De nieuwe WOZ-waarde is binnen

4 min leestijd

In februari komt de nieuwe WOZ beschikking weer binnen. En vandaag was het weer zover. Ik vind het altijd weer een interessant momentje, omdat de gemeente heeft berekend wat ons huis volgens hen waard is. Op basis van de WOZ-waarde worden verschillende belastingen gebaseerd. Deze belastingen worden gecombineerd tot een bedrag. Hoe hoger de WOZ-waarde, hoe meer belasting je dus betaalt. Het is in deze vrij logisch dat de WOZ waarde stijgt, maar het loont de moeite om toch even goed te kijken of de waarde niet te hoog is ingeschat. Want, je WOZ-waarde is een schatting en soms heeft het zin om bezwaar te maken.

De nieuwe WOZ-waarde is binnen #DeBudgetman

Wat is de WOZ-waarde?

De WOZ betekent Waardering Onroerende Zaken en is in de jaren ’90 van kracht geworden. In deze wet is vastgelegd hoe onroerend goed in Nederland moet worden gewaardeerd en zorgt er voor dat iedereen op gelijke wijze belasting betaalt. De gemeente voert de WOZ uit en zij bepaalt dan ook de waarde van het vastgoed (woningen, grond of bedrijfspanden) binnen haar grenzen.

Waar wordt de WOZ voor gebruikt?

De WOZ maakt het mogelijk om op een eerlijke manier belasting te heffen. De vrije verkoopwaarde van het vastgoed bepaalt daarmee de hoogte van de belasting. Daar hoort nog iets bij: de WOZ is altijd gebaseerd op de waarde die het pand had op 1 januari van het voorgaande jaar. Op die manier kan een gemeente recente verkoopcijfers van vergelijkbare woningen gebruiken om de waarde in te schatten.

De WOZ-waarde vormt de basis voor een aantal verschillende belastingen. De gemeente gebruikt de waarde voor het bepalen van de onroerendezaakbelasting, rioolheffing en afvalstoffenheffing. Maar ook de belastingdienst en de Waterschappen gebruiken de WOZ bij het bepalen van de hoogte van hun aanslagen. Een realistische WOZ-waarde is dus belangrijk om te voorkomen dat je onnodig teveel belasting betaalt.

Hoe bepaalt de gemeente de WOZ-waarde?

Er is alleen geen garantie dat de gemeente de WOZ goed inschat. Het blijft namelijk een schatting. De marktwaarde wordt onder andere bepaald op basis van eerder verkochte vergelijkbare woningen, de oppervlakte, inhoud en het bouwjaar van jouw woning. Een rekenmodel bepaalt dan de nieuwe WOZ-waarde. Het gaat in dit proces ook nog weleens mis. Dat blijkt uit de hoeveelheid bezwaren die gegrond worden verklaard. Hier vind je een uitgebreide uitleg hoe de WOZ wordt berekend.

Heeft bezwaar maken zin?

Kort antwoord? Ja, soms wel.
Er zijn geen recente exacte cijfers, maar enkele jaren geleden gaven gemeenten zelf aan dat zij in twee derde van de gevallen een correcte inschatting van de WOZ maakten. Verder stijgen de prijzen van woningen in hoog tempo en dat maakt het lastig om een goede inschatting te maken.

Vorig jaar heb ik via een bureau bureau bezwaar gemaakt. Dat ging heel eenvoudig en ook de behandeling van het dossier was gemakkelijk en goed te volgen. Vorige week heb ik alleen bericht ontvangen dat het bezwaar is afgewezen. Het bureau dat mijn bezwaar behandelde gaf eerlijk aan dat de gemeente goede argumenten had gegeven om het bezwaar af te wijzen en zij adviseerden dan ook om niet in beroep te gaan. En dat advies ga ik volgen. Dat aanmelden heb ik zelf ook even gedaan.

De WOZ hier thuis

Dit jaar stijgt de WOZ met ongeveer 3,5%. Dat lijkt weinig omdat de verkoopprijzen de afgelopen jaren door het dak zijn gegaan. Maar we hebben hier in huize DBM ook WOZ stijgingen wat 14% per jaar gekend, dus een paar jaar met lagere stijging kan geen kwaad. Onze huidige WOZ-waarde is nog steeds een waarde waar we ons huis nooit voor zullen verkopen. Zeker gezien de huidige marktontwikkelingen. Het enige ‘nadeel’ is dat we op papier iets minder rijk zijn geworden. Ik hanteer de WOZ-waarde namelijk in mijn berekening voor onze netto-waarde. Maar dat blijft toch een papieren werkelijkheid. In onderstaande grafiek zie je de ontwikkeling van onze WOZ-waarde in beeld.

WOZ-waarde #DeBudgetman
De blauwe kolommen geven de stijging in waarde aan en de oranje lijn laat zien hoe de stijging in percentages per jaar is verlopen. Dit jaar is de stijging dus beperkt gebleven tot zo’n 3,5%.

Heb jij je nieuwe WOZ-waarde al binnen?

Wil je meer lezen?

5 gedachten over “De nieuwe WOZ-waarde is binnen”

  1. Alleen gratis is ook maar relatief. Die bureau`s krijgen ene vergoeding van wel 740 euro van de gemeente. Dat komt linksom of rechtsom wel weer ergens op ons aller bordje. Vooral als iedereen het gaat doen.

    Beantwoorden
    • De bureau’s krijgen inderdaad een vergoeding van de gemeente. De goede bureau’s maken vooraf vaak een inschatting of bezwaar maken zinvol is, zodat onnodig werk/kosten worden voorkomen. Het alternatief is dat je zelf bezwaar aantekent; dit kost niets, maar is voor veel woning-eigenaren misschien lastig.

      Beantwoorden

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: