vind met mooie producten. Je betaalt €37,50 en mag voor €75 kopen. Dat vind ik een mooie deal.

  Beantwoorden
 2. Ik vind zelf alleen de actie van Hello fresh de moeite waard, die is als bij een van de weinige ook voor bestaande klanten, en alleen met punten een hele mooie korting (wel maar 1 keer per jaar :))

  Beantwoorden
 3. Het probleem dat hier vaker wordt beschreven, is dat de korting gegegeven wordt op adviesprijzen. Zo is de werkelijke korting veel minder groot, of zelfs helemaal vervlogen, want elke winkelketen geeft je die korting. Ik zou die rentepunten graag verzilverd willen zien in cash. Met 1 of 2 cent per punt ben ik al tevreden. Ik heb er door de jaren heen namelijk 180.000 gespaard. Wat ik ermee kan? Niets…..

  Beantwoorden
 4. Heb al Jaren gebruik gemaakt van jullie ING punten en wel voor Thermea 2000 in Valkenburg voor 16 Euro per dag + extra punten. Deze aanbieding staat jammergenoeg niet meer in de rentepunten winkel.
  Zou deze aanbieding weer heel graag in jullie winkel aanwezig willen zien.

  Beantwoorden
 5. Altijd als ik een voucher van een bepaald merk heb aangeschaft blijkt die niet te gelden voor het artikel dat ik wil bestellen. Gevolg dat ik mijn punten kwijt ben en geen artikel met korting heb. Waardeloos dus die punten.

  Beantwoorden
 6. Valt erg tegen. 40% korting op Philips producten bij ING gekocht….maar alleen bestellen via een speciale website. Enfin, een Philips EP2221_40 espressomachine van 419 euro met 40% korting is 251,99 euro. Echter, op de officiele Phlips website kost deze EP2221_40 maar 308,99 euro(dus geen 419 euro). Dit is dus ordinaire volksverlakkerij …… Onder de streep koop je dus bij ING slechts 20% korting. Bij ING verwacht je dit niet, er werken genoeg mensen die weten dat de verschillende verkoopprijzen van 419 euro en 308,99 euro bij Philips eigenlijk schandalige misleiding is.

  Beantwoorden
  • De korting is inderdaad niet altijd zo groot als de bedragen in de rentepuntenwinkel willen doen geloven. Gelukkig is het ook maar gewoon een webshop en dat maakt het vergelijken van prijzen erg gemakkelijk. Soms zitten er echte voordeeltjes bij en soms ook niet.

   Beantwoorden
 7. Een espresso machine besteld met rentepunten voor een zeer aantrekkelijke prijs. De volgende dag werd deze al geleverd.
  Keurig verpakt en snel geregeld !

  Beantwoorden
 8. Waardeloos, je bestelt iets en krijgt een week later een bericht dat je bestelling geannuleerd is. Geen persoonlijk contact niets. Vervolgens kijk je weer in de winkel zie je het product alsnog staan, niets aangepast gewoon weer verkopen en vervolgens ben jij je centen een week kwijt. Waardeloze winkel, ik zal dit niemand adviseren.

  Beantwoorden
 9. De laatste keer dat ik keer en producten vergeleek was er niet 1 die onder winkelprijzen uitkwam. Mischien ben ik gewoon goed in aanbiedingen zoeken maar waarschijnlijker is het dat de ING je een wassen neus voorhoud. Naast de enorm beperkte keuze aan producten. De punten blijven wel oplopen maar het eerste product wat de moeite waard is moet ik nog tegenkomen.

  Beantwoorden
 10. Ze weten trouwens ook wat prijsopdrijving is bij de ING zeg, niet normaal. In januari 2020 kreeg ik nog een €100 Dyson waardebon voor 200 rentepunten, vandaag opnieuw gekeken en inmiddels kost exact diezelfde bon 4000(!!!) rentepunten. 2000% (Corona?)-inflatie in nog geen 8 maanden tijd? Ben ik nou gek of is dat compleet van de pot gerukt?

  Beantwoorden
 11. Leuke aanbiedingen zijn vaak tijdelijk uitverkocht, zoals de espressomachine van philips saeco
  Geen idee wat ze met tijdelijk bedoelen. Misschien hebben ze het met eeuwig verwisseld

  Beantwoorden
 12. Goed om te weten wat die punten nog opleveren. Ik merk dat deze toch ongemerkt oplopen en ik er verder weinig mee doe.
  Bedankt voor de heldere uitleg.

  Beantwoorden
 13. Het zal niet bij alle producten supervoordelig zijn maar bij waar ik naar zocht wel. Een espresso apparaat…. 549 winkel en hier in de winkel 347. Hetzelfde model en type..Voor mij reden om knoop door te hakken.. dus effe nakijken kan de moeite waard zijn.

  Beantwoorden
 14. Wij hebben eerder dit jaar zeker wat aan de opgebouwde ING punten gehad! We hadden een vakantie gepland staan naar Canada. Ook waren we toe aan een nieuw koffer en wilden we investeren in een goede nieuwe. Bij de ING puntenwinkel was een Samsonite koffer in de aanbieding die bij inwisseling van punten €60,- goedkoper was dan de gangbare en ook nog eens €40,- goedkoper dan de goedkoopste prijs op internet.

  Beantwoorden
 15. Ik heb geen bank met extra’s. Vroeger vond je in de rentepuntenwinkel van de ING nog echt goede koopjes. Tegenwoordig is dat een stuk minder. Af en toe nog een mooie aanbieding.

  Beantwoorden

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.