Bewust of onbewust hebben we er allemaal één: een financiële jaarplanning. Of je nu plant, of niet. Ik bedoel daarmee een letterlijk, of fictief lijstje waarop onze belangrijke financiële zaken staan. Zoals wanneer je vakantiegeld wordt gestort, of je zorgverzekering moet worden verlengd. Nu staan dit soort dingen voor de meeste mensen vast: vakantiegeld wordt in mei/juni gestort en aan het eind van het jaar loopt het contract met je zorgverzekeraar af. We hebben dus allemaal op vaste momenten in het jaar financiële zaken te regelen. Maar er zijn nog wel een paar onderwerpen die op je financiële jaarplanning thuishoren.
Wat is het?
Een financiële jaarplanning is te vergelijken met een jaarkalender. Op zo’n planning of overzicht, horen alle onderwerpen thuis die met je financiën te maken hebben. Zaken zoals contracten, verzekeringen, abonnementen, belastingen, je spaargeld en andere inkomsten of uitgaven. Het is misschien niet nodig om financiële verplichtingen die iedere maand terugkomen in zo’n jaaroverzicht mee te nemen. Daar gebruik je een maandoverzicht voor.
In de meest eenvoudige vorm is een jaarplanning een lijstje waarop je per maand bijhoudt welke rekening er binnenkomt, welk abonnement verlengt of beëindigd kan worden, enzovoort.
Waarom zou je een financiële jaarplanning maken?
Er zijn drie redenen te bedenken waarom je er voordeel van hebt om een persoonlijke financiële jaarplanning te maken. Misschien dat jij nog meer voordelen kent; ik hou me aanbevolen voor suggesties.
Ten eerste helpt zo’n jaarplanning om inzicht te krijgen. Je hebt in een oogopslag zicht op de momenten waarop er periodieke rekeningen binnenkomen, of er ergens een contract afloopt. Dat leidt direct tot het tweede voordeel: wanneer je opnieuw mag kiezen, dan is dat ook een moment om de prijzen van aanbieders te vergelijken. Zo’n jaarkalender helpt dus ook om geld te besparen.
Het derde voordeel van een jaaroverzicht is dat het je helpt om kritisch te blijven over de financiële producten die je afneemt. Bij iedere verlenging kun je de afweging maken of je het abonnement op de sportschool of de krant wel moet verlengen, of niet.
De standaard-onderwerpen
Voor iedereen die in Nederland woont gelden de volgende financiële verplichtingen: belasting betalen en een zorgverzekering afsluiten.
Daarnaast heeft (bijna) iedereen een mobiele telefoon, een abonnement voor internet/tv en een contract met een energieleverancier. Aan ‘standaard’ verzekeringen zou je kunnen denken aan een woon- en autoverzekering.
Aanvullende onderwerpen voor het overzicht
Veel inkomsten en uitgaven zijn afhankelijk van je persoonlijke situatie. Wel of geen koophuis/kinderen/eigen onderneming/beleggingen enzovoort. Het overzicht van de genoemde onderwerpen die kort worden toegelicht is zeker niet compleet, maar het kan je helpen om verder inzicht in je persoonlijke financiën te krijgen.
Afhankelijk van je persoonlijke situatie kan het overzicht nog worden uitgebreid met de volgende periodieke inkomsten: belastingteruggave, uitgekeerd dividend, eindejaarsuitkering en de kinderbijslag. Ook de datum waarop spaardeposito’s vrijvallen horen thuis op de jaarkalender.
Heb je een koophuis? Dan heb je mogelijk met deze zaken te maken: opstalverzekering, erfpacht en natuurlijk een hypotheek. Wanneer je de hypotheekrente hebt vastgezet voor 10 jaar, dan lijkt het niet zinvol om die op de kalender te zetten. Toch kan het verstandig zijn om jaarlijks een moment te prikken waarbij je even kritisch naar je hypotheek kijkt. Het is waarschijnlijk de grootste financiële verplichting die je hebt. Kijk een keer per jaar even of de hypotheek nog voldoet aan jouw situatie.
Wanneer begin je met de planning?
Dat maakt eigenlijk niet uit.
Het is mooi wanneer je aan het eind van het jaar begint met het opstellen van je financiële jaarplanning voor het volgende jaar. Maar wanneer je nog geen planning hebt, begin dan gewoon vandaag. Na verloop van tijd merk je misschien dat je bij het opstellen van de eerste planning wat zaken vergeten bent.
Het Nibud heeft een mooi standaard jaaroverzicht wat je helpt om een eerste planning te maken.
Om ook echt geld te besparen, is het verstandig om contracten en abonnementen tijdig op je planning te zetten. Zoals de zorgverzekering: begin december hebben alle zorgverzekeraars hun nieuwe tarieven bekendgemaakt. Wacht dus niet tot oudejaarsavond met het zoeken naar een nieuwe verzekering. De meeste abonnementen en contracten kennen een opzegtermijn van 1 maand. Wanneer je 2 maanden voor de einddatum het onderwerp in je jaarplanning noteert, dan heb je voldoende tijd om jezelf af te vragen of je wilt verlengen, overstappen of beëindigen.
Werk jij met een financiële jaarplanning?
Meer lezen?
Lees berichten (4)
Ik kijk ook per kwartaal op ‘mijnpensioenoverzicht” om te zien wat er opgebouwd is en waar je naar toe kunt groeien. Belangrijk voor je meerjarenplanning.
Hoewel ik niet alles tot in detail bijhoud, weet ik inderdaad in grote lijnen wel hoe alles zit.
Eh nee... Ik heb eigenlijk alleen een algemeen plan: zoveel mogelijk sparen.
:-) maar ik schat in dat je wel weet wanneer je abonnementen of contracten aflopen?