Een overzicht van onze plannen voor 2021

4 min leestijd

Een van de belangrijkste lessen die ik vorig jaar heb geleerd, is dat het leven niet zo maakbaar is als we soms denken. Van alle plannen die we voor vorig jaar hadden gemaakt, is niet veel terechtgekomen. En ik denk dat 2020 in weinig huishoudens volgens planning is verlopen. Maar: nieuw jaar, nieuwe kansen. Een kort overzicht van onze plannen voor 2021.

Een overzicht van onze plannen voor 2021 #emigreren #geldbesparen #DeBudgetman

Emigreren

Om maar direct met het grootste plan te starten: we gaan dit jaar opnieuw proberen om te emigreren naar Suriname. Eigenlijk staat alles min of meer al klaar om te vertrekken. Net als vorig jaar.

Ons huis is klaar om te verhuren. We hebben alleen besloten om het pas te huur aan te bieden zodra vertrek uit Nederland ook echt mogelijk is. En dat is onder andere afhankelijk van het tempo waarin bijvoorbeeld het vaccinatieprogramma voor een verandering in de huidige situatie gaat zorgen. Ik verwacht niet dat Lock-downs of andere maatregelen deze pandemie echt gaan stoppen. Met zo’n 150 soorten vaccins die in ontwikkeling zijn, hoop ik op een soort wereldwijd vaccinatieprogramma. Alleen op die manier ontstaat mogelijk een situatie waarbij dit virus ook in arme landen verdwijnt. En helaas behoort onze toekomstige bestemming ook tot die categorie. Ik licht dit verderop nog wel toe.

We hervatten onze verhuurpogingen dus pas zodra de effecten van het vaccineren zichtbaar worden. En dan kan het een en ander snel gaan, wat ons betreft. We zijn er immers al meer dan een jaar klaar voor.

Voor vertrek moet er nog wat klein onderhoud aan ons rijtjeshuis worden uitgevoerd. Een woning van 100 jaar oud heeft zo zijn charme. Zodra shoppen weer mogelijk is, plannen we waarschijnlijk nog een bezoek aan een sanitairwinkel. Maar grote verbouwingen zitten niet in de planning voor dit jaar.

De volgende plannen voor 2021 zijn grotendeels afhankelijk van de vraag of het lukt om naar het buitenland te verhuizen.

Minder werken

Zodra we naar het buitenland verhuizen, zeg ik mijn baan op. De inkomsten om van te leven, komen dan uit de verhuur van ons huis.
Ter voorbereiding op mijn vertrek, heb ik op mijn werk afgesproken dat ik een dag minder ga werken.

Ik heb nu een vierdaagse werkweek en over een paar maanden, wanneer de maatregelen in Nederland wat verder worden versoepeld, ga ik drie dagen werken. Het heeft nu niet zoveel zin om minder te werken, omdat er weinig mogelijkheden zijn om mijn extra vrije tijd te besteden.

Minder werk leidt uiteraard tot minder inkomen. Nu ik nog fulltime werk, sparen we op papier iets meer dan 40% van ons inkomen. De exacte cijfers komen binnenkort in het halfjaarlijkse financiële overzicht. Dat percentage zal dus wel wat dalen.

Andere besteding van geld

Tijdens de voorbereidingen voor onze verhuizing hebben we de nodige contacten gelegd met mensen in Suriname. Op die manier ontvangen we nog steeds berichten over de huidige situatie daar. En het gaat daar niet goed.

Zoals dat wel vaker het geval is, worden opkomende economieën tijdens een crisis het hardste geraakt. Dat is ook nu weer het geval. Deze crisis heeft de financiële problemen die er al waren, verder vergroot. Het heeft geleid tot hoge inflatie en sterk gestegen prijzen. Tijdens ons laatste bezoek in 2018 was de koers van de Surinaamse Dollar 1 op 8,3: voor iedere Euro kreeg je dus 8,30 SRD. De koers staat nu op 1 op 17,50. De Dollar is meer dan gehalveerd in waarde.
Het is denk ik niet nodig om uit te leggen dat de salarissen daar niet zijn meegestegen met de inflatie. Het gevolg is dat een deel van de bevolking niet genoeg meer verdient om eten te kopen.

Het zorgt ervoor dat we op een andere manier naar onze eigen welvaart kijken. En we proberen op heel praktische manieren de vrienden en kennissen daar te ondersteunen.

Tot vertrek

De financiële plannen voor 2021 zijn vrij overzichtelijk. Zodra het mogelijk is, start mijn driedaagse werkweek. Met een aangepast inkomen. Tot die tijd blijft het een combinatie van een beetje sparen en beleggen.
Ik heb geen grote plannen voor 2021 die met onze hypotheek te maken hebben. Misschien dat ik bij de volgende correctie op de beurs nog wat enthousiaster instap.

Na vertrek

De financiën na vertrek worden mogelijk nog eenvoudiger. De inkomsten uit de verhuur zijn ongeveer voldoende om de maandelijkse kosten te betalen. Volgens sommigen heet dat FIRE.
En na twee jaar kijken we of we ons avontuur verlengen, of dat we weer terugvliegen.

Heb jij al plannen voor 2021?

Wil je meer lezen?

1 gedachte over “Een overzicht van onze plannen voor 2021”

  1. Hopelijk gaan jullie plannen deze keer wel door! Lijkt me ook erg leuk om jullie avonturen dan te volgen. Fijn dat jullie daar al contacten hebben dus ook weten hoe het daar gaat. Succes met alles weer!
    Hier ook al van alles aan plannen, ik vat ze altijd samen op een visionboard die ik dan op mijn slaapkamer zet zodat ik het dagelijks zie.

    Beantwoorden

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.