Er zijn verschillende manieren om in vastgoed te beleggen. De meest directe manier is om zelf vastgoed te kopen en dit te verhuren. Succesvolle beleggers zorgen voor een goede spreiding van de portefeuille. Het heeft daarom niet de voorkeur om je volledige vermogen te gebruiken om een pand aan te kopen. De investerings- of verhuurhypotheek is een hypotheek die specifiek bedoeld is voor de verhuur van vastgoed. Hoe werkt zo’n verhuurhypotheek en wat zijn de mogelijkheden?
Wat is een verhuurhypotheek?
De verhuurhypotheek is uitsluitend bedoeld om vastgoed te kopen dat bestemd is voor de verhuur. Deze hypotheekvorm wordt ook wel investeringshypotheek of buy-to-let hypotheek genoemd. En deze hypotheek is ook gewoon voor particulieren beschikbaar.
Voor zakelijk vastgoed zijn er overigens nog verschillende andere financieringsvormen beschikbaar.
Hoe werkt het?
Bij de aankoop van een pand is er altijd eigen geld nodig. Er zijn verhuurhypotheken die tot 90% van de woningwaarde financieren. Hier geldt uiteraard hetzelfde principe als bij eigenwoninghypotheken: de hoogte van de hypotheekrente wordt voor een deel bepaald door de mate van risico voor de geldverstrekker. Ook de investeringshypotheek werkt dus met opslagpercentages.
Omdat de geldverstrekker meer risico loopt dan bij de eigenwoninghypotheek, liggen de rentepercentages wel wat hoger. Op dit moment zijn er wat nieuwe aanbieders van verhuurhypotheken en dat heeft wel geleid tot een sterke daling van de hypotheekrente.
Je sluit een verhuurhypotheek af voor een bedrag tussen de 50 en 90% van de woningwaarde. En het gaat hierbij om de waarde in verhuurde staat. Dit is de waarde van het pand waar een andere belegger het voor zou willen kopen, terwijl het verhuurd is.
In de praktijk is dit altijd iets lager dan de WOZ-waarde.
Fiscale regels
De rente die je betaalt is niet aftrekbaar. De regelingen rond de hypotheekrenteaftrek gelden alleen voor de woning die je zelf bewoond. Daarentegen zijn de huurinkomsten weer onbelast. Het verhuurde vastgoed wordt als vermogen bezien en de huuropbrengst is het rendement op dat vermogen.
Dat betekent ook dat een deel van de waarde van het vastgoed bij je eigen vermogen wordt geteld. En de verhuurhypotheek mag weer in mindering worden gebracht op de waarde van de woning.
Wat zijn de mogelijkheden?
De verhuurhypotheek biedt vaak meer mogelijkheden dan een eigenwoninghypotheek. Zo is het meestal mogelijk om het vastgoed in delen te verhuren. De hypotheek is niet bedoeld om het pand zelf te bewonen, maar verhuur aan familie is wel toegestaan.
Denk bij het zoeken naar een verhuurhypotheek ook aan andere aanbieders dan de reguliere banken. Zij bieden vaak maatwerk, waardoor de lening beter aansluit bij je persoonlijke situatie.
Door gebruik te maken van een verhuurhypotheek is het mogelijk om rechtstreeks in vastgoed te beleggen. Het is ook een relatief veilige manier van beleggen. Een van de risico’s is de kans dat de hypotheekrente in de toekomst zal stijgen. Dit risico kan worden afgedekt door te kiezen voor een langere looptijd. Vastgoed kan ook dalen in waarde. Gezien het tekort aan woningen in Nederland, lijkt dat risico niet zo heel groot. En dit risico ontstaat alleen bij verkoop van het vastgoed.
Overweeg jij de mogelijkheid om rechtstreeks in vastgoed te beleggen?
Wil je meer lezen?
Lees berichten (1)
Wij overwegen wel om op lange termijn een tweede woning te kopen voor de verhuur. Liefst ook een die manlief kan opknappen, aangezien hij heel handig is en dat leuk vind om te doen. Maar tot nu is het vooral dromen. In amerika is dat veel gebruikelijker dan hier om als particulier een extra huis voor de verhuur te hebben. Ik lees graag ervaringen vanuit Nederland hierover! En ik kende de verhuurhypotheek nog niet echt, dus was inspirerend om te lezen.