X

Geld besparen aan het einde van het jaar

4 min leestijd

Tegen het einde van het jaar is het in de meeste huishoudens nogal druk. Zeker met een paar kids erbij. Drukte op school en druk met het maken van vakantieplannen. Maar er zijn ook een paar financiële zaken die aandacht vragen. Ik heb wat onderwerpen op een rijtje gezet die je aan het einde van het jaar helpen om geld te besparen.

De nieuwe zorgverzekering

Ieder jaar moeten de zorgverzekeraars uiterlijk 12 november de nieuwe premies bekendmaken. Hoewel de uitkomst bijna altijd al vaststaat (het wordt duurder), loont het zeker de moeite om de zorgverzekeringen goed met elkaar te vergelijken. Dat geldt vooral dit jaar. Het is nu namelijk niet meer toegestaan om collectiviteitskorting aan te bieden. Het scheelt zo’n 5% op de premie. En daarmee lijken huishoudens te worden benadeeld, maar dat is niet zo. De collectiviteitskorting werd via een trucje aangeboden. Eerst werden de premies met 5% verhoogd en daarna kon je via je collectiviteit weer 5% terugkrijgen in de vorm van ‘korting’.
Aan die flauwekul is dus met ingang van volgend jaar een einde gekomen. Naar verwachting stapt een recordaantal huishoudens daarom over naar een andere verzekeraar.

Overstappen gaat heel eenvoudig via een van de vele vergelijkingssites. Maak eerst een goede inschatting van de zorgvraag die je volgend jaar verwacht (wanneer dat mogelijk is). Dat kan soms om hele simpele keuzes gaan: zo verwacht ik volgend jaar niet zwanger te worden. Extra zorg op dat vlak heb ik dan ook niet nodig.
Verder kan de hoogte van je spaarrekening er voor zorgen dat je een wat hoger eigen risico kunt nemen. Het extra eigen risico bedraagt maximaal €500 en levert je meestal ongeveer €250 korting op.

De belastingdienst

Ieder jaar verandert de hoogte van de inkomensgrens voor toeslagen. Dat kan betekenen dat je het recht op een toeslag kwijtraakt, of dat er juist recht op een toeslag ontstaat. De belastingdienst maakt 1 december bekend wat de nieuwe inkomenstoets wordt.
Wil je weten óf en op welke toeslag je recht hebt? Dat is eenvoudig te controleren op de site toeslagen.nl

Je hypotheek

Mocht je een goed gevulde spaarrekening hebben, dan kan het interessant zijn om een deel van je hypotheek af te lossen. Dat heeft meerdere voordelen. Zo betaal je maandelijks minder aan hypotheek, maar over het spaargeld hoeft ook geen vermogensrendementsheffing meer te worden betaald. Vanwege alle administratie willen hypotheekverstrekkers graag begin december weten of je wat extra gaat aflossen.
Er zijn overigens ook een aantal goede redenen om je hypotheek niet af te lossen. Daarover lees je hier meer.

En andere besparingen voor het einde van het jaar

Tot slot zijn er nog wat financiële zaken die je voor het einde van het jaar nog even kunt regelen. Een belangrijke kostenpost zijn de verschillende abonnementen die je vaak in huis hebt. Het is een dure vorm van gemak. Zo wordt aan het begin van het jaar veel reclame gemaakt voor de sportschool (met bijbehorend abonnement). Geschikt voor iedereen die het jaar goed wil beginnen. Alleen is het meestal in februari alweer een stuk rustiger in de sportschool.
Sporten is natuurlijk heel gezond, maar dat kan ook zonder abonnement.

Het opzeggen lijkt vaak een gedoe. Uitzoeken hoe je kunt opzeggen, dan de adresgegevens zoeken en een brief of mail schrijven. Nu kan het ook simpeler. Via Opzeggen.nl zoek je de organisatie op, je vult wat gegevens in en de rest wordt geregeld. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor de sportschool, maar ook voor loterijen, goede doelen en sommige verzekeringen.

Want naast de eerder genoemde zorgverzekering, zijn er ook nog andere verzekeringen waar je aan het einde van het jaar opnieuw een keuze in zou kunnen maken. Misschien is je doorlopende reisverzekering aan vervanging toe, of weet je al dat je volgend jaar geen verre reis gaat maken. Wanneer je binnen Europa blijft, dan zijn je ziektekosten in het buitenland gewoon verzekerd. In die gevallen zou je ook kunnen overwegen om je reisverzekering een jaartje over te slaan (de dekking van schades/diefstal valt vaak een beetje tegen).

De lijst is niet compleet. Mocht je dus nog een besparingstip hebben die zeker in dit rijtje thuishoort, laat die dan achter in een bericht. Meer besparingstips zijn ook te vinden op de site van het Nibud.

Wil je meer lezen?

de Budgetman: