X

Auto kopen, delen of leasen: wat komt het best uit?

6 min leestijd

Een auto als vervoersmiddel heeft vele voordelen. Het is vaak de snelste én makkelijkste optie. Daarnaast brengt het je in één keer van A naar B, zonder dat je over hoeft te stappen. Maar er is veel om over na te denken, voordat je een beslissing neemt. Wil je een auto kopen, delen of leasen? Welke optie het beste bij jou past, ligt aan jouw voorkeuren. Benieuwd wat het beste bij jou past? Hier lees je de voor- en nadelen per optie.  

De voor- en nadelen van een auto kopen

Wil je graag een auto die van jou alleen is? Je kunt dan overwegen om een auto te kopen. Dat kan een nieuwe zijn, of een gebruikt exemplaar. Vooral occasions zijn momenteel erg in trek. Je kunt een Fiatje 500 bij de dealer kopen, of kiezen voor een Peugeot 308 op autotrack.nl. Er is keuze genoeg. Maar wat zijn de algemene voor- en nadelen van een auto kopen? 

Voordelen auto kopen:

  1. Je bent zelf de eigenaar van je auto: je hoeft hem met niemand te delen
  2. Je hebt de maandelijkse lasten, die je bij leasen of delen hebt, niet;
  3. Gebruik je je auto voor zakelijke doeleinden? Je kunt dan de kilometers bij je werkgever declareren;
  4. Je kunt zelf een auto uitkiezen die goed bij jouw wensen en voorkeuren past;
  5. De auto zal er altijd uitzien zoals jij wil: heb je even geen tijd om op te ruimen? Prima! Laat je hem juist netjes achter? Dan vind je hem ook zo terug;
  6. Als je veel schadevrije jaren hebt opgebouwd, kan dit veel verzekeringskosten schelen.

Nadelen auto kopen: 

  1. Het kopen van een nieuwe auto is een grote investering, niet iedereen kan dit in één keer betalen;
  2. Wanneer je geld bij de bank leent voor je auto, betaal je hier rente over. Ook verkleint lenen de kans op een hypotheek;
  3. Je betaalt zelf voor het onderhoud, de verzekering en de wegenbelasting;
  4. Leen je geld voor de koop van een auto? Ook bij total loss schade of diefstal gaat de lening door. 

De voor- en nadelen van een auto delen

Liever een auto delen? Oriënteer je dan eerst op de manier van delen die bij jou past. Zo kun je ervoor kiezen je eigen auto te delen en hiermee geld verdienen. Bezit je zelf geen auto en wil je wel een auto delen? Je kunt dan een deelauto huren. Je betaalt dan een vast bedrag per dag plus een tarief per gereden kilometer. Wij sommen de voor- en nadelen van een auto delen voor je op. 

Voordelen auto delen:

  1. Deel je je eigen auto? Dit zorgt dan voor extra inkomsten. Is de deelauto niet van jou? Dan heb je geen kosten voor de aanschaf, onderhoud, verzekering, belasting en reparatie van de auto;
  2. Een auto delen is beter voor het milieu, dan het zelf bezitten van een auto;
  3. Je kunt voor iedere gelegenheid een andere, passende auto uitkiezen. 

Nadelen auto delen:

  1. Deel je zelf je auto? Je hebt dan niet altijd zelf de beschikking over je eigen auto als je hem spontaan nodig hebt;
  2. Huur je een deelauto? staat vaak niet in je eigen straat, je moet vaak dus een stukje lopen of er op een andere manier naartoe reizen;
  3. Je moet de deelauto reserveren, dit betekent dat je hem niet (altijd) spontaan kunt gebruiken;
  4. Je bouwt geen schadevrije jaren op bij je verzekering, als je een deelauto huurt;
  5. Bij het huren van deelauto heb je te maken met een fors eigen risico.

De voor- en nadelen van een auto leasen

Tot slot kun je een auto private leasen. Dit houdt in dat je voor een vast bedrag per maand in een (nieuwe) auto rijdt. De voor- en nadelen? Die zie je hieronder. Voor meer informatie over private lease, lees dit artikel.

Voordelen auto leasen: 

  1. Bij het leasen van een auto komen geen onverwachte onderhoudskosten kijken;
  2. Heb je geen spaargeld, maar wil je toch een auto? Ook zonder spaargeld kun je door middel van leasen in een nieuwe auto rijden;  
  3. Total loss schade of diefstal? Bij private lease krijg je dan een ander of nieuw exemplaar;
  4. Leasen is goedkoper dan geld lenen voor de aanschaf van een nieuwe auto. 

Nadelen auto leasen: 

  1. Contractbreuk is kostbaar. Verandert je situatie, zoals een scheiding of ontslag, dan kom je meestal niet zonder gevolgen onder het leasecontract uit. 
  2. Leasen is niet de goedkoopste manier van autorijden. Vind je het niet belangrijk om in het nieuwste model te rijden? Dan kun je beter zelf een ouder model kopen. 
  3. Leasen beperkt je kans op een hypotheek. 
  4. Heb je de maximale no-claim korting op je autoverzekering? Dan is leasen vaak niet de goedkoopste optie. 
  5. Bij private-lease spreek je het aantal kilometers per jaar af via een kilometerbundel. Als je minder rijdt, kan het voordeliger zijn een auto te kopen of delen. 


Tips om geld te besparen op autorijden

Je weet nu op welke manier je gebruik kunt maken van de auto als vervoersmiddel én de daarbij horende voor- en nadelen. Ben je daarnaast benieuwd hoe je geld bespaart op autorijden?
Ik zet een paar tips voor je op een rijtje:

  1. Reis alleen per auto als dit nodig is. Is de afstand kort? Reis dan per fiets of te voet. Niet alleen goedkoper, ook veel gezonder. 
  2. Is het stoplicht voor je op oranje gesprongen? Laat je gaspedaal op tijd los, dit draagt bij aan het besparen van benzine. 
  3. Sluit je ramen tijdens het autorijden. Door de ventilatieopeningen volledig open te zetten en je ramen te sluiten kun je tot wel 10% aan benzine besparen. 
  4. Schakel op tijd naar een hogere versnelling. Ook dit draagt bij aan besparing op brandstof.
  5. Zorg voor een juiste bandenspanning, zo voorkom je onnodig hoge benzinekosten. 
  6. Kijk of je op je (auto) verzekering kunt besparen
  7. Bezit je zelf een auto? Kijk of je kans maakt op een goedkopere of zelfs geen wegenbelasting. Heb je een personenauto met weinig CO-2 uitstoot? Dan hoef je misschien minder te betalen. En gebruik je je auto een tijdje niet? Je kunt dan een schorsing voor je auto aanvragen. Tot slot kun je ervoor kiezen je eigen auto te delen. 
  8. Ook deze geldt voor mensen die zelf een auto bezitten: streef voor een goedkopere Apk-keuring. Zorg om te beginnen dat je banden de juiste spanning hebben. Zijn de banden 20% zachter dan geadviseerd, dan wordt de levensduur van de banden verkort met 25%. Ook moet er voldoende olie, rem- en koelvloeistof aanwezig zijn én al je lampen werken. Zo voorkom je extra kosten.

Er valt dus nog wel het een en ander af te wegen en te kiezen. Een auto kopen is een van de grotere uitgaven van een huishouden, een deelauto staat niet altijd voor de deur en een lease contract zorgt voor langlopende financiële verplichtingen. Neem daarom rustig de tijd voordat je een keuze maakt.

Wil je meer lezen?

de Budgetman: