Het vakantiegeld is in het nieuws

3 min leestijd

Deze maand krijgen de meeste werknemers het vakantiegeld uitbetaald. En normaal gesproken valt daar weinig over te melden, of het gaat over de vraag waaraan we het gaan uitgeven. Dat is nu wel anders. Het vakantiegeld is in het nieuws en het uitbetalen is ineens geen vanzelfsprekendheid meer.

Het vakantiegeld is in het nieuws #vakantie #vakantiegeld #sparen #vakantiegeld in het nieuws #DeBudgetman

Het vakantiegeld

Standaard bedraagt het vakantiegeld zo’n 8% van het brutosalaris. En het wordt meestal in mei of juni uitgekeerd. Ook wanneer je een uitkering hebt, ontvang je vakantiegeld. Dat is wel wat lager dan de gemiddelde 8% die werknemers krijgen.

Daarnaast kennen een aantal beroepsgroepen regelingen waarbij het vakantiegeld niet meer op de traditionele manier wordt uitgekeerd. Zo krijgen ambtenaren de mogelijkheid om het vakantiegeld en de eindejaarsuitkering op verschillende manieren te laten uitbetalen. Ik kies er zelf voor om deze uitkering maandelijks uit te laten betalen bij mijn salaris. Daarmee vervalt het vakantiegeld als jaarlijkse ‘extraatje’ maar ik zorg graag zelf voor mijn spaargeld. Dus hoe gelijkmatiger mijn inkomsten en uitgaven zijn verdeeld, hoe prettiger ik dat vind. Een andere veelgebruikte manier is om alles aan het eind van het jaar te laten uitkeren.

Een hoger bedrag

Het vakantiegeld valt dit jaar netto wat hoger uit dan vorig jaar. Dat wordt veroorzaakt door een lagere belasting op bijzondere beloningen en het vakantiegeld valt onder deze belastingmaatregel. Verdien je het minimumloon, dan houd je 30 euro meer over. Bij een modaal inkomen is het meevallertje slechts 6 euro en twee keer modaal en hoger houden het meest over: 120 euro. Het is niet even eerlijk verdeeld, zeg maar.

Waar wordt het aan uitgegeven?

Ieder jaar is het vakantiegeld in het nieuws en lezen we wel een berichtje over de favoriete bestemming voor dit geld. Dat is dit jaar niet anders. De ING heeft meer dan twintigduizend klanten gevraagd wat zij met het geld gaan doen. 25% gaat het gebruiken voor vakantie (vorig jaar: 40%), terwijl de helft het geld voorlopig niet uit gaat geven. Zo’n 16% gebruikt het voor het aflossen van schulden (vorig jaar: 15%).

Het Nibud geeft nog een aantal praktische tips hoe je slim met je vakantiegeld kunt omgaan. Zo is het verstandig om het geld op een aparte rekening te zetten, wanneer je later op vakantie gaat. Daarmee voorkom je dat het geld ‘ineens’ op is.

Wel of niet uitkeren

In deze tijd is het vakantiegeld op nog een heel onverwachte manier in het nieuws. Er zijn werkgevers die op dit moment zulke financiële problemen hebben dat zij niet in staat zijn om het vakantiegeld nu uit te keren. Wettelijk gezien is het vrij eenvoudig: er zijn praktisch geen mogelijkheden om het vakantiegeld níet uit te keren. Ook al staat het uitkeren van het geld niet opgeschreven in een cao, dan nog is er sprake van gewoonterecht. Maar ja, daar heb je allemaal niet veel aan wanneer je werkgever na uitbetaling van het vakantiegeld direct failliet is.

Het lijkt me een heel moeilijke afweging. Een werkgever kan nooit garanderen dat hij later niet alsnog failliet gaat. En dan sta je als werknemer 2 keer met lege handen. In dat opzicht heb ik het als loonslaaf bij de overheid maar gemakkelijk.

En wij?

Zoals eerder geschreven komt het vakantiegeld hier maandelijks binnen, tenminste: 1/12e deel dan. En dat verdwijnt direct naar de spaarrekening. We willen dit jaar nog wel met vakantie, maar dat willen we graag combineren met onze verhuizing naar het buitenland. Het is nog even de vraag of dat ook dit jaar nog gaat lukken.

En jij? Heeft jouw vakantiegeld al een bestemming?

Wil je meer lezen?

11 gedachten over “Het vakantiegeld is in het nieuws”

 1. Ik ben ook ambtenaar maar laat meestal een klein deel uitbetalen in de zomer wat ik gebruik als leefgeld voor de vakantie. De rest komt dan in december. Dan gaat het hele IKB bedrag incl. rest vakantiegeld naar de spaarrekening. Dit jaar laat ik alles in december uitkeren. We gaan ipv naar het buitenland, een ruime week naar een huisje in Nederland. Al met al veel minder kosten. Het leefgeld heb ik al staan.
  Man krijgt vakantiegeld in mei. Het bedrijf waar hij werkt, zit in o.a. business continuïteit en kan het werk bijna niet aan, dus geen problemen met betalingen gelukkig.

  Beantwoorden
 2. Ik ga er een extra aflossing mee doen. Nu al zin in 😉 Ben benieuwd naar de hoogte van het bedrag, met die nieuwe tarieven voor belasting (en mijn gestegen loon).

  Beantwoorden
 3. Ik ga het sparen. Ik ben van plan het restant hypotheek volgens jaar af te betalen. Nog 8000 euro te gaan. (dat krijg ik natuurlijk niet, maar met de 13e maand en mijn maandelijkse bedrag dat ik opzij zet kom ik een heel eind).

  Beantwoorden
   • Nee, ik neem 2 weken vrij en blijf dan thuis. Ik was zo lang weguit NL en wanneer ik werk is het heel druk. Ik ben blij thuis te zijn. Ik woon dichtbij alles.

    Beantwoorden
 4. Ik heb net als jij de mogelijk om het maandelijks te laten uitkeren. En dat doe ik dan ook. Enger gaat direct naar mijn spaar en beleggingsrekening

  Beantwoorden
 5. Eigenlijk spreken we van vakantietoeslag of vakantiebijslag. Het vakantiegeld is het loon dat je doorbetaald krijgt bij opnemen van een vakantiedag.

  Beantwoorden

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.