De nieuwe WOZ-waarde is binnen

3 min leestijd

Februari is de gebruikelijke maand waarin gemeenten de aanslag voor hun belastingen versturen. In deze factuur worden een aantal gemeentelijke belastingen gecombineerd tot 1 bedrag. De hoogte van dit bedrag is voor een deel gebaseerd op de hoogte van de WOZ-waarde van je eigen woning. Hoe hoger de waarde, hoe meer belasting je betaalt. Het is vrij logisch dat de WOZ waarde stijgt, maar het loont de moeite om toch even kritisch te kijken of de waarde niet te hoog is ingeschat… Inderdaad, je WOZ-waarde is een schatting en bezwaar maken loont in veel gevallen.

De nieuwe WOZ-waarde is binnen #DeBudgetman

Wat is de WOZ-waarde?

De WOZ betekent Waardering Onroerende Zaken en is in de jaren ’90 van kracht geworden. In deze wet is vastgelegd hoe onroerend goed in Nederland moet worden gewaardeerd en zorgt er voor dat iedereen op gelijke wijze belasting betaalt. De gemeente voert de WOZ uit en zij bepaalt dan ook de waarde van het vastgoed (woningen, grond of bedrijfspanden) binnen haar grenzen.

Waar wordt de WOZ voor gebruikt?

De WOZ maakt het mogelijk om op een eerlijke manier belasting te heffen. De vrije verkoopwaarde van het vastgoed bepaalt daarmee de hoogte van de belasting. Daar hoort nog iets bij: de WOZ is altijd gebaseerd op de waarde die het pand had op 1 januari van het voorgaande jaar. Op die manier kan een gemeente recente verkoopcijfers van vergelijkbare woningen gebruiken om de waarde in te schatten.

De WOZ-waarde vormt de basis voor een aantal verschillende belastingen. De gemeente gebruikt de waarde voor het bepalen van de onroerendezaakbelasting, rioolheffing en afvalstoffenheffing. Maar ook de belastingdienst en de Waterschappen gebruiken de WOZ bij het bepalen van de hoogte van hun aanslagen. Een realistische WOZ-waarde is dus belangrijk, om te voorkomen dat je onnodig teveel belasting betaalt.

Hoe bepaalt de gemeente de WOZ-waarde?

Er is alleen geen garantie dat de gemeente de WOZ goed inschat. Het blijft namelijk een schatting. De marktwaarde wordt onder andere bepaald op basis van eerder verkochte vergelijkbare woningen, de oppervlakte, inhoud en het bouwjaar van jouw woning. Een rekenmodel bepaalt dan de nieuwe WOZ-waarde. Het gaat in dit proces ook nog weleens mis. Dat blijkt uit de hoeveelheid bezwaren die gegrond worden verklaard.

Heeft bezwaar maken zin?

Kort antwoord? Ja. Er zijn geen recente exacte cijfers, maar enkele jaren geleden gaven gemeenten zelf aan dat zij in twee derde van de gevallen een correcte inschatting van de WOZ maakten. Verder stijgen de prijzen van woningen in hoog tempo en dat maakt het lastig om een goede inschatting te maken. Veel woningeigenaren zien er tegenop om bezwaar te maken. Zij denken dat het veel werk is, of duur. Dat beide niet het geval. Je kunt bezwaar laten maken en dit is gratis voor particulieren. Het is op basis van ‘no cure no pay’, dus geen succes dan ook geen rekening. Heb je wel succes? Dan betaalt de gemeente de rekening. En het aanmelden voor deze dienst duurt nog geen 5 minuten.

Dat aanmelden heb ik zelf ook even gedaan. Hier stijgt de WOZ met bijna 14%. Dat lijkt me wat veel wanneer je dat afzet tegen het landelijke gemiddelde van 6%. Garantie op succes heb ik niet, maar wanneer ik geen bezwaar aanteken heb ik in ieder geval de garantie dat er niets verandert aan de sterke waardestijging van onze woning.

Overweeg jij om ook bezwaar te maken?

Meer lezen?

5 gedachten over “De nieuwe WOZ-waarde is binnen”

  1. Alleen gratis is ook maar relatief. Die bureau`s krijgen ene vergoeding van wel 740 euro van de gemeente. Dat komt linksom of rechtsom wel weer ergens op ons aller bordje. Vooral als iedereen het gaat doen.

    Beantwoorden
    • De bureau’s krijgen inderdaad een vergoeding van de gemeente. De goede bureau’s maken vooraf vaak een inschatting of bezwaar maken zinvol is, zodat onnodig werk/kosten worden voorkomen. Het alternatief is dat je zelf bezwaar aantekent; dit kost niets, maar is voor veel woning-eigenaren misschien lastig.

      Beantwoorden

Laat hier je reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: