X

Het verduurzamen van onze 13-onder-1-kap

5 min leestijd

We hebben zo’n gewoon rijtjeshuis uit de jaren 30. Die woningen zijn erg gewild, maar dat geldt momenteel voor elke koopwoning. Het leuke aan die woningen is dat er altijd wat te klussen valt. Zeker nu ze bijna honderd jaar oud zijn. Nu hebben wen in de ruim tien jaar dat we hier wonen ongeveer alles vernieuwd en vervangen, dus lange tijd had ik wel het idee dat ik voorlopig wel even klaar was met verbouwen. De enorme stijging van de energieprijzen heeft me inmiddels weer zachtjes wakker geschud. We zijn plannen aan het maken om ons huis verder te verduurzamen.

Verduurzamen tijdens de renovatie

We hebben zo’n jaar of twaalf geleden een echte opknapper gekocht. Je kent het wel: 40 jaar lang bewoond door een inmiddels oud echtpaartje die de laatste tientallen jaren geen groot onderhoud meer hadden uitgevoerd. Gevolg: alles was gedateerd, met hier en daar een lekkage. We hebben het midden in de vorige crisis gekocht, nadat het zo’n anderhalf jaar te koop had gestaan.

Omdat echt alles oud en aan vervanging toe was, hebben we destijds grondig gerenoveerd. De gas- en waterleiding afgeknipt bij de meter en ook de hele elektrische installatie vervangen. En op de draagmuren na is alles er ongeveer wel uitgehaald. Zo’n grondige verbouwing biedt gemakkelijke kansen om het huis direct te verduurzamen. Nadat de verbouwing was afgerond, had ons huis een geïsoleerde vloer en zolder, waren de meeste ramen verzien van dubbel glas en hing er op zolder een zuinige HR-ketel.

Een jaar of zes geleden hebben we zonnepanelen laten leggen, waarmee we ongeveer 50% van onze elektriciteit opwekken. En daarmee dacht ik eigenlijk voorlopig wel klaar te zijn met verbouwen en verduurzamen.
Door jaarlijks over te stappen naar een andere energieleverancier hebben we al jarenlang erg lage energielasten.

Een energiecrisis, of niet?

Op dit moment hebben we nog een contract bij Energiedirect. Deze loopt half december af. Normaalgesproken kost het me ongeveer een kwartier werk om weer een nieuw contract af te sluiten. En meestal betalen we dan ongeveer hetzelfde bedrag, of nog iets minder. Dat gaat komende maand december hoogstwaarschijnlijk niet lukken. De energieprijzen lijken wel geëxplodeerd en inmiddels zijn er door de overheid al wat maatregelen genomen.
Ik heb mijn strategie voor december al klaar: ik blijf zeer waarschijnlijk klant bij Energiedirect en ga gebruikmaken van de variabele tarieven. Daarbij hou ik er een klein beetje rekening mee dat de paniek op de energiemarkt in het voorjaar weer wat verdwijnt en de prijzen stabiliseren/dalen. Of het allemaal weer zo goedkoop wordt als een paar maanden geleden nog het geval was, weet ik niet.

Maar de hele paniek over de levering van gas en de enorme prijsstijgingen die in heel korte tijd hebben plaatsgevonden, hebben me wel aan het denken gezet. Een beetje verder verduurzamen en een beetje meer van het gas af kan geen kwaad.

Nieuwe plannen om te verduurzamen

We zijn hier geen grootverbruikers van energie. In de tabel hieronder vind je ons gemiddeld verbruik van de laatste 5 jaar.

Gas1600m3
Elektriciteit laag tarief1300kWh
Elektriciteit hoog tarief800kWh

De opwekking van elektriciteit via onze zonnepanelen is in deze cijfers al verrekend. Verder gebruiken we maandelijks ongeveer 30 m3 aan gas voor heet water en koken.

Het hele idee om verder te verduurzamen is om zelf meer elektriciteit op te wekken om dit vervolgens te gebruiken voor verwarmen en koken. De plannen op een rijtje.

Nog wat zonnepanelen

Ons huis ligt op het zuiden. De huidige zonnepanelen liggen dus heel gunstig, maar er is nog maar beperkt ruimte voor extra panelen. Ik ga wat advies inwinnen om onze huidige panelen op de andere kant van het dak te plaatsen (noordzijde) en op de zuidkant nieuwe panelen te leggen die een hoger rendement leveren. Mijn huidige panelen leveren 260 Wattpiek, maar er zijn al panelen te koop die 400 Wattpiek opwekken. Natuurlijk zijn deze erg duur, maar de ontwikkelingen gaan snel. Wanneer we toch kiezen om een stuk of tien nieuwe panelen te laten plaatsen, dan willen we degenen met het hoogste rendement op de zuidkant van het huis laten leggen.

Anders koken

De volgende stap is om een aantal verbruikers te vervangen. Daarbij zou de gasaansluiting in de keuken komen te vervallen en denken we na over een inductiekookplaat. Voordat dit mogelijk is, moet er nog wel wat aan de elektrische installatie worden aangepast. Inductie is namelijk een grootverbruiker van elektriciteit en vraagt om een aparte groep.

Anders verwarmen

De meeste radiatoren hangen hier in slaapkamers. Daar staan ze alleen tijdens echt koude dagen volledig open. En ook alleen maar wanneer de kids uit school zijn en huiswerk maken of binnen spelen. Maar om die ruimtes te verwarmen moet de hele installatie worden verwarmt.

Er is een elektrische oplossing die we willen uitproberen. Door het gebruik van infraroodpanelen kan er heel gericht en selectief warmte worden opgewekt. Deze panelen kennen ook een aantal nadelen en daarom kopen we eerst een exemplaar die ik in mijn eigen werkkamer ga uitproberen.
Mocht de proef slagen dan zou ik op termijn de laatste stap in het verduurzamen willen zetten.

CV-installatie aanpassen

Wanneer het elektrisch verwarmen van de kleinere ruimtes goed mogelijk is en ook zorgt voor een vergelijkbaar comfort, dan zou ik een groot deel van onze CV-installatie willen slopen.

Ik denk niet dat het op korte termijn heel realistisch is om een jaren 30 huis volledig van het gas af te halen. Daarom blijven we de CV-installatie voorlopig gebruiken voor het verwarmen van de grootste ruimtes in huis: de woonkamer, keuken en de hal/trappenhuis.
Maar de radiatoren uit de slaapkamers, de werkkamer en badkamer maken kans om te worden vervangen voor een infrarood paneel.
Eerst maar eens proefdraaien met een paneeltje.

Heb jij ervaring met een dergelijke manier van verduurzamen?

Wil je meer lezen?

de Budgetman:

Lees berichten (6)

  • je kunt ook overwegen om laagtemperatuurverwarming te installeren, zoals vloerverwarming, zodat je op termijn over kunt stappen op een warmtepomp. zo doen wij het met ons jaren ´70 huis.

    • Bedankt voor de tip, maar ons huis heeft houten vloeren. Vloerverwarming kan wel, maar het gaat ten koste van het rendement

  • Al eens gedacht aan een leemkachel in de woonkamer? Kijk bijv. eens bij Tigchelaar kachels. Dit scheelt ons 3/4 van het gasverbruik in het jaar!

    • Nou we hebben een houtkachel staan in de woonkamer. En wanneer we thuiswerken dan brand hij de hele dag. Het scheelt inderdaad in de stookkosten.

  • Ik begrijp dat je verder gaat verduurzamen? Maar ‘leuk dat er altijd wat te klussen valt’, dat begrijp ik niet. Er gaat zo veel tijd, energie en vooral vermogen in zitten. Wij zijn FIRE en hebben totaal geen huis meer. We logeren bij familie, of reizen rond. Nu heerlijk aan het huisoppassen op een vrijstaande villa met zwembad en een kat in Zuid Spanje. Wel de lusten, maar niet de lasten 🙂
    Heerlijk zo zonder rekeningen te leven.

    • Ja dat is ook een manier. Maar ons huis speelt een rol in ons (tijdelijke?) plannetje om ook in het buitenland te gaan wonen. Dus is het zaak dat we de boel netjes onderhouden. De nieuwe plannen kosten overigens niet zo heel veel geld. Geniet van het weer daar!