Wie overweegt om te gaan beleggen, wil rendement halen. Het is dan ook logisch dat je verschillende fondsen met elkaar vergelijkt. Het ene fonds presteert nu eenmaal beter dan het andere. Je wilt dus weten: wat was in het verleden het rendement van beleggen in een bepaald fonds?
Historische rendementen zijn geen garantie voor de toekomst. Dat is een feit. Maar waarschijnlijk vind je het toch wel interessant om te kijken hoe verschillende fondsen het in het verleden gedaan hebben. Let hierbij wel op. Het ene rendement is het andere niet! Bij elk rendement hoort een eigen risico. Denk dus goed na over het risico dat je wilt lopen.
Rendement en dividend uitgelegd
Een belegging in een fonds levert rendement op als het fonds in waarde stijgt. Je kunt (een deel van) je rendement verzilveren als je jouw beleggingen verkoopt. Sommige beleggingsfondsen keren bovendien dividend uit. Ook dat is onderdeel van het rendement. Meestal wordt het dividend automatisch weer opnieuw ingelegd. De beleggingsfondsen van bijvoorbeeld Centraal Beheer werken op deze manier.
De waardeontwikkeling van een fonds
De waardeontwikkeling van een fonds is van diverse factoren afhankelijk:
- marktontwikkelingen
Goede economische vooruitzichten kunnen zorgen voor een stijgende koers. En door een groot politiek conflict of een orkaan kunnen koersen doen dalen. Allerlei ontwikkelingen, over de hele wereld, hebben invloed op het rendement van uw beleggingen. - samenstelling van het fonds
In een beleggingsfonds kunnen alleen aandelen of obligaties zitten. Ze kunnen ook zijn opgebouwd uit allerlei verschillende beleggingscategorieën. Zo combineren veel aanbieders aandelen, staatsobligaties, bedrijfsobligaties, liquiditeiten en/of grondstoffen in een bepaald fonds. Deze samenstelling bepaalt het risico. En uiteindelijk ook de waardeontwikkeling. - keuzes van de fondsbeheerder
De fondsbeheerder koopt en verkoopt aandelen, obligaties en dergelijke, binnen de afspraken over de samenstelling van het fonds. Kiest de fondsbeheerder daarbij bijzonder goed presterende bedrijven en landen? Dan resulteert dat in een hogere waarde en een hoger rendement. - prestaties van bedrijven
Als een bedrijf zo succesvol is dat het de verwachtingen overtreft, stijgt de koers van de aandelen van dat bedrijf. Zitten die aandelen in het fonds waarin je belegt? Dan stijgt ook de waarde van je belegging.
Kosten van beleggen
Elk beleggingsfonds berekent kosten voor het fondsbeheer. Hoe dat gebeurt, verschilt per fonds. Soms betaal je kosten voor elke aankoop en elke verkoop. En meestal betaal je ook een vast bedrag per jaar. Als je fondsen met elkaar vergelijkt, is het van belang ook de kosten goed met elkaar te vergelijken. Zijn ze in de koers verwerkt? Of betaal je ze afzonderlijk? Let daar goed op, zodat je geen appels met peren vergelijkt. Uiteindelijk draait het om het netto rendement. De kosten kunnen daar grote invloed op hebben.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Centraal Beheer
Meer lezen?
Lees berichten (1)
Goed artikel. Zelf vind ik het fijn om te zien wat het dividend is wanneer dit wordt uitgekeerd / herbelegd. Dit houdt me gemotiveerd. Kosten zijn inderdaad erg belangrijk om verschillende fondsen maar ook verschillende producten met elkaar te vergelijken. ETFs blijven toch mijn favoriet op dit punt.