Abonnementen: duur gemak?3 min leestijd

Januari is voor velen de maand van de nieuwe start. Afvallen, meer bewegen, minder druk maken of beter met geld omgaan. Het kan allemaal vanaf 1 januari. En bedrijven spelen daar natuurlijk handig op in. Zo regent het aanbiedingen voor de sportschool: je krijgt nu grote kortingen bij een jaarabonnement. Nu zijn sportscholen in principe prima binnenspeeltuinen voor volwassenen. Maar ik denk dat de meeste sportschoolabonnementen die deze maand worden afgesloten, weggegooid geld is. Veranderingen zijn lastig vol te houden, zeker wanneer de aanleiding een datum is. Zijn abonnementen sowieso een dure vorm van gemak?

Abonnementen: duur gemak? #besparen #budget #abonnementen #DeBudgetman

Abonnementen zorgen voor gemak

Wanneer je erop gaat letten, dan valt op dat je tegenwoordig echt overal een abonnement voor af kunt sluiten. Praktisch iedereen heeft ook meerdere abonnementen op zijn naam staan.

Zo heeft bijna ieder huishouden een all-in abonnement voor internet en tv en een of meerdere telefoonabonnementen. Maar ook streamingsdiensten, tijdschriften, de wegenwacht en loterijen scoren hoog. Om er maar een paar te noemen.

Hoeveel abonnementen heeft een gemiddeld huishouden eigenlijk? Volgens het Nibud heeft 44% van de huishoudens er 5 tot 10 en nog eens 23% 10 tot 15. Dat onderzoek maakte ook duidelijk dat 91% het aantal abonnementen te laag inschat. En er zijn huishoudens met meer dan 20 abonnementen. Er valt heel wat te kiezen.

Veruit de belangrijkste redenen om voor een abonnement te kiezen is dat we voor gemak gaan en denken dat we voordeliger uit zijn. Dat laatste betwijfel ik overigens. Regelmatige lezers weten dat ik niet zo enthousiast ben over abonnementen: het is een van de manieren om geld te besparen. Maar een heel aantal diensten is alleen in abonnementsvorm te krijgen, zoals internet en tv. En voor sommige diensten is het overduidelijk dat het voordeliger is, zoals bij telefoonabonnementen. Zelfs dan zijn er overigens manieren om daarop te besparen.

Maar abonnementen zijn lang niet altijd voordelig. Het is vaak een dure vorm van gemak.

Duur gemak

Voor internet en telefonie is het vrij duidelijk dat een huishouden zonder abonnement niet goedkoper uit is. Maar bij een abonnement voor kleding, de CV-ketel, bloemen, het leasen van meubels of een bed, het schoonmaken van de kliko of een onderhoudscontract voor de fiets zou je jezelf rustig mogen afvragen of dit gemak opweegt tegen de kosten.

Zo heb ik jarenlang een weekendabonnement op de krant gehad. Maar na verloop van tijd werd de krant ongelezen weggegooid, of moest ik tijd vrijmaken om te lezen. De krant begon zich als het ware een beetje op te dringen in mijn vrije tijd. Nu ik het abonnement heb opgezegd, koop ik alleen nog een los exemplaar wanneer ik de tijd heb om te lezen.

Natuurlijk mag iedereen zelf de afweging maken welke abonnementen nuttig of noodzakelijk zijn, maar het is goed om in gedachte te houden dat bedrijven er een commercieel belang bij hebben. Veel diensten en producten zijn ook uitstekend verkrijgbaar zonder abonnement en je bent dan voordeliger uit wanneer je het product zo af en toe koopt.

Het gekste dat ik ben tegengekomen? Een abonnement op wc-papier. Geschikt voor iedereen die zich schaamt om met een familieverpakking over straat te lopen. Wordt op verzoek ook afgeleverd bij de buren, wanneer je niet thuis bent 😉

Heb jij abonnementen die eigenlijk overbodig zijn?

Wil je meer lezen?

3 gedachten over “Abonnementen: duur gemak?<span class="wtr-time-wrap after-title"><span class="wtr-time-number">3</span> min leestijd</span>”

  1. Ik houd niet zo van financiële verplichtingen. Ik heb een abonnement op internet/tv. Mobiele telefoon (sim only), en OV omdat een jaar abonnement goedkoper is dan een maand abonnement of op saldo reizen.

    Beantwoorden

Laat hier je reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: