Succesvol beleggen in 10 stappen

10 min leestijd

Door de lage spaarrente én de hoge beurskoersen heb je misschien snel de neiging om ook zo snel mogelijk te starten met beleggen. Financiële jubelverhalen, waarbij iemand met een tientje miljonair is geworden, wakkeren de angst aan om de boot te missen. En dus starten steeds meer huishoudens met beleggen. Volgens onderzoek is bij 66% van de startende beleggers de behoefte aan meer rendement de belangrijkste reden om te gaan beleggen. Dat is op zich een heel logische reden: op lange termijn heeft beleggen altijd meer opgeleverd dan sparen. Maar de beurzen staan op recordniveaus. Is het dan handiger om nog even te wachten? Hier volgen 10 stappen waarmee succesvol beleggen is gegarandeerd.

Succesvol beleggen in 10 stappen #beleggen #geld #DeBudgetman

Gegarandeerd succesvol beleggen klinkt nogal tegenstrijdig, want op de beurs bestaan geen garanties. De onderstaande stappen zijn dan ook gebaseerd op resultaten uit het verleden. Zoals in de inleiding werd aangehaald, is beleggen tot nu toe op lange termijn altijd rendabeler geweest dan sparen.
De volgende 10 stappen zijn onder andere gebaseerd op ervaringen van succesvolle beleggers en helpen je om je weg op de beurs te vinden.

Bijsluiter: ik ben geen financieel adviseur. De onderstaande stappen mogen dan ook niet als beleggingsadvies worden opgevat.

1. Stel je doel(en) vast

De belangrijkste eerste stap is vaststellen wat het doel is waarom je start (wil starten) met beleggen. In de inleiding werd al genoemd dat de wens voor meer rendement een reden is voor veel startende beleggers. Maar eigenlijk is dat nog niet concreet genoeg.
Wat zijn verschillende financiële doelen waar je over na kunt denken? Geld om je hypotheek af te lossen, geld voor de studie van de kids, het opbouwen een privé pensioen, eerder stoppen met werken of gewoon een financiële buffer; het zijn allemaal doelen die om een verschillende beleggingsaanpak vragen. Het geld voor een studie, pensioen of eerder stoppen met werken moet wel op een bepaald moment beschikbaar zijn. Dat vraagt om een iets andere aanpak dan geld voor een algemene financiële buffer.

Zet de verschillende doelen onder elkaar en bereken hoeveel er ongeveer nodig is en wanneer. Zo krijg je inzicht in het bedrag dat nodig is om je doelen te bereiken.

2. Bepaal hoeveel risico je wilt nemen

Voordat je kunt starten met het uitkiezen van beleggingsproducten is het belangrijk om eerst vast te stellen hoeveel risico je wilt nemen. Beleggen is leuk, biedt kans op een mooi rendement, maar je moet er niet wakker van liggen.
Stel dus vast wat je risicoprofiel is. Dat klinkt ingewikkeld, maar in de praktijk betekent het dat je door het invullen van een vragenlijst inzicht krijgt in de risico’s die je financieel wilt nemen.

De vragenlijsten zijn te vinden bij alle grote banken die beleggingsproducten aanbieden en de uitkomst van de tests is ongeveer overal gelijk. Er wordt bijvoorbeeld gevraagd of je bereid bent om een deel van je portefeuille te verliezen door dalende aandelenkoersen. Het zijn vaak vrij algemene vragen, maar ze geven je inzicht in je bereidheid om risico te nemen. Hoe minder risico, hoe kleiner het percentage aandelen in je portefeuille. Daarmee wordt het rendement beter te voorspellen, maar wel lager dan bij een groter percentage aandelen.
Het is erg verstandig om ieder jaar je risicoprofiel opnieuw op te stellen. Er komt waarschijnlijk een moment waarop je iets anders met je beleggingen wil gaan doen. En dat vraagt om andere risico’s.

Een goed risicoprofiel bevat altijd een percentage spaargeld. Een goed risicoprofiel gaat namelijk over je totale vermogen. Daar hoort ook het spaarpotje bij waarvan je je wasmachine gaat vervangen. Verdeel je vermogen over verschillende potjes zodat je een situatie voorkomt waarbij je noodgedwongen je beleggingen moet verkopen.

“Time in the market beats timing the market”

Succesvol beleggen wordt vooral veroorzaakt door op tijd met beleggen te beginnen. Een bekende beleggerswijsheid is dat time in the market beats timing the market. Begin dus op tijd met beleggen en laat de tijd zijn werk doen. Wanneer je lange tijd belegt, dan maak je zeker een beurscrisis mee. Maar ook de periode die daarna volgt en waarin de beurzen zich weer herstellen.

3. Het belang van spreiden

Succesvol beleggen betekent dat je op twee manieren je geld moet spreiden.
De eerste manier is bij stap twee al genoemd. Maak een verdeling tussen geld dat je als buffer of reserve nodig hebt en geld wat je langer kunt missen. Daarmee zou je kunnen beleggen. Maar bij deze verdeling van geld zijn nog meer keuzes te maken. Misschien heb jij een van de 3 miljoen aflossingsvrije hypotheken en zou je daarvan toch iets willen aflossen. Maak dat soort keuzes onderdeel van de verdeling van je vermogen. Veel huishoudens volgen drie sporen: sparen, aflossen en beleggen.

De tweede manier om je vermogen te verdelen, heeft betrekking op het geld waarmee je echt wil gaan beleggen. Een van de belangrijkste voorwaarden voor succesvol beleggen is het spreiden van de risico’s. Beleg daarom in goed gespreide fondsen; daarmee verlaag je de risico’s die samengaan met beleggen.
Deze stap gaat in tegen de talloze juichverhalen die je op internet kunt lezen over beleggen. Succesvol beleggen is niet het resultaat van een of twee bedrijven uitkiezen die ‘ondergewaardeerd zijn’ of ‘nog ontdekt’ moeten worden. Het is gewoon een kwestie van (heel) breed spreiden. Beleg in zoveel mogelijk beursgenoteerde bedrijven tegelijk. De enige manier waarop je dit als kleine belegger succesvol kunt doen, is te kiezen voor een ETF of indexfonds. Hiermee beleg je automatisch in alle aandelen van een index, in plaats van één aandeel. In dit artikel lees je meer informatie over indexfondsen.

Maar welk ETF of indexfonds moet je dan kiezen?
Ook hier geldt: hou het simpel. Kies voor de grote en breed gespreide fondsen. Er zijn ook allerlei exotische ETF’s te koop die in een heel specifieke sector of markt beleggen. Maar wil je succesvol beleggen? Blijf dan een beetje uit de buurt bij dat soort producten.

4. Let op de kosten!

Kosten beïnvloeden het rendement. En op lange termijn maakt een klein beetje meer kosten een groot verschil in het uiteindelijke rendement. Ieder ETF of indexfonds rekent verschillende kosten. In dit artikel wordt uitgelegd welke kosten bij een ETF horen. Het artikel is door collega-blogger mr.FOB geschreven.

Besluit je om in een breed gespreid wereldwijd beleggend indexfonds of ETF te beleggen? Kies dan voor de goedkoopste variant van dit fonds. Er zijn inmiddels zoveel ETF’s beschikbaar dat het verstandig is om goed je huiswerk te doen. Iets lagere kosten vertaalt zich op lange termijn in een veel hoger rendement.

Kijk ook in welke valuta het fonds staat genoteerd. Een fonds in Dollars kent valutarisico, maar hetzelfde fonds is waarschijnlijk ook in Euro’s beschikbaar.

5. Begin en hou vast aan je strategie

Je kunt alles over beleggen hebben gelezen, maar je zult een keer moeten inleggen. Dan ben je pas gestart met beleggen. Kortom: begin gewoon nadat je deze tien stappen hebt doorlopen.
Stel je beleggingsstrategie op en leg in. Je beleggingsstrategie is gebaseerd op je risicoprofiel. Het bestaat uit een verdeling van aandelen, obligaties en spaargeld.

Voor aandelen komen dus eigenlijk alleen de wereldwijd gespreide indexfondsen in aanmerking. Veel kleine beleggers kiezen bijvoorbeeld voor een ETF van Vanguard: VWRL. Het is een index waarmee je in een keer wereldwijd gespreid belegd. Wil je wat achtergrondinformatie over dit fonds? Lees dan dit artikel van mijn collega mr. Thinkingbig. Deze en andere ETF’s zijn rechtstreeks te koop wanneer je via een broker zoals DeGiro belegt.

Beleggers en beursgoeroes maken elkaar geregeld helemaal gek door te roepen dat er weer een beurscrisis aan komt. Het zal allemaal wel. Wanneer je belegt voor de lange termijn dan maak je zeker een (twee, of drie) beurscrises mee. Inclusief de opleving die daarna volgt en die door veel actieve beleggers uit angst wordt gemist.

Bepaal je strategie, zet je financiële emotie uit en begin gewoon met beleggen.

6. Lui beleggen is succesvol beleggen

Veel beleggers stappen in wanneer het goed gaat op de beurs. Gevolg? Het gaat nog beter op de beurs en de koersen stijgen verder. Totdat er een correctie volgt. Dan volgt paniek op de beurs en beleggers stappen massaal uit. Het leidt tot lage rendementen en vaak tot verlies.

Kies voor saai beleggen: hou vast aan je beleggingsstrategie en kijk hooguit een of twee keer per jaar of de verdeling tussen aandelen, obligaties en spaargeld nog een beetje in balans is.

7. Leg periodiek in

De meeste kleine beleggers hebben niet de beschikking over een grote som geld die in een keer kan worden belegd. Daarom kiezen de meeste huishoudens voor een maandelijkse inleg in hun beleggingsportefeuille. Dat is een heel verstandige strategie met drie belangrijke voordelen:

  • Je koopt altijd aandelen, ongeacht het sentiment op de beurs. Je inleg is ook niet afhankelijk van de vraag of je tijd hebt om je erin te verdiepen. Bepaal vooraf waarin je met welk bedrag wilt beleggen en stap in zodra het geld beschikbaar is;
  • Je koopt veel aandelen bij lage koersen en weinig aandelen bij hoge koersen. Op deze manier koop je gespreid, omdat je de aankoopprijs van je aandelen middelt.
  • Je hoeft er niet over na te denken. Dat doe je vooraf.

8. Let op de tijd

Succesvol beleggen is voor de lange termijn. Maar die termijn eindigt wel een keer. Houd daarom je beleggingshorizon in de gaten. Zorg dat je op tijd het percentage aandelen in je portefeuille afbouwt naar veiliger alternatieven zoals obligaties of spaargeld.
Zorg dat je beleggingsportefeuille altijd bij je doelen past, zoals in stap 1 beschreven staat.

9. Volg het economische nieuws niet

De eerdere stappen hebben al duidelijk gemaakt dat succesvol beleggen niet wordt veroorzaakt door snel en slim in- en uitstappen op de beurs. Integendeel: grote kans dat je iedere keer net te laat bent.
Succesvol beleggen is vooral simpel en een kwestie van de tijd zijn werk laten doen. Voorkom dan ook dat je allerlei prikkels krijgt die je tot handelen aanmoedigen. Handelen leidt tot kosten en kosten gaan ten koste van je rendement.
Bepaal je strategie, leg in, hou vast aan je strategie en laat de tijd zijn werk doen. Laat je dus niet afleiden door al het financiële nieuws.

Het volgen van al het financiële en beleggingsnieuws heeft nog een nadeel: je zou het idee kunnen krijgen dat je verstand hebt van beleggen. Onderzoek laat zien dat beleggers die (denken dat ze) er verstand van hebben, bereid zijn om meer risico te nemen en meer te handelen. En handelen leidt tot kosten en dat gaat ten koste van…..

10. Vermijd uitstapjes

Je kunt tegenwoordig overal in beleggen. Maar niet iedere belegging levert rendement op.
Ook hier heb je te maken met juichverhalen van beleggers die bijvoorbeeld een paar euro in crypto hebben belegd en nu financieel onafhankelijk zijn. Er zijn ook verhalen van beleggers die net zo onnozel waren en die niet rijk zijn geworden. Maar op de een of andere manier zijn die niet zo populair: hier lees je er een.

De tip: blijf uit de buurt van exotische beleggingsproducten. Leuk om over te lezen, maar niet geschikt om op lange termijn rendement mee te behalen. Mocht je je toch niet kunnen inhouden, reserveer dan een klein percentage van je spaargeld om financieel mee te spelen. Koop wat crypto, beleg in een boom of wens je whisky een mooi rendement. Maar laat het grootste deel van je vermogen gewoon ongestoord en saai het gewenste rendement behalen.

Met deze tien stappen help je jezelf op weg naar een succesvol beleggingsresultaat.

Zou je meer willen lezen?

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.