Met deze tips snel 1000 euro sparen

7 min leestijd

In Nederland sparen we gemiddeld 6,4 procent van ons netto loon. Maar 15 procent van alle huishoudens spaart helemaal niet en 12 procent heeft ook geen spaarrekening. Een veel grotere groep, 40 procent, heeft te weinig spaargeld om tegenvallers op te vangen (bron: OECD).
Er zijn al heel veel artikelen geschreven met spaartips. Ik heb er een paar gevonden, met als doel: snel 1000 euro sparen.

Meer mag natuurlijk ook.

Met deze tips snel 1000 euro sparen #sparen #geld #geldsparen #DeBudgetman

1000 euro sparen is niet voor iedereen een gemakkelijk doel om te bereiken. De cijfers uit de inleiding laten zien dat er een grote groep is die net, of net niet rondkomt. Toch is het ook met een lager inkomen mogelijk om te sparen.
Succesvol sparen vraagt eigenlijk om de goede instelling en niet zozeer om een hoog inkomen. Er zijn namelijk genoeg huishoudens met een hoog inkomen en die toch geen spaargeld hebben.

Waarschijnlijk ken je al de nodige spaartips. Veel voor de hand liggende tips zijn bijvoorbeeld om automatisch te sparen. Zodra je salaris is gestort betaal je jezelf, door een bedrag over te schrijven naar je spaarrekening. Dit werkt het beste wanneer je dit automatisch overschrijft. Nog zo’n gemakkelijke tip is om je spaarrekening bij een andere bank te openen. Daarmee wordt de drempel iets hoger om je spaargeld snel uit te geven. De volgende tips zijn misschien iets minder voor de hand liggend, maar helpen je zeker om je spaardoel te bereiken.

Doe af en toe een challenge

Succesvol sparen is eigenlijk een kwestie van lange adem. En wanneer je al wat langer spaart, dan kan de motivatie weleens wegzakken. Om je spaardoel te bereiken, in dit geval 1000 euro sparen, kan een challenge je helpen. Je kunt jezelf op verschillende manieren uitdagen. Probeer eens om een maand niets uit te geven, buiten de vaste lasten en de noodzakelijke boodschappen.

Maar daag ook eens iemand uit voor een spaarchallenge. Dat kan je partner zijn. Ook wanneer jullie inkomens verschillen van elkaar, kunnen jullie naar rato een spaardoel stellen. Om 1000 euro binnen 1 jaar te sparen zou je iedere dag €2,74 moeten overmaken naar je spaarrekening, of wekelijks €19,23. En dat komt neer op €83,33 per maand. Met een lager inkomen kan dat een onhaalbaar hoog bedrag lijken. Maar wanneer je het combineert met andere spaartips, dan komt die 1000 euro wel binnen je bereik.

Zet meevallers direct op je spaarrekening

Ieder huishouden heeft weleens te maken met tegenvallers. En daar is het saldo op je spaarrekening juist voor bedoeld. Maar je spaarrekening zou ook de standaard bestemming moeten zijn voor je meevallers. En ieder huishouden heeft ook weleens meevallers. Hier volgen er een paar.

De jaarlijkse rekening van de energieleverancier

Zelfs de grootste klimaatontkenner heeft gemerkt dat we in de laatste jaren nogal zachte winters hebben. Dat heeft gevolgen voor de stookkosten. Wanneer je aan het eind van je contractjaar geld terugkrijgt van je energieleverancier, schrijf dit dan direct over naar je spaarrekening.

Nu we het toch over energie hebben: gebruik de gegevens van de eindafrekening direct om te kijken of overstappen nog meer geld oplevert. Veel energieleveranciers bieden welkomstpremies aan nieuwe klanten (overschrijven naar de spaarrekening 🙂 ). Bij deze online vergelijker is het mogelijk om de prijzen met en zonder korting te vergelijken. Aan het einde van je contract is overstappen vaak de voordeligste keuze.

De belastingdienst

De fiscus zorgt soms ook voor meevallers. De jaarlijkse belastingaangifte duurt nog even, maar het is handig om te kijken of je recht hebt op een toeslag. De belastingdienst heeft voor alle toeslagen een speciale rekenhulp ontwikkeld en dit is de link.

Het is goed om te weten dat de fiscus, net als de meeste hypotheekverstrekkers, het ‘piep-systeem’ hanteert. Wanneer jij niet piept (=toeslag aanvraagt) dan krijg je niks, ook al heb je er recht op.
Er zijn verschillende situaties die fiscale gevolgen kunnen hebben. Denk aan je inkomen, zorguitgaven of huur. Wanneer je persoonlijke situatie verandert, controleer dan ook of dat gevolgen heeft voor je toeslagen. En een meevaller in de vorm van een toeslag of teruggave kan ook naar je spaarrekening.

Salaris en ander inkomen

De meeste werknemers krijgen er bij iedere CAO-onderhandeling weer wat geld bij. Meestal gaat het om een paar procent. Wanneer je je nieuwe salaris hebt ontvangen dan merk je nauwelijks dat je een paar euro of tientjes meer te besteden hebt. Probeer die salarisverhoging dan ook te gebruiken om de maandelijkse overschrijving naar je spaarrekening te verhogen. Hiermee komt die 1000 euro sparen sneller dichterbij.
Je vakantiegeld en eindejaarsuitkering zijn misschien wel de belangrijkste meevallers. Door het eerst op je spaarrekening te zetten voorkom je dat het ongemerkt wordt uitgegeven.

Maak slim gebruik van bespaar-apps

Er zijn veel apps in gebruik die je kunnen helpen om goed met je geld om te gaan. Sommigen helpen je om inzicht in je financiën te krijgen, terwijl andere apps je helpen om geld te besparen. Ik noem er twee.

Zo is er de bespaar-app Dyme. De app is gratis en geeft je een compleet overzicht van je financiën. Maar zij brengen ook je vaste kosten in beeld, zoals abonnementen of de kosten voor energie. Het is via de app mogelijk om een abonnement direct op te zeggen, of te onderhandelen voor een betere prijs. Dyme geeft aan dat gebruikers gemiddeld zo’n €720,- per jaar besparen.
1000 euro sparen zou met deze app dus aardig moeten lukken. Download Dyme voor Android hier, of Dyme voor iOS kan via deze link.

Een app die je helpt op geld te besparen is de cash-back app Scoupy.
Cash-back werkt simpel: je koopt een product, scant het bonnetje en je krijgt het aankoopbedrag of een deel daarvan, terug.
Hou er wel rekening mee dat dit soort acties je in de verleiding kunnen brengen om aankopen te doen die je niet nodig hebt. Beperk je bij het gebruik van dit soort acties dan ook tot producten die je normaal ook gebruikt.
Het aardige van apps als Scoupy is dat het terugbetaalde geld op je account wordt bijgeschreven. Zo voorkom je dat je het geld ongemerkt opnieuw uitgeeft. Je bepaalt zelf wanneer je het geld laat uitkeren.

Heb jij ervaring met apps die je helpen om geld te besparen? Laat onderaan het artikel dan een reactie achter. Ik leer graag van jouw ervaringen.

Denk anders over sparen

De laatste tip klinkt een beetje vaag, maar dat is het niet. Het gaat erom dat je de beslissing neemt om sparen nuttig en belangrijk te vinden.

Bedenk dat geen enkel bedrag te laag is. Ieder bedrag dat je spaart is meegenomen. Het maakt dus niet uit of je een paar euro of een paar tientjes per week kunt besparen. Want: met 19 euro per week spaar je gewoon die 1000 euro in een jaar bij elkaar.

Wanneer we geld uitgeven dan zijn het ook vaak de kleine bedragen die ongemerkt worden uitgegeven. Het wordt ook wel de Latte-factor genoemd en dit begrip wordt hier verder uitgelegd. Bezie dit soort kleine uitgaven juist als een mogelijkheid om weer wat extra opzij te zetten.

1000 euro sparen is niet zo moeilijk wanneer je bedenkt dat dit bedrag kan bestaan uit verschillende besparingen en spaaracties. Kijk regelmatig of je nog wat kunt besparen op je vaste uitgaven, bijvoorbeeld door over te stappen van leverancier, of door onnodige uitgaven helemaal niet te doen. Dan is duizend euro sneller bij elkaar dan je misschien denkt.

Wil je nog wat spaartips lezen, of heb jij nog tips die je wilt delen?

Meer lezen?

10 gedachten over “Met deze tips snel 1000 euro sparen”

 1. Zes procent sparen schreef je. Hoe kan het dat huishoudens te weinig spaarsaldo hebben. Hoogste tijd om te spreken over reserveringen en daarnaast sparen.

  Beantwoorden
 2. Ik maak elke 2 weken een bedrag over naar mijn spaarrekening van kortingen bij supermarkten. Dus bijv. bonuskortingen en ook afgeprijsde artikelen. Ik beperk me tot de supermarkt. Op de bon wordt de korting vermeld. Elke 2 weken tel ik die bij elkaar op en dat bedrag zet ik dus op de spaarrekening. Ik ben hier afgelopen augustus mee begonnen en heb in 4 maanden tijd al rond de 200 euro bij elkaar gespaard. Verder is het sparen van koopzegels (ik spaar ze van de AH) een goed idee. Dat kan tegenwoordig digitaal en als je een boekje vol hebt, en je verzilvert het, krijg je er nog 3 euro bovenop. Dat is een hoog rendement. Je zou daar weer boodschappen van kunnen doen en het geld dat je dan niet pint, weer naar je spaarrekening kunnen storten.

  Beantwoorden
   • Als je daar moeite mee hebt moet je het gewoon automatisch laten overschrijven. Dan weet je na een paar maanden niet meer beter. Sparen voor welk doel dan ook is juist een uitdaging en geeft een heerlijk gevoel wanneer je dat elke maand weer doet. Zelf doe ik het handmatig, dan heb je er veel meer een lekker gevoel van vind ik. Meer trots ook van; dit heb ik maar weer mooi voor elkaar gekregen.

    Beantwoorden
 3. Jammer dat er niet gelijk wordt vermeld dat je voor de diensten betaald moet worden. Dan had ik de app niet geïnstalleerd. Nu moet ik alles weer ongedaan maken.

  Beantwoorden
 4. Ik heb mijn wegzetrekening gekoppeld aan mijn bol.com boekenverkoop account en mijn marktplaats, dus als ik daar iets op binnenkrijg is het gelijk weg.

  Een andere tip kan zijn Semmie, is een belegrekening waar je betaalverzoekjes kunt sturen die dus gelijk op je belegging ipv de betaalrekening.

  Wat ik sommige mensen ook zie doen is de korting die op je kassabon staat (dus je koopt 3 shampoo voor 5,99 met €2 korting) als bedrag overboeken naar je spaar
  want die had je anders net zo goed uitgegeven. Hetzelfde kun je doen als je op een webshop met een kortingscode hebt besteld.

  Beantwoorden

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.