Huishoudens met het minimumloon komen niet rond

4 min leestijd

We kennen in Nederland een wettelijk minimumloon. Dat moet voorkomen dat werknemers tegen onrealistisch lage lonen aan het werk zijn. Maar hoe laag hoog is het minimumloon eigenlijk? En is het wel genoeg om rond te komen? Het Nibud heeft onderzoek gedaan en zag drie groepen huishoudens die structureel niet rond kunnen komen.

Huishoudens met het minimumloon komen niet rond #schulden #armoede #geld #DeBudgetman

Het minimumloon

Het minimumloon is het laagste bedrag dat een werkgever wettelijk verplicht aan de werknemer moet uitbetalen. Het kan worden uitgedrukt in een uurloon, of salaris per dag, week of maand. En over welk bedrag hebben we het dan eigenlijk? De onderstaande tabel geeft de verschillende minimumlonen aan. En het gaat hier om bruto bedragen.

TijdMiniumumloon
Per uur€10,77 (36 uur); €10,21 (38 uur); €9,70 (40 uur)
Per dag€77,54
Per week€387,70
Per maand€1680,-
Minimumloon per 1 juli 2020

Een medewerker die werkzaam is in een sector met een 40-urige CAO verdient dus €9,70 bruto per uur.
Iemand met het minimumloon houdt bij een fulltime baan netto ongeveer €1300,- tot €1400,- over. Omdat je in Nederland niet kunt leven van zo’n bedrag, kennen we hier ook nog een systeem van toeslagen. En daarmee wordt het al snel ingewikkeld.

De toeslagen

We kennen in Nederland 4 toeslagen:

 • De zorgtoeslag is een bijdrage in de kosten voor de zorgverzekering (het is geen tegemoetkoming in de zorgkosten. Dat loopt weer via de belastingaangifte);
 • De huurtoeslag is een bijdrage in de huurkosten;
 • Het kindgebonden budget is een bijdrage in de onkosten voor de kinderen;
 • De kinderopvangtoeslag is een bijdrage in de kosten voor kinderopvang.

Een huishouden met het minimumloon kan dus ook nog rekenen op een of meerdere toeslagen. Maar de hoogte van het inkomen is niet de enige voorwaarde om voor toeslagen in aanmerking te komen. Het totale inkomen van het huishouden wordt bij elkaar opgeteld. Het gaat dan om je eigen inkomen, het inkomen van je partner en de andere leden van je gezin of huishouden.

Voor de zorgtoeslag, de huurtoeslag en het kindgebonden budget telt ook je eigen vermogen mee.
Om huurtoeslag te ontvangen mag je niet meer vermogen hebben dan €30.846,-. Voor zorgtoeslag en het kindgebonden budget geldt een hogere drempel: je mag dan maximaal €116.613,- eigen vermogen hebben. Wanneer je een partner hebt, dan gelden wat hogere bedragen. Op deze site vind je meer informatie.

Persoonlijk denk ik dat er niet veel huishoudens met een minimumloon zijn die zich druk maken over de grens van het eigen vermogen. Zij hebben wel andere zorgen.

Drie groepen die in problemen komen

Met zo’n laag inkomen is het al snel duidelijk dat er niets mis mag gaan. Een financiële tegenvaller zoals een wasmachine die kapot gaat, zorgt direct voor financiële zorgen. Het Nibud heeft in de afgelopen 5 jaar onderzoek gedaan naar de verschillende huishoudens die van een minimumloon moeten leven. Zij komen tot de conclusie dat er drie groepen zijn die ondanks de toeslagen structureel niet in staat zijn om alle kosten te kunnen betalen. Het gaat om deze drie groepen:

 • Gezinnen in de bijstand met kinderen op de middelbare school;
 • Huishoudens die werken tegen minimumloon en hoge zorgkosten hebben;
 • Jongeren met een uitkering of die werken tegen het minimumloon.

Deze groepen hebben gewoon te weinig inkomen om alle kosten te kunnen betalen. En juist tijdens deze crisis zijn zij extra kwetsbaar. Het gaat hier vaak om flexwerkers, of kwetsbare jongeren. De huidige crisis kan er voor zorgen dat deze groep groter wordt, of dat het langer kan duren voordat zij er financieel weer bovenop komen.

Goed nieuws

Nu zijn er plannen om het minimumloon te verhogen. Daarmee blijven huishoudens uit de financiële problemen. Het systeem van toeslagen wordt dan ook vervangen. Dat wordt onderdeel van het nieuwe belastingstelsel.

Het is afwachten hoe hoog het nieuwe minimumloon wordt en of iedereen daar ook van zal profiteren.

Wil je meer lezen?

6 gedachten over “Huishoudens met het minimumloon komen niet rond”

 1. Ik zou er persoonlijk niet blij mee zijn als ze de toeslagen gaan vervangen. Ik heb een tijdje geen werk gehad én geen uitkering, maar ontving toen wel gewoon mijn zorgtoeslag. Zonder mijn zorgtoeslag was ik op dat moment echt in de problemen gekomen. Als dat dus verwerkt zou zitten in minimumloon, had ik daar niks aan gehad en zo zijn daar heel veel mensen van. Hopelijk laten ze dat met rust, of regelen ze het goed voor mensen die geen werk hebben én geen uitkering. Aangezien je ook niet altijd recht hebt op dat soort dingen. Er zijn altijd mensen die buiten de boot vallen om welke reden dan ook. En het moet niet zo zijn dat je dan daardoor (nóg meer) in de problemen komt. Dus ik word er niet enthousiast van als ik dit zo lees.
  In die tijd hoefde ik al geen belasting te betalen, omdat ik geen werk had, dus het via de belasting regelen zou raar zijn. Dan zou ik pas achteraf over het jaar daarvoor geld gekregen hebben? Ik zie dit dus nog totaal niet voor me hoe ze dit schappelijk zouden willen gaan regelen.

  Beantwoorden
  • Er zal inderdaad een goed alternatief moeten komen voor de toeslagen, waarbij wordt voorkomen dat huishoudens die er nu gebruik van maken dan buiten de boot vallen.

   Beantwoorden
 2. Goed stuk! Ik heb kort geleden geschreven over de minimaregelingen, waar deze groep mensen ook vaak recht op hebben. Helaas weet niet iedereen hiervan en loprn ze zo soms hulp mis. Wijzelf wisten het ook niet toen wij in de situatie zaten dat wij een gezinsinkomen hadden rond het minimum.

  Beantwoorden
   • Er wordt nog een grote groep vergeten. Namelijk flexwerkers die parttime werken. Veel mensen van boven de 50 zijn blij weer een baan te hebben. Uiteindelijk zitten ze onder bijstandsniveau door minder uren op het contract. Hebben nog kinderen thuis met een klein baantje. Ze komen niet in aanmerking voor huurtoeslag. Als je dan alleenstaand bent met 1 of 2 inwonende kinderen mag je blij zijn met 800 of 900 euro per maand zonder toeslag is dat erg weinig. Je vast lasten eraf en je staat in het rood. Kostgeld van je kinderen daar moet je het dan mee doen voor de hele maand.

    Beantwoorden

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.