N26 Smart: het nieuwe betaalpakket van de N26 bank

7 min leestijd

Het zal voor sommige lezers geen nieuws zijn, maar ik ben een enthousiaste klant van N26. De bankrekening is gratis, inclusief een aantal gratis services waar je bij de Nederlandse grootbanken voor moet betalen. M’n enthousiasme gaat ook weer niet zover dat ik voorzitter van de N26-fanclub zou willen worden, want soms brengen ze producten op de markt die ik weinig vind toevoegen. Ik was dus ook kritisch nieuwsgierig naar het nieuwe betaalpakket N26 Smart. Wat biedt de bank voor service en wat mag het kosten.

N26 Smart: het nieuwe betaalpakket van de N26 bank #banken #geld #geldbesparen #DeBudgetman

De bank N26

N26 is een internetbank met een Duitse bankvergunning. Het is een ‘gewone’ bank, alleen zonder kantoren. Door allerlei ontwikkelingen vindt het betalingsverkeer steeds meer digitaal plaats en worden gegevens op nieuwe manieren gedeeld. Traditionele banken hebben moeite om snel in te spelen op deze ontwikkelingen. Dat biedt kansen voor nieuwkomers. En inmiddels zijn er al de nodige nieuwe internetbanken. Naast N26 heeft ook het Spaanse Santander een gratis internetbank, Open Bank. Maar er zijn nog enkele anderen, zoals Revolut.

Begin dit jaar had N26 zo’n 7 miljoen klanten en daarmee is het een van de grootste banken onder de nieuwkomers. De Duitse bankvergunning zorgt er voor dat het geld op de rekening onder het Europese depositogarantiestelsel valt, tot een bedrag van €100.000,- Maar er zijn nog een paar voordelen.

Een kort overzicht van de gratis rekening N26 Standard:

 • Het gebruik van de betaalrekening is helemaal gratis. In tegenstelling tot het Nederlandse Bunq, betaal je ook geen administratiekosten om de rekening te openen. Je betaalt alleen de verzendkosten voor je pinpas en creditcard;
 • Je ontvangt een gratis (debit) creditcard, exclusies verzendkosten. Met deze debitcard is het alleen mogelijk om geld uit te geven dat je ook op je rekening hebt staan. Er is dus geen kans dat je je met deze card ongemerkt in de schulden steekt;
 • Zodra er €100,- op de rekening wordt gestort, bestaat de mogelijkheid om een pinpas aan te vragen;
 • Met beide passen kan er gratis in euro’s en in vreemde valuta worden betaald. De meeste banken rekenen kosten voor betalingen in vreemde valuta;
 • Geld opnemen is gratis, tot 3 keer per maand. Daarna kost het €2,- per opname. Met de pinpas kan ook geld worden opgenomen, maar dit kost direct €2,- per opname;
 • Bij het opnemen van buitenlandse valuta rekent N26 alleen 1,7% van het opgenomen bedrag, zonder koersopslag. Wil je weten hoe koersopslag precies werkt, lees dan dit artikel;
 • Je beheert je rekening bij N26 via een heel uitgebreide app: je kunt spaarpotjes aanmaken (max. 2) en er wordt een mooi overzicht van je inkomsten en uitgaven opgesteld. Zo zie je waar je geld blijft.

Dit zijn de belangrijkste onderdelen van het gratis betaalpakket, N26 standard. Een volledig overzicht van het pakket vind je hier.
Omdat er zoveel diensten en producten gratis worden geleverd, werd ik wel nieuwsgierig naar de aankondiging van een nieuw betaalpakket N26 Smart. Dat pakket is niet gratis. Een introductie van N26 Smart.

Nieuw: N26 Smart

In een eerder artikel heb ik de bestaande betaalpakketten al eens met elkaar vergeleken. Daar is N26 Smart nu bij gekomen.
Het is het voordeligste betaalde pakket van N26. De kosten zijn €4,90 per maand.

Ik heb een kleine vergelijking gemaakt tussen N26 Smart, het gratis pakket N26 standard en mijn ING oranjerekening. De kosten voor een gewone betaalrekening bij een van de Nederlandse banken schommelen tussen de €1,35 en de €5,- per maand. Deze liggen daarmee in dezelfde lijn met de kosten van N26 Smart. Maar wat krijg je er voor?

Pinnen en geld opnemen

Met alle drie de rekeningen zijn betalingen in euro’s gratis. Dat is logisch, want dat is ongeveer de belangrijkste reden waarom we een rekening openen. En voor alle duidelijkheid: ik heb het dan over pinbetalingen aan de kassa.

Wanneer je contant geld wilt opnemen, dan is dit met N26 Standard gratis, tot 3 keer per maand. Met N26 Smart mag je 5 keer per maand geld opnemen zonder kosten. Let wel op: je gebruikt hier je creditcard voor en niet je pinpas. Met de pinpas betaal je €2,- opnamekosten.
Geld opnemen via de ING rekening is niet gratis. De kosten zijn €0,80 per opname.

Betalen in het buitenland

Binnen de EU is pinnen aan de kassa ook gratis. Voor het opnemen van Euro’s bij de geldautomaat gelden dezelfde tarieven als voor opname in Nederland.

Bij betalingen in vreemde valuta wordt door de ING een koersopslag van 1,2% in rekening gebracht. Bij N26 is dit voor beide pakketten gratis.
Wanneer je geld opneemt buiten de eurozone, dan rekent de ING 1,2% koersopslag plus €2,50 per geldopname.
N26 brengt een koersopslag van 1,7% in rekening.

Je rekening beheren

Het is handig wanneer je een aantal spaarpotjes aan je rekening kunt koppelen. Zo hebben we hier thuis bijvoorbeeld aparte spaarpotjes voor kleding en onverwachte uitgaven. Bij de ING is het mogelijk om tot 10 spaarpotjes aan te maken.

N26 Smart biedt dezelfde hoeveelheid spaarpotjes, die daar spaces heten. Verder is het mogelijk om je betalingen naar boven af te ronden en op die manier ongemerkt wat extra te sparen. Samen sparen is ook mogelijk doordat je een of meerdere spaces toegankelijk kunt maken voor anderen. Het gratis N26 Standard biedt geen mogelijkheid om spaces aan te maken.

Verder is het prettig wanneer je een overzicht hebt van je inkomsten en uitgaven. Een aantal Nederlandse banken biedt deze mogelijkheid, maar ING niet. Er zijn gratis apps beschikbaar, zoals Dyme, die je bankgegevens inlezen en vervolgens voor een overzicht zorgen. Dat is bij N26 niet nodig. Iedere klant heeft dit gratis ter beschikking. In de N26-app worden inkomsten en uitgaven automatisch gecategoriseerd waardoor er een goed overzicht van je financiën ontstaat.

Extra’s

Een creditcard wordt in Nederland niet snel standaard geleverd bij een betaalrekening. Zover ik weet levert alleen KNAB een gratis creditcard. Bij de ING kost een creditcard €18,60 per jaar, voor een kaart. N26 levert de creditcard standaard aan iedere klant. Bij N26 standard kan geen extra creditcard worden aangevraagd, maar bij N26 Smart wel. Dit kost eenmalig €10,-, zonder verdere jaarlijkse bijdragen.

Verder kent N26 Smart nog een aantal prettige extra’s. Zo is de klantenservice telefonisch bereikbaar, terwijl het contact voor het gratis N26 standard alleen via mail of chat verloopt.

Er is volledig overzicht van de vier betaalpakketten die N26 inmiddels biedt. Daarin staan de verschillen netjes op een rijtje. Dat overzicht vind je hier.

Is N26 Smart het geld waard?

Met dit nieuwe betaalpakket biedt N26 een uitgebreid pakket voor een voordelige prijs. Voor de gewone betalingen is de gratis rekening natuurlijk voldoende, want de pinpas en creditcard doen gewoon hun werk. Maar voor een bescheiden bedrag per maand krijg je de beschikking over echt handige extra’s. En die maken de rekening tot een interessant alternatief voor een Nederlandse betaalrekening.

Het is waar dat je met het Duitse N26 niet via iDeal kunt betalen en lange tijd was dit echt een serieuze beperking. Maar met de komst van Apple Pay en Google Pay (beiden ondersteunt door N26) en vanwege het feit dat steeds meer webshops ook betalingen via creditcard accepteren, ontstaan steeds meer alternatieve mogelijkheden om online te betalen.

Wanneer je net als ik N26 als tweede rekening gebruikt, dan bepaalt het doel van je rekening of overstappen naar N26 Smart het geld waard is. Maar met dit pakket biedt de bank een volwaardig alternatief voor de betaalrekeningen van de Nederlandse grootbanken. Je krijgt veel services en diensten voor weinig geld.

Overweeg jij weleens om over te stappen naar een andere bank?

Wil je meer lezen?

2 gedachten over “N26 Smart: het nieuwe betaalpakket van de N26 bank”

 1. Ik betaal het liefst zo min mogelijk voor een rekening. Eigenlijk doe ik alles digitaal, dus geld opnemen staat dan ook uit in mijn pakket. Als ik dan wel eens geld op zou moeten nemen.

  Je schrijft overigens dat je bij ING moet betalen voor het opnemen van geld, maar dat is enkel zo wanneer je gebruik maakt van de korting op je betaalpas (zoals ik). Anders betaal je 30 cent meer iedere maand en dan kost het opnemen van geld met je pinpas geen geld.

  Beantwoorden
  • Dat klopt. Ik maak ook gebruik van de korting bij ING. En die enkele keer dat ik contant geld nodig heb, dan neem ik dat op van m’n N26 rekening

   Beantwoorden

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.