X

Vermogensupdate deel 1 van 2021: we zijn goed onderweg

5 min leestijd

Let op: hier komt een van de saaiste stukjes die je hier kunt lezen. Twee keer per jaar geef ik een soort tussenstand van de financiën hier in huize De Budgetman. En nu het eerste halfjaar alweer achter ons ligt, wordt het tijd voor een nieuwe vermogensupdate. Daarbij is de groei van ons vermogen na de eerste zes maanden meestal wat groter dan in het tweede halfjaar. En dat heeft alles te maken met de stijging van de WOZ. De waardestijging van ons huis reken ik door nadat ik de OZB aanslag van de gemeente heb ontvangen. Gezien het tekort aan woningen en de aanhoudende belangstelling voor een koophuis, is ook onze woning verder in waarde gestegen. Maar er is meer goed nieuws.

De opzet van onze vermogensupdate

Onze centen zitten hier in drie potjes. We hebben geld dat vastzit in stenen, in de vorm van overwaarde op onze woning. Daarnaast hebben we een gewone spaarrekening, met een buffer die ongeveer maximaal gevuld is. En tot slot beleggen we in indexfondsen.

Omdat ik inmiddels niet meer volledig anoniem blog (er komen steeds meer mensen achter), druk ik de waarde uit in percentages. Alles op één hoop is 100%. Verder deel ik de onderlinge verhouding graag en ik licht de stijging of daling ten opzichte van het afgelopen halfjaar toe.

Hieronder licht ik de drie delen toe. Daarnaast hebben we wat bijzondere uitgaven gedaan en ik sta nog even stil bij onze plannen voor dit jaar.

Onze 13-onder-een-kap

Om te beginnen met ons eigen huis: de WOZ is met ruim 5% gestegen. Dat is lager dan de gemiddelde stijging in Nederland, want die bedraagt 9%. Maar ik vind het prima; we hebben een paar jaar met stijgingen tot 14% achter de rug, dus een jaartje rustig aan kan geen kwaad. Ik heb me zelfs laten verleiden om via een van de vele bureautjes bezwaar aan te tekenen tegen de WOZ. Maar tot nu toe heb ik nog niets gehoord.

De netto bijdrage van de overwaarde in procenten bereken ik als volgt:

(WOZ waarde – hypotheekschuld)/hypotheekschuld x 100%

Er komt dan een percentage uit dat hoger is dan 100%. Dat wordt veroorzaakt door het feit dat onze overwaarde hoger is dan de uitstaande hypotheekschuld. Met andere woorden de Loan to Value (LTV) ligt lager dan 50%. Onze overwaarde is nu 124% van de nog openstaande hypotheekschuld.

Sparen tegen 0,05% rente

Dan nu de spaarpot. We sparen tegenwoordig achteruit. De 0,05% rente die we nog krijgen weegt natuurlijk niet op tegen de inflatie en de vermogensrendementsheffing. We hebben een buffer die het eerste deel van het jaar gevuld was totdat we wat onverwachte uitgaven kregen, maar daar kom ik later nog op terug.

We hebben nog steeds een alternatieve bestemming voor een deel van ons spaargeld en een deel blijft nodig voor het opvangen van extra kosten die je in een gezin met drie kids nu eenmaal hebt. Netto is ons spaarsaldo gelijk gebleven in het eerste halfjaar. De buffer zit vol, ondanks de extra uitgaven.

Beleggen: koersen zijn hoger dan ooit

Beleggers hoor je eigenlijk niet meer klagen. Na alle paniek van het vorig jaar, met dipjes van 30% en meer gaat het nu weer heel hard omhoog. Ons wereldwijd gespreide indexfondsenpakket heeft dit halfjaar ongeveer 15% rendement gemaakt.
Daarnaast hebben we gewoon maandelijks ingelegd. En daarmee blijven we vasthouden aan onze saaie maar rendabele strategie van buy and hold.

De cijfers

Dan nu de cijfers van onze vermogensupdate: in de afgelopen zes maanden is alles bij elkaar precies 10% in waarde gestegen. De onderliggende cijfers lopen wel redelijk uiteen:

Percentage van het totaalStijging t.o.v. tweede halfjaar 2020
Overwaarde woning68%10%
Sparen12%0%
Beleggen20%20%
Samenstelling vermogen: rechterafbeelding is huidige situatie

(On)verwachte uitgaven en de planning voor dit jaar

In het eerste deel van dit jaar hebben we toch nog wat onverwachte grotere uitgaven gehad. Dit is alleen nauwelijks zichtbaar in deze vermogensupdate, daarom toch een korte toelichting.

Met de zomervakantie in aantocht, zijn we vakantieplannen gaan maken. En daarbij is de keuze gevallen op een autovakantie. Nu reden we een prima en betrouwbaar oud autootje, maar met drie opgroeiende kids en een kampeervakantie (!) in de planning hebben we toch gekozen om onze oldtimer in te ruilen voor een iets jonger exemplaar. Zeker geen nieuwe, want dat vind ik weggegooid geld. En daarbij heb ik ook geen auto nodig als verlengstuk van m’n ego ofzo. Het is dan ook een burgerlijke stationwagon geworden waar een hele kudde kinderen (3) inclusief bagage in past.

Verder heeft ons paleis weer wat onderhoud nodig. Dit keer moeten de kozijnen voor een deel van nieuw dubbel glas (HR++) worden voorzien. Daar reserveren we alvast wat geld voor, bovenop de buffer. Het komende halfjaar wordt zo mogelijk nog minder spannend dan de afgelopen zes maanden.

En tot slot bekijken we rustig hoe de situatie in Suriname zich blijft ontwikkelen. Het plan om te emigreren is er nog steeds, maar de gezondheidszorg en de economische ontwikkelingen maken dat we nog even wachten voordat we de overstap wagen.
De rest van onze jaarplannen licht ik een volgende keer toe.

Alles bij elkaar ben ik heel tevreden over deze vermogensupdate. Het grootste deel van de groei is natuurlijk te danken aan de stijgende aandelenkoersen en de aanhoudende WOZ stijging.

Hoe is jouw financiële halfjaar verlopen?

Wil je meer lezen?

de Budgetman:

Lees berichten (2)

  • Dat is zo lastig, wanneer bekenden je privé hun wil en denken proberen op te leggen over hoe jij met je geld om moet gaan. Knap dat je blijft bloggen

  • Mijn financieel situatie heb ik begin van dit jaar geüpdatet:

    Door de bizarre stijging van de huizenprijzen, stijgt ook ons persoonlijk vermogen extreem. Ook de beurs levert een mooie bijdrage in de waarde stijging.