Zo af en toe verschijnt er een kritisch artikel over indexbeleggen. Daarin wordt dan gewezen op de risico’s ervan. En de kritiek vormt zich praktisch altijd rond hetzelfde gegeven: bij indexbeleggen, beleg je klakkeloos in de een of andere index en daarmee ook in bedrijven die dat eigenlijk niet waard zijn. Maar is dat zo? Is indexbeleggen gevaarlijk? En wat zijn de argumenten voor of tegen indexbeleggen?
Wat is indexbeleggen?
Dat is beleggen in indexfondsen, maar dat zegt je misschien nog niet veel. Een indexfonds is een beleggingsfonds dat probeert om een beursindex zo nauwkeurig mogelijk na te volgen, in risico en rendement. Wanneer je belegt in een indexfonds van de AEX, dan belegt het fonds in exact dezelfde aandelen als de AEX-index is opgebouwd. Gaat de AEX omhoog, dan stijgt de waarde van het indexonds.
Indexbeleggen wordt ook wel gedaan met ETF’s (Exchange Traded Funds). Deze hebben hetzelfde doel: een beursindex zo nauwkeurig mogelijk volgen. Er zijn twee belangrijke verschillen tussen indexfondsen en ETF’s.
Eerst twee kenmerken van indexfondsen:
Het eerste kenmerk en grote voordeel van indexfondsen is dat je met kleinere bedragen toch breed gespreid kunt beleggen. Je kunt dus beleggen “in de AEX’ voor bijvoorbeeld €100,-. En dat terwijl 1 aandeel Adyen (het bedrijf dat de pin-transacties beheert) momenteel ruim €1100,- kost. Via het indexfonds koop je dus een deel van alle ondernemingen waaruit de AEX bestaat.
Het tweede kenmerk van indexfondsen is dat zij maar beperkt verhandelbaar zijn. En daar bedoel ik mee, dat zij maar 1 keer per dag of 1 keer per week, worden verhandeld. Deze fondsen lenen zich dus erg goed voor passieve beleggers. Zij volgen de ‘buy and hold’ strategie en daarbij is er geen noodzaak om ieder moment van de dag te handelen. Die mogelijkheid zorgt volgens deze beleggers alleen maar voor onnodige mogelijkheden om tussentijds te handelen, met alle kosten en kans op paniekverkopen.
ETF’s beleggen dus in dezelfde aandelen als een indexfonds. In tegenstelling tot indexfondsen kan er iedere handelsdag in ETF’s worden gehandeld. Verder is het niet mogelijk om te beleggen met vaste bedragen. Een ETF’s heeft net als ieder aandeel een bepaalde waarde. Je koopt ETF’s in hele aantallen. Om het voor de liefhebbers van ronde getallen duidelijk te maken: bij indexfondsen beleg je met ronde bedragen, bij ETF’s beleg je met ronde aantallen. Het is maar waar je voorkeur naar uitgaat.
En niet onbelangrijk: over het algemeen zijn ETF’s iets goedkoper (minder kosten) dan indexfondsen.
Mocht je nog meer achtergrondinformatie willen, dan verwijs ik je graag door. Naar Mr. FOB. Hij heeft een mooi artikel met achtergrondinformatie over indexfondsen geschreven. Daarin staat hij ook uitgebreid stil bij de kosten.
Is indexbeleggen gevaarlijk?
Zoals in de inleiding al is aangegeven concentreert de kritiek dat indexbeleggen gevaarlijk is, zich vooral op het feit dat er in een volledige index wordt belegd. De index kan ook bestaan uit overgewaardeerde aandelen, of uit ondernemingen die er slecht voor staan.
Volgens veel economen is er op de beurs echter sprake van een efficiënte-markthypothese. Daarbij wordt ervan uitgegaan dat alles al in de prijs van een aandeel verrekend is: alle beschikbare informatie en bekende toekomstverwachtingen. Daarom zou het niet zinvol zijn om aandelen te selecteren, het zogenaamde stockpicking.
En voor een groot deel ben ik het daarmee eens. De snelheid waarmee de huidige financiële markten werken, zorgen ervoor dat je als beleggende particulier altijd te laat bent. Wij zijn niet in staat om tijdig te reageren op veranderingen in de markt. Daarom ben ik ook voorstander van passief beleggen waarbij ik graag de markt volg en het idee loslaat dat ik de markt zou moeten verslaan. Het is nog niemand structureel gelukt, dus gaat dat mij ook niet lukken. Bovendien zou het me veel te veel tijd kosten om de ‘juiste aandelen’ eruit te pikken.
Er zijn steeds meer beleggers die er zo over denken. Vorig jaar waren passief beheerde fondsen voor het eerst even groot als actief beheerde fondsen (in de VS dan).
Andere zorgen
Een terechte zorg van sommige grote beleggers is het feit dat sommige ETF’s of indexfondsen ook beleggen in aandelen waar nauwelijks in gehandeld wordt. Zolang de aankoop van deze fondsen in evenwicht blijft met de verkooporders, dan hoeft zo’n fonds haar aandelen niet echt te verkopen. Maar bij paniek op de beurs zou de situatie kunnen ontstaan dat er bij verkooporders geen kopers zijn voor de weinig verhandelde aandelen.
Dat is te voorkomen door uitsluitend te beleggen in ETF’s of indexfondsen die zijn gebaseerd op grote, breed gespreide indexen waarin veel wordt gehandeld. Veel kleine beleggers kiezen bijvoorbeeld voor VWRL, of beleggen in de MSCI world index.
Dus, is indexbeleggen gevaarlijk?
Het is bij beleggen vooral een kwestie van je goed verdiepen waarin je belegt en dat doe je voordat je instapt. Risico’s horen bij beleggen, maar rendement ook.
Beleg jij actief, of liever passief?
Wil je meer lezen?
Lees berichten (2)
Ik ben juist gaan beleggen in etf’s omdat ik daarmee zoveel mogelijk risico’s mijd. Het is maar net hoe je het bekijkt en uit legt.?
Ik denk dat de kritiek vooral komt uit de hoek van handelaren en banken die aan etf's en indexfondsen niet zoveel verdienen