Verliefd, verloofd…. uiteindelijk besluit je om samen verder te gaan! Naast dat jullie gaan verhuizen, moeten er ook heel wat praktische zaken geregeld worden. Nou zijn verzekeringen waarschijnlijk niet het allerspannendste onderwerp wat je samen gaat uitzoeken. Maar het is wel belangrijk om te zorgen dat je bijvoorbeeld niet dubbel verzekerd bent. Van welke verzekering heb je er maar één nodig en welke heb je nog wel beide nodig?
Samen een inboedelverzekering
Wanner je samen verder gaat, dan voeg je twee inboedels samen. Jullie hebben dan nog maar één adres en één gezamenlijke inboedel. Hebben jullie beiden een inboedelverzekering? Dan is het verstandig om een verzekering op te zeggen. Vergeet niet om de polis die jullie behouden uit te breiden naar twee personen.
Voordat je één verzekering opzegt, is het goed om te kijken welke dat wordt. Vergelijk verschillende inboedelverzekeringen en bekijk welke het beste bij jullie nieuwe situatie past, met de beste prijs. Het kan zijn dat een andere (nieuwe) verzekering namelijk beter past bij jullie nieuwe situatie.
Hebben we alle twee een aansprakelijkheidsverzekering nodig?
Net als een inboedelverzekering, hebben jullie waarschijnlijk ook beiden een aansprakelijkheidsverzekering. Dat is niet meer nodig nu jullie samen zijn. Ook hier is het belangrijk om de verzekering die jullie behouden uit te breiden naar een huishouden van twee (of meer) personen.
Waar moet je nog meer aan denken?
Naast een inboedelverzekering en aansprakelijkheidsverzekering, is het ook goed om te kijken naar jullie opstalverzekering. Hebben jullie beiden een koopwoning? Ook dan is een dubbele opstalverzekering niet meer nodig. Als je gaat verhuizen kan ook de premie van andere verzekeringen veranderen, zoals van je autoverzekering. Je postcode is namelijk van invloed op de premie die je betaalt.
Welke dingen hebben jullie allemaal nog geregeld toen je samen een huishouden startte?
Dit artikel is geschreven in samenwerking met Independer.nl
Wil je meer lezen?
Lees berichten (11)
@Luxe of zuinig: het belangrijkste van je huis is de opstalverzekering en die neem ik wel af. Een inboedelverzekering niet. Deze worden wel vaak gebundeld afgenomen inderdaad, misschien heeft dat wat verwarring opgeleverd.
Ik heb een aansprakelijkheidsverzekering voor m’n auto. Hiermee heb je de grootste kans dat er iets gebeurt waarvoor je hem nodig hebt. Voor de rest verwacht ik er geen gebruik van te hoeven maken als ik een vaasje omstoot Ofzo. Het is wel een fijn idee natuurlijk een aansprakelijkheidsverzekering want dan hoef je minder op te passen. In m’n hele leven heb ik er nog geen gebruik van hoeven maken. Bij kinderen neem ik er dus wel een want dan heb je al gauw dat die bijvoorbeeld een kras maakt op iemands auto ofzo. Misschien nemen we later ook wel een inboedelverzekering met kids want een ongeluk zit dat in een klein hoekje, ook ik je huis ?
De meeste mensen die voor het eerst gaan samenwonen als ze jong zijn hebben een inboedel die nog niet veel waard is. Soms tweedehands meubels of meubels van Ikea etc. De meeste waarde zit in keuken, badkamer, vloeren etc. en dit wordt gedekt door de opstalverzekering. Ik sprak ik m’n reactie op deze blog vooral vanuit mijzelf waarom ik op een bepaalde manier verzeker. Tot nu toe pakt het prima uit maar dit hoeft natuurlijk niet zo te zijn. Afkloppen… ??
20 maal in 120 is 2400 euro bespaard…daarnaast is t niet alleen zo dat je verzekering alleen dekt bij totaalverlies maar ook als er tussendoor iets kapot gaat…daarnaast vind ik het niet hebben van een aansprakelijkheidsverzekering ook een ding. Stel door jouw toedoen komt iemand ongelukkig ten val waardoor hij of zij lichamelijk letsel heeft en daardoor zijn of haar werk niet meer kan uitvoeren of zijn leven
Lang gehandicapt raakt. Hoe ga jij dat betalen dan?
2400 en over 20 jaar 6% rente dat maakt 4700 ofzo. Zie m’n andere reactie. Had foutje gemaakt in de berekening gisteravond ?
De meeste kans om iemand per ongeluk gehandicapt te maken is via de auto. Hierop heb ik wel een aansprakelijkheidsverzekering. Voor de rest ben ik altijd voorzichtig. Maar inderdaad je hebt een punt: als zoiets gebeurd (zeer kleine kans) dan heb ik wel een probleem. Straks met kinderen is het wel de moeite waard om een aparte aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten want dan is het een gezinspolis (goedkoop per persoon) en vooral kinderen zijn natuurlijk onvoorspelbaar.
Wat betreft tussentijds kapot gaan heb ik eigenlijk ook nooit gehad. Wil je dat de moeite waard maken moet je all risk verzekeren en dan betaal je veel per maand aan zo’n inboedelverzekering. Persoonlijk vind ik dat niet de moeite waard.
Nogmaals dit zijn m’n persoonlijke overwegingen maar ik snap ook waarom jullie je wel verzekeren.
Stel dat er een dakpan van jouw woning afwaait en iemand op straat raakt…of een bloempot van je balkon waait naar beneden. De kans is klein vandaar dat de premie in verhouding ook erg laag is. Maar gevolgen kunnen niet te overzien zijn als iemand het overkomt… Persoonlijk vind ik dat een ander niet de dupe mag worden dat ik me er niet voor zou verzekeren. Want als jij t niet kan betalen laat je een ander met de narigheid zitten. Dat is me dan eigenlijk wel meer dan 60 euro premie per jaar waard…Wat zou je er zelf van vinden als jij in een rolstoel komt of komt te overlijden door een ander en diegene zegt Tja pech ik had me er niet voor verzekerd?
Ik begrijp jouw reactie maar de kans is voor mij persoonlijk veel te klein. Er zijn ook genoeg dingen om te bedenken die zouden kunnen gebeuren. Er is vast een reden waarom het niet verplicht is om een aansprakelijkheidsverzekering te hebben. Ik denk niet dat we hieruit komen in deze discussie … ?
Toen wij gingen samenwonen in een huur appartement hadden we geen van deze verzekeringen.
Later hebben we een koophuis gekocht en nu enkel een opstalverzekering. Hiervoor betalen we rond de 6 euro per maand. Een inboedelverzekering hebben we niet, dat risico vinden we niet erg om te lopen. Dit scheelt iets van 10 euro per maand en daarmee 120 euro per jaar. Een aansprakelijkheidsverzekering nemen we als ons eerste kind naar school gaat (die moet nog geboren worden). Dit scheelt iets van 4 euro per maand en daarmee 48 euro per jaar. Door deze twee verzekeringen te schrappen kunnen we meer geld investeren. Natuurlijk houden we ook een ruime buffer aan voor onvoorziene kosten.
Dat klinkt als een snelle bezuiniging. Maar voor 10 euro per maand koop je geen nieuwe inboedel in geval van bijvoorbeeld brand.
Nee, dan gaat dat wel vele duizenden euro’s kosten. Dit risico zijn we bereid te nemen. Per jaar scheelt het 120 euro ongeveer. Laten we zeggen dat er na twintig jaar iets gebeurt en het rendement op de investering is 6% per jaar. Dan heb je na 20 jaar een vermogen met die besparing opgebouwd van 54677 euro (40k met 3% rendement). Hier kan je een leuke inboedel van kopen. Het kan natuurlijk dat het rendement tegenvalt of dat je huis in de fik vliegt net na een beurscrash, dat is een risico. Het zou ook kunnen dat je bijv. in je eerste jaar dat je geen verzekering hebt gelijk pech hebt, nou dan leven we tijdelijk met slechts een bank en een bed haha.
De berekening kan je hier maken en wordt zoveel dankzij het rente op rente effect: https://www.berekenhet.nl/modules/beleggen/eindkapitaal.html?berekening=A237TdWtWA
Oei, 120 euro per jaar en een berekening maken met 120 euro per maand geeft een verschil van een kleine 50.000 euro die het minder opleverd,
Ik heb inderdaad voor de berekening per ongeluk per maand gepakt i.p.v. per jaar. Foutje. Alsnog vind ik het het risico waard zoals eerder omschreven. Nu komt het uit op 4700 ongeveer.
https://www.berekenhet.nl/modules/beleggen/eindkapitaal.html?berekening=ZlIot07lUs
Stel je spaart naast die 10 euro per maand een additionele 110 euro per maand dan heb je na 20 jaar een leuk bedrag bij elkaar voor een inboedel :)… en dan kom je uit rond de 50k. M’n beredenering is vooral als je het kan betalen dan niet voor verzekeren. Zoveel mogelijk sparen en de meesteren.
Aansprakelijkheid en opstal zijn verzekeringen waar op bezuinigen door een overstap zeker kan lonen, maar bezuinigen om ze niet te hebben totaal niet lonen.
En zoals Meer of Minder zegt is je berekening op 120 euro per maand. En niet per jaar, dan kom je maar op 4679 euro uit. Kan je toch net een bankstel van kopen ?