Inmiddels beleggen we zo’n 16 jaar bij Meesman. De beleggingsstrategie van ‘inleggen en niets doen’ past erg goed bij ons. Je bent er bijna geen tijd aan kwijt en de tijd doet gewoon zijn werk. Maar een paar maanden geleden kondigde Meesman wat veranderingen aan. Er komen nieuwe fondsen bij en de fondskosten worden verder verlaagd. Na 16 jaar van gedachteloos inleggen is het nu toch tijd om wat aandacht aan onze beleggingsportefeuille te besteden.
De overzichtelijke wereld van indexfondsen
Ik heb mezelf al eerder omschreven als een van de meest luie beleggers. Nadat ik wat collegegeld had betaald aan een hele sjieke vermogensbeheerder besloot ik dat het anders moest. Gewoon inleggen in een goedkoop, breed gespreid fonds. Blijven zitten, bijkopen en niet handelen.
Het aanbod in fondsen van Meesman is altijd al overzichtelijk en beperkt geweest. En dat sluit helemaal aan bij de doelstelling van de organisatie: passief beleggen in alle aandelen wereldwijd, in een verhouding naar hun beurswaarde.
In 2019 zijn er twee nieuwe fondsen geïntroduceerd. Een ervan is het fonds ‘aandelen kleine bedrijven.’ Dat is een indexfonds voor het midden- en kleinbedrijf in ontwikkelde economieën. Na de introductie heb ik een deel van de portefeuille geswitcht zodat mijn totale portefeuille beter werd gespreid.
Het andere fonds, was een paraplufonds van drie aparte indexfondsen: ‘Aandelen wereldwijd,‘ ‘Aandelen opkomende landen‘ en het nieuwe ‘Aandelen kleine bedrijven.’ Daar was ik aanvankelijk nogal allergisch voor. Mijn ervaring met die sjieke vermogensbeheerder was dat paraplufondsen vooral werden opgericht om achterblijvende rendementen te verdoezelen en/of meer kosten te kunnen maken. Ik heb dus eerst rustig toegekeken (had ik al verteld dat ik een luie belegger ben?)
Maar nu wordt het toch tijd om wat aan onze beleggingsportefeuille te gaan veranderen.
Onze ‘nieuwe’ beleggingsportefeuille
Tot vorige maand hield ik drie indexfondsen in portefeuille:
Aandelen ontwikkelde landen
(75% van de portefeuille)
Aandelen opkomende landen
(13% van de portefeuille)
Aandelen kleine bedrijven
(12% van de portefeuille)
In de praktijk liepen die percentages nogal uit de pas. De meeste beleggers hebben ervaren dat de opkomende economieën zijn achtergebleven bij het economisch herstel. Wanneer we periodiek een extra inleg deden, probeerde ik met die aankoop wel weer wat te herbalanceren. Maar ideaal was het niet.
Eind vorig jaar maakte Meesman ook nog bekend dat zij een eerder gedane belofte zouden inlossen. Naarmate het klantenbestand van Meesman groeit, verlagen zij de kosten voor het beleggen. En dat is niet voor het eerst. Dit keer worden de kosten voor één fonds verlaagd: het Aandelen wereldwijd totaal fonds. De kosten dalen van 0,5 naar 0,4% per jaar. En overstappen kost tijdelijk 0,1%.
Voor degenen die zich afvragen of 0,1% minder kosten echt de moeite waard is, lees dit artikel van collega-blogger Mr. FOB.
In plaats van drie losse indexfondsen, is onze beleggingsportefeuille nog overzichtelijker geworden. Het bestaat nu uit één fonds en daarbinnen wordt gezorgd voor een marktgewogen mix van de drie onderliggende indexen.
En dat alles voor 0,1% lagere kosten.
Bij het switchen werd ook inzichtelijk gemaakt wat je behaalde rendement is geweest. In die 16 jaar van niets doen hebben we ongeveer 220% rendement behaald. Ik ben een tevreden (luie) belegger.
Meer nieuws op komst
Meesman heeft deze maand nog een nieuw fonds geïntroduceerd: het indexfonds Duurzame toekomst. Het is een fonds dat wereldwijd belegt in aandelen op basis van een aantal duurzame thema’s. Ik ga me er nog een keer rustig in verdiepen en wie weet besluit ik over een tijdje wel om m’n beleggingsportefeuille nog wat aan te passen. Maar voorlopig kijk ik het nog even (passief) aan.
Hoe passief beleg jij?
Wil je meer lezen?