Tips om te besparen op je zorgverzekering

3 min leestijd

We hebben nog een paar weken en dan is het weer tijd voor een nieuwe zorgverzekering. Aan het einde van het jaar zijn er een aantal financiële onderwerpen die geld besparen wanneer we er wat aandacht aan besteden. En de zorgverzekering is een van de belangrijkste. Het is volgens mij de duurste verzekering waar je zelf wat aan hebt (je levensverzekering kan duurder zijn, maar die is vooral voor de nabestaanden interessant…). Hier nog wat snelle en simpele ideeën om geld te besparen op je zorgverzekering.

tips om te besparen op je zorgverzekering #zorgverzekering #besparen #debudgetman

Zorgverzekering met collectiviteit

Veel Nederlanders zijn verzekerd via de een of andere collectiviteit. Via de werkgever, vakbond, of de duivenvereniging. Dat is lang niet altijd de voordeligste manier om jezelf te verzekeren. Vergelijk dus vooral nog even voordat je de zorgverzekering verlengt. Ben je nergens lid van, of is je collectiviteitskorting niet interessant genoeg? Kijk dan eens op PostcodeZorgcollectief.com  Dit is een initiatief van een van de Nederlandse verzekeraars. Zij bieden een collectiviteitskorting op basis van postcode. Het is een restitutieverzekering, dus vrije zorgkeuze is standaard.
Het is een affiliate-link, maar jij betaalt daardoor niets extra.

Alternatief voor de aanvullende verzekering

Er valt een hoop te besparen door geen aanvullende verzekering af te sluiten. Vaak wordt zo’n aanvullend pakket afgesloten voor de fysio of de tandarts. Daar is nu een alternatief voor: ixorg Hier leg je maandelijks geld in waarmee je zelf een spaarpotjes maakt voor je verwachte kosten van de tandarts of fysio. Er is een ongevallenverzekering aan gekoppeld die onverwacht hoge kosten tot €10.000,- dekt. Blijft er aan het eind van het jaar geld over dan kan dit worden teruggestort, of je verlaagt er de premie voor volgend jaar mee. Het geld blijft van jou.

Wanneer je bijvoorbeeld in maart al tandartskosten maakt en er nog niet genoeg is gespaard, dan ontvang je gratis een voorschot. De hoogte van het voorschot bedraagt maximaal de jaarlijkse inleg.

Wanneer je zelf voldoende spaart, voegt dit product misschien niet veel toe. Maar wanneer je sparen lastig vind of een alternatief voor je tandartsverzekering zoekt, dan kan het een goede aanvulling op je basisverzekering zijn.

Heb je recht op zorgtoeslag?

Het is niet de gemakkelijkste manier van geld besparen maar vaak wel de moeite waard: het aanvragen van toeslagen waar je recht op hebt. Uit een onderzoekje van vorig jaar blijkt dat meer dan de helft van de huishoudens in Nederland een of meerdere toeslagen ontvangt. Grote kans dat jij daar ook voor in aanmerking komt.

In dit geval heb je misschien recht op zorgtoeslag. Dat is eenvoudig te controleren. Vul wat gegevens in en je ziet direct of je er voor in aanmerking komt. Via de site www.zorgtoeslag.nl  kun je niet alleen zien of je recht hebt op zorgtoeslag maar zij nemen ook de hele papierwinkel uit handen. Zelf aanvragen kan ook en kost niets, maar het is wel meer werk.

De zorgtoeslag wordt maandelijks uitgekeerd.

Betaal je zorgverzekering in een keer

Heb je genoeg spaargeld op je rekening staan? Overweeg dan om de premie in een keer te betalen. Bij veel verzekeraars ontvang je een korting van ongeveer 2% op de premie. Dat lijkt misschien niet veel, maar probeer maar eens een Nederlandse bank te vinden die 2% spaarrente uitkeert. Wanneer je de zorgpremie in een keer betaalt en vervolgens iedere maand het bedrag wat je aan premie zou betalen extra spaart, dan levert dit geld op.

Gebruik hier niet je hele financiële reserve voor. Wanneer je na het betalen van je zorgverzekering zou moeten lenen om je wasmachine te vervangen, dan kost het meer dan het oplevert.

Heb jij nog tips die je hier wilt delen?

Meer lezen?

2 gedachten over “Tips om te besparen op je zorgverzekering”

  1. Niet echt tips, maar kies gewoon datgene wat je ook gebruikt. Ik had altijd 1 aanvullend pakket omdat ik dacht dat dat nodig was voor de hoge tandverzekering die ik heb ( in verband met de beugels van mijn kinderen ), maar het blijkt dat dat niet zo is, dus ik heb mijn aanvullende verzekering eraf gegooid en dat scheelt mij 117 euro per jaar! Hoppa, zo weer in de pocket. Mocht ik een keer naar de fysio moeten/willen, kan ik dat zo ook wel betalen, en voor de rest zit er niets bijzonders in waar ik de afgelopen jaren gebruik van heb gemaakt.

    Beantwoorden

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.