“Ik heb €76.000,- schuld”

3 min leestijd

En jij eigenlijk ook. Afgelopen week las ik een kort berichtje in het nieuws dat de mondiale schuld hoger is dan ooit. Dat is op zich geen nieuws. Iedereen zal zo ongeveer wel weten dat de problemen van de kredietcrisis zijn ‘opgelost’ door nog wat meer schulden te maken. Maar de hoogte van het bedrag…. $184 biljoen dollar! Per aardbewoner komt dat neer op $ 86.000,- en met de huidige koers dus €76.000,-.

Ik heb €76.000 schuld #geldbesparen #schulden #DeBudgetman

Wat verder nog opvalt is het lijstje van landen met de grootste schulden. Japan, de Verenigde Staten en China zijn samen goed voor meer dan de helft van de wereldwijde schuldenberg. Een beetje bijzonder is dat wel: de rijkste landen zijn ook de landen met de grootste schuldenberg. In de VS stijgt de staatsschuld met ongeveer een biljoen dollar per jaar. Het aandeel van China in de wereldwijde schuld is in de afgelopen 20 jaar gestegen van 3% van het wereldwijde totaal naar 15%. 

Schulden in verhouding bezien

Het gaat hier in het bericht van het IMF om de totale wereldwijde schuldenberg: dus staatsschulden, bedrijfsleningen, hypotheken en ander particulier schuldpapier. 

Daar staat in veel gevallen natuurlijk bezit tegenover. De staatsschuld van overheden zou je in verband kunnen brengen met de voorzieningen die in een land zijn ontwikkeld, zoals de infrastructuur. Wij overtuigen ons in Nederland regelmatig dat hypotheken geen ‘echte’ schulden zijn omdat er woningbezit tegenover staat. 

Het is wel relevant om te kijken wat er tegenover die wereldwijde schuld staat. Een voorbeeldje: €1000,- schuld is minder problematisch wanneer je  €5000,- per maand verdient, dan bij een inkomen van slechts €1000,- In dit laatste geval is je schuld 100% ten opzichte van je inkomen. 

Het nationaal ‘inkomen’ zou je een beetje kunnen vergelijken met het BBP:  het Bruto Binnenlands Product is de totale geldwaarde van alle in een land geproduceerde goederen en diensten. Voordat ik alle economen van NL over me heen krijg: een gezinsinkomen en het BBP van een land zijn niet 1 op 1 vergelijkbaar. Maar het BBP is wel een begrip dat helpt om de schulden in perspectief te zien.

In dit geval de wereldwijde schuldenberg in verhouding tot het wereldwijde BBP dus. Die schuld bedraagt 225% van het wereldwijde BBP van 2017.

En nu?

Dergelijke bedragen spreken niet eens meer tot de verbeelding. Ze zijn zo groot dat we ons er geen voorstelling van kunnen maken. Het klinkt alleen niet goed dat de schulden hoger zijn dan ooit, dat de drie rijkste landen de helft van alle schulden hebben gemaakt en dat de schuld bijna 2,5 zo groot is dan alles wat we in de wereld in 1 jaar bij elkaar verdienen. We gaan vanzelf merken óf en in welke mate dit gevolgen gaat krijgen. Voor de BV ’thuis’ blijft het advies hetzelfde: schulden afbetalen, geen onnodige schulden maken en iets op een spaarrekening achter de hand houden. Keep it simple!

Wil je meer lezen?

1 gedachte over ““Ik heb €76.000,- schuld””

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.