De meeste beleggers hebben een goed jaar achter de rug. Praktisch alle markten hebben mooie resultaten geboekt. En daarmee lijkt het niet uit te maken waarin je belegt of welke beleggingsstrategie je hanteert. Toch is dat niet zo. Veel beleggers blijken dezelfde fouten te maken. Hier heb ik 8 veel gemaakte fouten op een rijtje gezet die ook bij passief beleggen worden gemaakt.
1. Te laat beginnen
Het basis principe van passief beleggen is dat je de tijd zijn werk laat doen. Dat werkt alleen wanneer je ook op tijd begint. Bepaal dus wat het financiële doel is dat je wilt bereiken. Daaruit blijkt dan of beleggen een goede manier is om dat doel te halen. Een voorbeeld: wanneer je wilt sparen voor een aanvulling op je pensioen of AOW, dan bepaalt je leeftijd of beleggen een zinvolle strategie is. Een minimale beleggingshorizon voor aandelen is ongeveer 10 jaar. Wanneer je in dit geval nog minder dan 10 jaar mag werken, dan is sparen of beleggen in obligaties een beter alternatief.
Zorg dus dat je zolang mogelijk belegt in aandelen. Een rekenvoorbeeldje toont aan welke rendementen mogelijk zijn door de tijd zijn werk te laten doen. Wanneer je €10.000,- voor 40 jaar belegt met een gemiddeld rendement van 8%, dan heb je ongeveer €200.000,- meer verdient dan wanneer je dit geld maar 20 jaar belegt. Met dank aan het rente op rente effect.
2. Te hoge kosten betalen
Beleggen kost geld. De aan- en verkoopkosten zijn eenmalig, maar de echte kosten worden gevormd door de beheervergoedingen. En daarbij lijkt een paar procentpuntjes meer of minder niet veel verschil te maken, maar wanneer je dit doorrekent dan loop je een fors rendement mis.
Doorgaans zijn eenvoudige breed gespreide indexfondsen of ETF’s goedkoper dan actief beheerde fondsen. Deze laatste categorie blijkt in de praktijk op langer termijn niet beter te presteren dan een passief indexfonds. Let dus op de doorlopende kosten voordat je fondsen aankoopt.
3. Handelen vanuit emotie
Met enige regelmaat is er paniek op de beurs: er is ergens een crisis, of er is sprake van een gezonde correctie van de koersen. Bij dalende beurzen volgen vaak paniekverkopen, gevolgd door paniekaankopen uit angst om de boot te missen. Emotie is een slechte raadgever wanneer het om beleggen gaat.
In de praktijk blijkt dat particuliere beleggers vrijwel altijd te laat zijn met hun reactie op het veranderde beurssentiment. Daardoor verkopen we te laat en stappen we vervolgens ook weer te laat in. Deskundigen zien de toenemende activiteiten onder kleine beleggers zelfs als signaal voor een dalende beurs.
Het helpt om het financiële nieuws niet dagelijks te volgen en gewoon vast te houden aan een breed gespreide portefeuille.
4. Verliefd worden
Beleggers zijn net mensen: we worden weleens verliefd. Dat is een prettig gevoel, maar het helpt je niet om rationele beleggingskeuzes te maken. Wanneer je als passief belegger kiest voor individuele aandelen, dan loop je meer risico dan bij de keuze voor ETF’s of indexfondsen. Een van die risico’s is dat je niet op tijd afscheid neemt van echt slecht presterende aandelen.
Met de buy and hold strategie stap je weliswaar voor de lange termijn in, maar dat betekent niet dat je helemaal nooit moet verkopen. Voorkom dus dat je verliefd wordt op een aandeel. Zo blijft je verlies beperkt.
5. Niet spreiden
Beleggen gaat altijd samen met een bepaald risico. Maar de risico’s zijn onder andere te beperken door breed gespreid te beleggen.
Het kan aantrekkelijk lijken om in enkele goed presterende aandelen te beleggen, maar voor een passief belegger is breed spreiden een veel veiliger optie.
Wanneer je kiest voor fondsen die een afspiegeling zijn van de wereldeconomie, dan volg je de ontwikkelingen automatisch en loop je minder risico. Voor Nederlandse beleggers is VWRL van Vanguard een goedkoop en breed gespreid ETF. Wil je beleggen in indexfondsen? Verdiep je dan eens in Meesman.
6. De massa volgen
We kennen de waarschuwing wel: ‘resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.‘ Maar toch kiezen veel beleggers voor fondsen die in het recente verleden goed hebben gepresteerd. We laten ons verleiden om mee te lopen met de massa.
En iedere keer dat er weer een nieuwe beurslieveling is uitgekozen, zien we dezelfde reactie. Het kan op korte termijn leiden tot verdere koersontwikkeling, maar de kans op een correctie is even groot. En soms is er geen enkele objectief argument voor al die belangstelling. Daarom pas deze strategie niet bij passief beleggen.
7. Niet herbalanceren
Herbalanceren zorgt er voor dat je portefeuille blijft aansluiten bij je beleggingsdoelstellingen. Een gebrek aan evenwicht kan een portefeuille onbedoeld risicovoller maken, dan je als belegger zou willen.
Zorg er dus voor dat je periodiek controleert of je de spreiding van je portefeuille nog steeds aansluit bij je doel. Herbalanceren kan overigens op twee manieren: een deel van je portefeuille verkopen om een ander deel aan te vullen, of je periodieke inleg afstemmen op het deel van je portefeuille dat moet worden aangevuld.
8. Proberen om de markt te timen
Dit is eigenlijk een van de grootste fouten die een (passief) belegger zou kunnen maken. Er leeft een hardnekkige illusie dat de markt te timen is. Natuurlijk is er weinig financieel inzicht nodig om te begrijpen dat bij een crisis zoals in 2009 de beurzen uiteindelijk wel weer een keer gaan stijgen. Toch zijn op die momenten maar weinig particuliere beleggers die enthousiast instappen met grote bedragen. Iedereen lijkt toch even af te wachten tot het herstel echt inzet…en mist daarmee het moment van grote stijging. Een bekende Engelse oneliner vat het mooi samen:
“Time in the market beats timing the market”
Probeer de markt niet te timen, want wij zijn als kleine beleggers altijd te laat. Passief beleggen voor particulieren is heel eenvoudig in 1 zin samen te vatten:
“Begin op tijd, beleg in breed gespreide en goedkope fondsen, handel niet en laat de tijd z’n werk doen.”
Wil je meer lezen?
Herbalanceren wordt overgewaardeerd. Er zijn studies die aantonen dat herbalanceren op de lange termijn niet zoveel uitmaakt. Als het gratis is kan je het doen, anders snij je jezelf in de vingers.
Ik maak zelf gebruik van de optie om via maandelijks inleggen mijn portefeuille gebalanceerd te houden. Ik zou e r ook geen kosten voor maken, tenzij ik wil switchen naar een andere verhouding tussen offensief en defensief