X

Mobiel abonnement of Sim Only abonnement?

3 min leestijd

Aan het einde van de contractperiode heb je iedere keer de mogelijkheid om opnieuw te kiezen. Wordt het Sim Only of toch een mobiel abonnement? Wat houden de twee verschillende abonnementen
precies in en wat zijn de voor- en nadelen? In dit artikel wordt alles op een rijtje gezet, zodat
je de beste afweging kunt maken.

Mobiel abonnement

Bij een mobiel abonnement sluit je een contract af met je provider. Je betaalt voor de bundel én de telefoon. Het maandbedrag van een mobiel abonnement ligt hierdoor een stuk hoger dan een Sim Only-abonnement. De looptijd van een mobiel abonnement is meestal één of twee jaar. En hierbij geldt: hoe langer de looptijd van het abonnement, hoe lager de maandelijkse kosten. Tijdens de looptijd zit je vast aan dezelfde telefoon. Aan het einde van de looptijd is het abonnement maandelijks opzegbaar en mag je, wanneer daar behoefte voor is, een nieuwe telefoon uitkiezen. De belbundels met data zijn in verschillende vormen aanwezig. De voor- en nadelen op een rijtje:

Voordelen:

  • Je hoeft de telefoon niet in één keer af te betalen;
  • Je hebt altijd één van de nieuwste telefoons.

Nadelen:

  • Wanneer je meer dan €250,- moet bijbetalen voor je telefoon, krijg je een BKR-registratie. Dit heeft onder andere gevolgen voor de hoogte van leningen die je kunt afsluiten, dus ook voor de hoogte van je hypotheek;
  • Je zit één of twee jaar vast aan de zelfde telefoon.

Sim Only

Bij het afsluiten van een Sim Only abonnement krijg je geen nieuwe telefoon. Je sluit een abonnement af bij de provider die je maandelijks van data (MB’s), belminuten en sms’jes voorziet. Wanneer je een goedwerkende telefoon hebt, dan is deze abonnementsvorm ideaal. Wil je toch een nieuwe telefoon, dan heb je onbeperkte keuze in soort en merk. Let er bij het kopen wel op dat het toestel simlockvrij is. Anders is de simkaart waar je bundel op staat, niet te gebruiken.
Je betaalt maandelijks een bepaald bedrag voor je bundel tot het einde van de looptijd van je abonnement. Die looptijd kan tegenwoordig maandelijks, jaarlijks of tweejarig zijn. En hoe langer de looptijd, hoe lager de maandelijkse kosten. We zetten de voor- en nadelen weer even op een rijtje:

Voordelen:

  • De maandelijkse kosten zijn lager, omdat je de telefoon niet afbetaalt;
  • Je kunt op elk moment kiezen om een nieuwe telefoon te nemen, je zit er dus niet aan vast;
  • Je hebt de mogelijkheid om maandelijks op te zeggen, afhankelijk van de gekozen abonnementsvorm.

Nadelen:

  • Je kunt geen gebruik maken van extra service, zoals het gebruiken van een leentoestel;
  • Gebruik je meer belminuten of data dan je bundel? Dan kunnen de kosten buiten de bundel snel oplopen.

Conclusie

Doet je telefoon het nog goed? Dan is een Sim Only abonnement geschikt. Wil je graag het allernieuwste mobiele toestel en betaal je dat liever in periodes, dan is een mobiel abonnement geschikt. Elke abonnementsvorm heeft zijn voor- en nadelen. Kijk welk abonnement het beste bij je past en maak een weloverwogen keuze.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Overstappen.nl

Wil je meer lezen?

de Budgetman:

Lees berichten (5)

  • Ik mis nog de prepaid optie. Zit zelf naar alle tevredenheid bij Lmobi Mobile. KPN netwerk en goed geprijsde maand-/jaarbundels. Bundels zijn ook stapelbaar. Nu ik thuiswerk gebruik ik bijna niets en kost het me niets. Ga ik op vakantie dan waardeer ik mijn beltegoed op, krijg je per EUR 10 2gb gratis data en dan koop ik een grote maandbundel met veel data. Ideaal!

  • @budgetman: je schrijft “De maandelijkse kosten zijn lager, omdat je de telefoon niet afbetaalt”

    Het klopt dat de maandelijkse kosten vaak lager zijn bij een Sim only omdat je geen aflossing betaald. Vroeger was een Sim only altijd de beste keuze. Tegenwoordig krijg je flinke korting via een abonnement op de toestelprijs. Ik heb zelf door goed zoeken online een iPhone XS met abonnement gekocht waarbij de telefoon op dat moment Als je die los zou kopen minstens twee keer zo duur was. Mijn advies zou zijn om enkel een Sim only te nemen als je al een goede mobiel bent. Het los kopen van een mobiel is vaak duurder dan in combinatie met een abonnement. Tegenwoordig zit er in een abonnement gewoon een prijs component voor bel minuten en data wat vergelijkbaar is of minder als Sim only tarief.

    • Dat is ook de strekking van het advies in het artikel. Heb je een nieuw toestel nodig, dan is het voordelig in dit via een abonnement te kopen. Dat geldt vooral voor de nieuwste toestellen zoals je ook aangeeft. Wanneer je minder hoge eisen aan je toestel stelt, dan is een los toestel niet altijd duurder. Het blijft dus een kwestie van goed (uit)zoeken.

  • Een enorm nadeel aan een mobiel abonnement is dat de prijs van het abonnement niet omlaag gaat na de contractperiode. Je betaalt dan feitelijk rente over een lening die je al hebt afbetaald.
    Sowieso zou ik zeggen, neem sim-only icm een los toestel, want dan ben je altijd goedkoper uit. Als je dat niet kan betalen moet je je afvragen of het verstandig is om je in de schulden te steken, want dat doe je dan feitelijk. Een toestel in je abonnement is een lening, en dat zal het altijd blijven!

    • De prijs van een abonnement bestaat uit een gedeelte aflossing mobiel en een gedeelte belminuten/data. Aan het einde van de looptijd vervalt het gedeelte aflossing mobiel logischerwijs. Hierdoor wordt een abonnement aan het einde van de looptijd wel goedkoper. Het is vaak wel zo dat het op dat moment slim is over te stappen naar een simonly abonnement zo lang je mobiel nog goed is. Om risico af te dekken kan je een maandelijks opzegbaar Sim only nemen. Als je telefoon stuk gaat koop je via een abonnement een nieuwe.