De hypotheekrente is niet meer aftrekbaar

5 min leestijd

In Nederland mag je de betaalde hypotheekrente aftrekken van de belasting. Het is een belangrijke manier waarop het eigen woningbezit in Nederland wordt gestimuleerd. In de praktijk betekent het dat je de betaalde rente in mindering brengt op je bruto inkomen. En daardoor betaal je minder belasting. In 2005 is de ‘Wet Hillen’ bedacht om huiseigenaren te simuleren hun hypotheek ook echt af te lossen. Deze wet levert een extra belastingvoordeel op. Wanneer ik aan de Wet Hillen dacht, dan had ik altijd het beeld van een oud mannetje in een kolossale villa met een minimaal hypotheekje….
Dat blijkt niet zo te zijn. Ik heb er zelf ook mee te maken. Nu we klaar zijn met het verbouwen van onze eigen hypotheek kwam ik er ineens achter dat die gekke Wet Hillen ook op onze situatie van toepassing is.

De hypotheekrente is niet meer aftrekbaar #hypotheekrente #belasting #wonen #DeBudgetman

De hypotheekrente

In de simpele versie van de hypotheekrenteaftrek, breng je de betaalde rente in mindering op je bruto loon. Maar bij het invullen van je belastingaangifte heb je als huiseigenaar ook nog te maken met het eigenwoningforfait. Deze tel je bij je bruto loon op, om daarna de kosten voor je eigen woning af te trekken.

Het eigenwoningforfait is bedoeld om het gebruik van je eigen woning te belasten. Je eigen huis wordt als een vorm van inkomen in natura gezien. Het is een manier om vermogen op te bouwen (ook al is een eigen huis daar niet voor bedoelt) en een huiseigenaar hoeft geen huur te betalen (maar wel hypotheekrente).

Het eigenwoningforfait is een klein percentage van de WOZ waarde. Er zijn verschillende tarieven, maar veruit de meeste huizen in Nederland zijn tussen de €75.000,- en €1.090.00,- waard. Het eigenwoningforfait is dan 0,6% van de WOZ waarde. Dit percentage verschilt per jaar, maar daarover straks meer. De volledige tabel met percentages vind je hier.

Een rekenvoorbeeld:
Het gemiddelde koophuis kost €300.000,- En daarvan stellen we de WOZ waarde op €270.000,- .
In dit geval bedraagt het eigenwoningforfait: 0,6% van €270.000,- = €1.620,-

Dit bedrag tel je op bij je belastbaar inkomen.

De wet Hillen

De bijtelling van het eigenwoningforfait zou oneerlijk zijn voor huiseigenaren die hun hypotheek netjes hebben afgelost. In die gevallen zou het bezitten van het eigen huis zorgen voor een echte lastenverzwaring. Daar is de wet Hillen voor bedacht. Het beperkt de kosten voor je eigen huis.
De wet geeft je recht op een extra aftrekpost. Je komt daarvoor in aanmerking wanneer je eigenwoningforfait hoger is dan de kosten voor hypotheekrente (en betaalde erfpacht).

Het rekenvoorbeeld:
Het eigenwoningforfait van de woning uit het vorige voorbeeld is €1.620,-
Wanneer de hypotheekrente €1.500.- bedraagt, dan is de extra aftrekpost €120,- (1620 – 1500).

Dit voorbeeld laat zien dat er dan nog steeds een hypotheek is waarover rente wordt betaald, alleen ontvangt de eigenaar geen teruggave over de betaalde hypotheekrente. In plaats daarvan resteert er slechts een kleine aftrekpost vanuit de Wet Hillen.

Op de site van de belastingdienst wordt de Wet Hillen omschreven als een regeling vanwege ‘geen of kleine woningschuld’. Maar dat is achterhaald. De wet is ook van toepassing op hypotheken met lage rente. Reken maar even mee.

Het rekenvoorbeeld:
Het koophuis kost €300.000,- en er wordt €1.500,- rente betaald.
Met de huidige lage rentepercentages kan dit betekenen dat er nog een hypotheek op het huis rust van €150.000,- tegen een rente van 1%.

Het huis is dan voor 50% gefinancierd. En €150.000,- zou ik niet omschrijven als een kleine woningschuld. Toch ontvangt de huiseigenaar geen teruggave van de betaalde hypotheekrente, maar een kleine aftrekpost.

Afbouw Wet Hillen

De Wet Hillen wordt afgeschaft. Dat viel te verwachten, want huiseigenaren hebben niet langer een fiscale prikkel nodig om hun hypotheek af te lossen. Dat is nu namelijk verplicht, wil je de hypotheekrente kunnen aftrekken.

Het afschaffen van de Wet Hillen leidt ertoe dat iedere huiseigenaar op termijn belasting betaalt over zijn eigen huis. Er wordt 30 jaar uitgetrokken om de wet af te bouwen en dit is in 2019 gestart.

Voor het rekenvoorbeeld betekent dit het volgende:
De aftrekpost bedraagt €120,- (1620-1500). Vanwege de afbouw van de Wet Hillen mag 28/30 x €120,- = €112,- worden opgevoerd als extra aftrekpost.

Conclusie

De lage hypotheekrente kan er voor zorgen dat je geen teruggave meer ontvangt, terwijl er nog wel een redelijk grote hypotheekschuld bestaat. Dat is op zich niet erg, want de hypotheeklasten zijn dan ook sterk gedaald door de lage rente. De huiseigenaar in dit rekenvoorbeeld betaald maar €1500,- per jaar. Wanneer je huis €125,- per maand kost, dan zou je dat zelfs zonder belastingteruggave moeten kunnen betalen.

En dat is hier in huize De Budgetman ook het geval. Nu we de hypotheek helemaal naar onze zin hebben verbouwd, betalen we nog slechts 22% van het bedrag waar we tien jaar geleden mee zijn begonnen. Het is een combinatie van (vooral) de lage rente en aflossen. Door die lage rente en de waanzinnige ontwikkeling van de WOZ waarde, zijn we nu in de ‘Wet Hillen-situatie’ beland.
En dat terwijl ik nog geen oud mannetje ben en ook niet in het bezit van een kolossale villa…

Zijn jouw hypotheeklasten zo sterk gedaald dat die Wet Hillen van toepassing is?

Wil je meer lezen?

5 gedachten over “De hypotheekrente is niet meer aftrekbaar”

 1. Hey, dat was even een eye-opener voor me!

  Mocht de WOZ volgend jaar weer een stuk hoger zijn dan is er best kans dat ik eind 2021 tegen hetzelfde ga aanlopen!
  Overigens zal ik dan wél protest gaan aantekenen.

  Beantwoorden
  • Waartegen ga je dan protest aantekenen? Tegen al die mensen die maar steeds meer voor huizen betalen? De WOZ waarde is namelijk een zo goed mogelijke schatting van de vrije verkoopwaarde, en die had in ieder geval de laatste jaren de neiging nogal te stijgen. Ook als je geen protest wilt aantekenen is het zinvol ieder jaar het taxatieverslag op te vragen, daarin staat met welke transacties in de afgelopen tijd jouw huis is vergeleken.

   Beantwoorden
 2. Ik heb idd een regel op mijn IB waar staat “Aftrek geen of geringe woningschuld” en daar staat 414 e — maar ik weet niet of dat Wet Hillen is of niet. Ws wel. Ik heb nog ong 11000 af te betalen nu. En dat is weining. Ik denk nog 2 jaar en dan ben ik hypotheekvrij.

  Beantwoorden

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.