Geld en relaties. Wanneer alles goed gaat, dan is er niets aan de hand. Maar partners kunnen verschillende opvattingen hebben over geld (uitgeven). Dat kan tot gedoe leiden. En helaas eindigt ongeveer de helft van de relaties voortijdig. Nu zijn er een paar manieren waarop het geld in een huishouden kan worden verdeeld. De zakgeldmethode schijnt de eerlijkste manier te zijn.
De financiën in huis
Wanneer je besluit om samen verder te gaan, dan komen daar ook de nodige praktische zaken bij kijken. En de verdeling van de kosten is er daar een van (in dit artikel lees je trouwens wat tips die met verzekeringen te maken hebben).
Of de een nu bij de ander intrekt of je begint samen aan iets nieuws, veel stellen blijken het min of meer op dezelfde manier aan te pakken. Er worden afspraken gemaakt over de verdeling van de kosten. Volgens een onderzoek van het Nibud werkt 79% van de stellen met een gezamenlijke rekening. Daarvan worden de kosten betaald, geld gereserveerd en gespaard. Maar er bestaan verschillende methoden om de hoogte van de inleg per partner te berekenen. Dit zijn 4 veelgebruikte manieren.
De kosten verdelen
Het is handig om met de gedeelde kosten te betalen via een gezamenlijke rekening. Dat hoeft tegenwoordig geen extra geld te kosten, want er zijn banken die een gratis betaalrekening aanbieden, zoals Openbank of N26. De verdeling van de kosten kan op de volgende manieren:
1. Ieder de helft
Bij deze methode maken beide partners een gelijk bedrag over naar de gezamenlijke rekening. Deze manier is simpel en eerlijk, zolang beide inkomens ongeveer even hoog/laag zijn.
2. Naar verhouding van het inkomen
Om tot een goede verdeling te komen, is het handig om het gezamenlijk inkomen op een rijtje te zetten. Wanneer een partner 60% van het totale inkomen verdient, dan draagt hij zij dus 60% bij aan de gezamenlijke uitgaven.
Een variant van deze methode is om eerst te kijken naar de totale gewenste uitgaven. Je zou kunnen besluiten om samen geld te reserveren voor toekomstige uitgaven. De gezamenlijk rekening wordt dan niet alleen gebruikt om de gezamenlijke uitgaven te betalen, maar ook om te sparen/reserveren.
3. Een vaste bijdrage
Deze manier van verdelen is een optie wanneer een partner bij de ander intrekt. Je zou kunnen afspreken dat de ‘nieuwe liefde’ een soort kostgeld betaalt. Klinkt allemaal niet heel romantisch, maar dat is praten over geld zelden. Wel belangrijk overigens 😉
4. De zakgeldmethode
Tot slot de zakgeldmethode. Dit schijnt de eerlijkste methode te zijn, maar wordt weinig gebruikt. De zakgeldmethode komt er in het kort op neer dat iedere partner een gelijk bedrag overhoudt voor de persoonlijke onkosten.
Tel beide inkomens bij elkaar op en trek de gezamenlijke kosten daarvan af. Vervolgens deel je het bedrag dat overblijft door 2. Deze bedragen worden op de eigen rekening gestort.
Bij deze variant betaalt de meest verdienende partner dus het grootste deel van de kosten. Maar beide partners hebben een gelijk budget voor persoonlijke uitgaven.
Het andere systeem
Er is nog een manier om de kosten te verdelen. Dat heeft niets met een zakgeldmethode of berekeningen te maken. En het is een vorm die nog steeds veel voor komt. Het is het zgn. grote hoop-systeem. Volgens het eerder genoemde onderzoek van het Nibud maakt 61% van de stellen gebruik van deze manier. 40% heeft alleen een gezamenlijke rekening.
Ik moet zeggen dat ik me daar wel in herken. We werken hier in huize De Budgetman ook gewoon met een gezamenlijke rekening. Zo zijn we een jaar of 23 geleden gestart en dat gaat nog steeds prima. In de loop van de tijd zijn er wel wat rekeningen bijgekomen, maar die hebben te maken met onze blogactiviteiten. Mevrouw de budgetman blogt zakelijk en ik hou er ook nog wat rekeningen op na.
Geld in relaties kan een ongemakkelijk gespreksonderwerp zijn. Maar het wordt pas echt ongemakkelijk wanneer er gedoe ontstaat over de verdeling van de kosten.
Praat jij weleens met je partner over geld?
Wil je meer lezen?
Lees berichten (3)
Wij wonen nu 34 jaar samen en altijd gewerkt met het grote hoop systeem. Wij hebben allebei fulltime gewerkt en zijn nu met vroegpensioen. Persoonlijke dingen kopen we gewoon ieder voor zich zonder overleg. Maar we zijn geen big-spenders. Over grote uitgaven: verbouwing, vakantie ed hebben we wel overleg maar zitten daar meestal op 1 lijn. Het enige verschil is de hoeveelheid geld die we in beleggingen willen stoppen. Maar dat komt omdat ik daaraan niet weer giga veel geld wil verliezen zoals eerder het geval is geweest en mijn partner denkt dat het deze keer wel wat gaat opleveren. Ik hou de stand van het geld bij, en bewaak een zekere buffer als een kloek. Mede omdat door de keuze voor het vroegpensioen de inkomsten een stuk minder zijn dan voorheen.
Wij vallen in de categorie "op een grote hoop". We zijn dan ook getrouwd in gemeenschap van goederen. Dan vind ik dat ook niet meer dan logisch. Ik ben zelf ook 6 jaar thuis geweest om voor de kids te zorgen, toen leefden wij dus op 1 salaris. Een andere verdeling had dan natuurlijk ook niet gewerkt ;)
Wij proberen elke maand even te zitten om de financiën door te nemen en dat werkt goed. Zo zijn we beide op de hoogte en is het gewoon een standaard overlegpunt geworden, dus minder beladen.
Wel hebben we beide een klein beetje eigen zakgeld, maar zelfs daarin weten we eigenlijk wel van elkaar waar dat aan uitgegeven wordt :)
Het één pot systeem bevalt prima. Wij vinden ook wel fijn om wat eigen geld te hebben. Dan blijft een cadeautje ook echt een verassing.