X

Waarom blondjes toch niet beter beleggen

4 min leestijd

Het bloggerswereldje is een bonte verzameling van persoonlijke meningen. De meeste financiële bloggers houden er ook een vrij uitgesproken mening over beleggen op na. En die varieert van crypto/actief beleggen en market timen tot passief en breed gespreid beleggen. Tot die laatste categorie behoor ik zelf overigens. Beleggen hoort in mijn optiek iets te zijn waar je zo min mogelijk tijd aan moet besteden, maar waar de tijd gewoon z’n werk moet doen. Ik ben wel echt geïnteresseerd in de mening van de andere categorie financiële bloggers. Waarom denken zij wel de markt te kunnen verslaan en hoe verloopt hun reis?
Een van die actief beleggende bloggers is Janneke Willemse, van Blondjes Beleggen Beter. Zij deelt op haar blog haar pogingen om de AEX te verslaan en zij slaagt daar in de meeste gevallen ook in. Toch denk ik niet dat blondjes beter beleggen dan saaie, grijze en passieve beleggers zoals ik.

Blondjes beleggen beter

Het concept van Janneke is simpel: door middel van actief beleggen een beter rendement behalen dan de AEX. En ze behaalt inderdaad mooie rendementen met haar strategie. Vorig jaar een rendement van 30%*, terwijl de gewone AEX het moest doen met 27,75% (* zonder rekening te houden met de transactiekosten, maar daarover later meer).

Ze maakt, onder andere met haar blog, een statement dat vrouwen beter beleggen dan mannen. En dat wordt door wetenschappelijk onderzoek ook ondersteund. Mannen schijnen hun kennis en ervaring nogal gemakkelijk te overschatten, met alle beleggingsblunders als resultaat. Helemaal mee eens, want ik dacht ook een tijdje ‘er verstand van te hebben’.

De portefeuille van Janneke bestaat uit een combinatie van aandelen en ETF’s. Sommige aankopen zijn heel rationeel overwogen, maar andere meer op gevoel. Het leidt tot een bonte combinatie van Pepsi en Weight Watchers tot een ETF samengesteld uit bedrijven waarin een vrouw aan de top staat. Begrijp me goed: ik vind Pepsi en de Weight Watchers een winnende combinatie omdat zij elkaar mooi aanvullen (teveel van het één leidt tot behoefte aan de ander) en als wetenschappers gelijk hebben, dan zijn we beter af met meer vrouwelijke leiders aan de top.

Toch ben ik van mening dat blondjes (Janneke in dit geval) niet beter beleggen dan saaie passieve beleggers zoals ik.

Waarom niet?

Ik ben een voorstander van het idee om je beleggingsbeslissingen te baseren op relevant wetenschappelijk onderzoek. En waar het ene onderzoek duidelijk maakt dat vrouwen betere beleggingsbeslissingen nemen, maken andere onderzoeken duidelijk dat het onmogelijk is om iedere keer vooraf het ‘winnende aandeel’ te selecteren. Toch is dat waar de portefeuille uit bestaat: slechts 12 fondsen (aandelen/ETF gecombineerd).

Het rendement in de afgelopen jaren is vooral veroorzaakt door de enorme groei een paar aandelen. Zoals Galapagos bijvoorbeeld: dat is jarenlang een publiekslieveling van de AEX geweest, totdat het vorig jaar een beetje mis ging. Op dit moment bestaat de portefeuille voor meer dan 30% uit ASML. Wat op zich een heel prima onderneming is om in te beleggen. Maar persoonlijk vind ik een derde van je financiële eieren in een mandje niet heel goed gespreid.

Mijn laatste ‘kritiek’ is dat er nogal creatief wordt omgegaan met de verschillende cijfers. Zo worden transactiekosten niet meegerekend (want: ingewikkeld). Begrijp me goed: de AEX verslaan is een knappe prestatie. Een paar jaar de AEX verslaan is briljant, maar structureel de AEX verslaan is nog nooit vertoont. En dat is ook hier niet aan de orde.

Gelukkig heeft Janneke ook nog beleggingen die zij niet deelt op haar site en daarin belegt zij (net als ik) heel braaf en saai in ETF’s. En datzelfde advies geeft zij ook in haar trainingen aan beginnende beleggers. Haar blog Blondjes Beleggen Beter lijkt dan ook een geslaagde manier om de aandacht te vestigen op actief beleggen. De paar jaar waarin de AEX inderdaad is verslagen, vormt nog geen bewijs dat dit op lange termijn ook echt de winnende strategie is (er is namelijk net even teveel wetenschappelijk onderzoek beschikbaar wat het tegendeel bewijst). Mocht je nieuwsgierig zijn naar haar verhaal? “Blondjes beleggen beter” is inmiddels als 5e druk beschikbaar.

Voorlopig blijf ik lekker passief wereldwijd gespreid beleggen in een indexfonds waarmee ik vorig jaar gewoon exact hetzelfde rendement heb behaald als de index: 27,1%.

Ben jij een voorstander van actief beleggen?

Wil je meer lezen?

de Budgetman:

Lees berichten (2)

  • Punt van de transactiekosten lijkt mij heel terecht. Nu weet ik niet hoeveel transacties zij doet. Ik heb niets van haar gelezen. Koopt en verkoopt zij veel? Dan is zij eerder een (dag)handelaar dan een investeerder. Daar kun je prima geld mee verdienen.
    Een beperkt portfolio is prima verdedigbaar, vraag maar aan Warren Buffet en Charlie Munger. Kritiek op het goed doen van o.a. Galapagos klinkt mij eerder als typisch Nederlandse afgunst.
    Ik ken de gedachten bij 'op gevoel' niet, maar het klinkt een beetje als wat Peter Lynch zegt: koop wat je kent? In dat geval kan dat ook een prima strategie zijn.
    Nu ben ik het met jou eens dat in een jaar als vorig jaar, je toch wel 35% of meer rendement mag hebben gehaald om te kunnen zeggen dat je de markt (AEX of wat dan ook) hebt verslagen. Ze zit ongeveer 10% hoger dan de AEX (10% x 27,75% bedoel ik). Dat is net significant.
    Als zij in grote bedrijven belegt, dan is het in principe ook moeilijk om een index als de AX te verslaan. De grotere stijgingen zitten namelijk bij de kleinere bedrijven. Ook dat vertelt Warren Buffet.

    • Ik ken de hoeveelheid transacties die zij doet, ook niet. Hoewel zij die gegevens ook gewoon deelt.
      M'n 'kritiek' beperkt zich vooral rond de keuze voor een smalle portefeuille. Dat levert extra risico's op, die door de gemiddelde kleine belegger niet goed te overzien zijn. Dat geldt minder voor Janneke zelf, want zij werkt in de financiële sector. Maar de kleine belegger die iedere vrijdagmiddag achter z'n beeldscherm kruipt om de AEX te verslaan, kan waarschijnlijk beter wat goed gespreide indexfondsen of ETF's kopen.