Noodzakelijke kosten: het moment van geld uitgeven is weer begonnen

4 min leestijd

Na onze zomerstop (vakantie) zijn we weer terug in die prachtige stad achter de duinen. We hebben de hittegolf gemist en nog net even een stroomstoring misgelopen. Maar wanneer je dan thuis bent, dan verdwijnt het vakantiegevoel al snel. Er zijn allerlei praktische dingen te regelen. Zo starten hier de voorbereidingen voor het nieuwe schooljaar met wat noodzakelijke uitgaven. En nu duidelijk is dat thuiswerken voorlopig de standaard blijft, heeft de wifi thuis ook wat financiële aandacht nodig. En ons huis heeft chronisch onderhoud nodig, maar dat komt door de leeftijd. Nu de vakantie achter de rug is, staat mijn actielijstje weer vol met klussen…en geld uitgeven.

Noodzakelijke kosten: het moment van geld uitgeven is weer begonnen #geld uitgeven #besparen #DeBudgetman

Periodieke piek in uitgaven

Ik weet niet of jullie dit herkennen, maar bij ons lijken ongeplande uitgaven vaak tegelijk te komen. Dat zou ook te maken kunnen hebben met opgroeiende kinderen. Ineens zijn de fietsen te klein, of stuitert er ongepland een iPad op de grond. Het hoort er allemaal bij en deze maand was het weer zover. We hebben weer een maand waarin we extra geld uitgeven aan noodzakelijke aankopen.

Dochter 1 gaat naar de middelbare school en dat kan natuurlijk niet op een kinderfiets. Aangezien ze straks dagelijks op de fiets naar school gaat, vind ik het wel belangrijk dat ze op een degelijke fiets rijdt. Je krijgt tegenwoordig bij drie pakjes boter al een fiets cadeau, maar dat is niet de kwaliteit die ik zoek. Voor een goede fiets wil ik graag wat meer geld uitgeven. Het is wel bijzonder om te zien dat de huidige corona-tijd ook de fietsenbranche heeft beïnvloed. Populaire merken en typen zijn online uitverkocht. En omdat de levering van onderdelen grote vertraging kent, wordt een bestelde fiets pas ongeveer in december geleverd. En ik heb het dan over een gewone fiets. Voor een elektrische fiets ben je volgend jaar pas aan de beurt.
Mijn dochter fietst overigens nog gewoon ambachtelijk: door te trappen op een paar pedalen..

De start van het schooljaar valt hier samen met het moment van extra geld uitgeven. Gymschoenen en -kleren, een nieuwe rugzak en de onvermijdelijke agenda’s en schriften. Die kosten vallen overigens nog mee en daar hebben we hier thuis wel een budgetje voor.

ICT kosten en thuiswerken

In een gezin met 5 is er altijd wel een laptop, tablet of telefoon aan vervanging toe. Nu ben ik een tijdje geleden gestopt om voor ieder doel een apart spaarpotje te maken, dus de aankopen gaan van de gewone spaarrekening.

De middelbare school van dochter 1 gaat dit jaar starten met een volledig digitale omgeving. Daar is een laptop voor nodig en een chromebook wordt aangeraden. Nu ben ik daar persoonlijk weer niet zo’n voorstander van. Zo’n laptop heeft echt altijd een fatsoenlijk wifi-signaal nodig. Dat is in Nederland geen probleem, maar na onze verhuizing naar het warme tropische land is zo’n laptop niet echt bruikbaar. In Suriname valt namelijk bij de eerste druppel regel de internetverbinding uit. Voorlopig start zij het schooljaar even met haar iPad.

Voor het thuiswerken is ons draadloos netwerk aan onderhoud toe. Het huidige netwerk doet het nog wel, maar wanneer we met z’n vijven online zijn, dan hapert het weleens. Verder heb ik een wifi-repeater die het vaker niet dan wel doet. En hier in huize DeBudgetman is er een simpele stelregel: zodra apparaten een eigen leven gaan leiden en niet meer doen wat ik wil, dan gaan ze eruit.
Nu is de keuze aan netwerkapparatuur enorm, dus daar ga ik me de komende week nog even goed in verdiepen.

Klussen in en om huis

Het laatste onderwerp dat op mijn actielijstje staat, is ons huis. Een schattig jaren ’30 huis blijft tijd en geld voor onderhoud kosten. Ik vind het allemaal echt leuk om te doen, maar het meeste onderhoud wil ik graag voor de winter klaar hebben. De grote klussen zijn gedaan, hoewel dochters 1 en 2 het idee van een eigen badkamer wel zien zitten. Om te voorkomen dat we ineens complete douchecabines kopen, hebben we afgesproken dat die verbouwing pas over een paar jaar zal plaatsvinden.

Voor de komende weken staat er nog wat buitenschilderwerk op de planning. Dat kost niet veel geld, wel tijd.
En verder verwacht ik geen grote uitgaven aan ons huis meer te doen. Maar nu we 10 jaar in ons huis wonen is er vroeg of laat altijd wel iets dat aan vervanging toe is.

Kortom, komende tijd genoeg te doen en uit te geven .

Heb jij ook weleens dat onverwachte uitgaven allemaal tegelijkertijd lijken te komen?

Wil je meer lezen?

9 gedachten over “Noodzakelijke kosten: het moment van geld uitgeven is weer begonnen”

 1. Hoi,

  om je een hoop uitzoek werk te besparen en je thuis echt een netwerk upgrade wilt doen zonder veel rompslomp en bij behorende updates enzo allemaal goed geregeld te willen hebben.

  Zou ik gaan kijken naar Unify producten. Een Accespoint kost tussen de 80 en 100 euro. Een goede router rond de 100-150 euro. En je kan ze allemaal samen voegen en als je dan toch merkt dat je internet op 1 punt in het huis te weinig is. of je wilt er buiten 1. Dan koop je er 1 bij. Prikt hem in. Adopteert hem in je netwerk en de rest doet de software zelf.

  het fijne is dat je niet voor alles een aparte wifi naam hoeft te geven. Plus het gastennetwerk kan je aanzetten met 1 klik op een knop. Zo kunnen gasten/bezoekers allemaal gebruik maken van je internet en heb je de rest gewoon goed beveiligd.

  https://www.ui.com/unifi/unifi-ap-ac-lr/

  succes ermee!

  Beantwoorden
 2. Chromebook lijkt leuk maar vind hm erg beperkt. Alles moet online, offline heb je er beduidend minder aan. Schoonma heeft er 1, dacht kan ze hm niet zo snel verkloojen als een windows laptop die snel volloopt (zeker met alles wat zij aanklikt). Grootste nadeel is wel dat haar printer er niet op aan te sluiten is, ondanks vooronderzoek dat het wel zou moeten kunnen. Qua mobiliteit zelf fan van macbook, onze air uit 2012 hebben we refurbished gekocht en doet t na jaren gebruik nog steeds als een tierelier. Licht en dun, voelt hm niet eens in de rugzak en gaat ook mee op reis. Voor meer power (ben it-er) heb ik een pro van mn werk. Ondanks verwoed Windows fan is t ff wennen in t begin maar werk nu met beide systemen goed.

  Beantwoorden
  • Om dezelfde redenen lijkt me een Chromebook minder geschikt. Dochterlief is Apple fan, dus het zal wel een Air worden. Ik ben zelf teveel ‘verwindowsd’ om nog over te stappen..

   Beantwoorden
   • Haha ik ken het gevoel! Had ik ook heel sterk en heeft lang geduurd. Werk heeft me ertoe gezet omdat daar Macbooks werden uitgedeeld en wil qua werk ook niet meer terug. Hardware wise hebben ze het bij Apple toch echt stukken beter voor elkaar op vele fronten. Afgezien van het slick design heb ik nooit problemen met videobellen, terwijl Windows collega’s altijd problemen hebben. En op mijn vorige werk had ik een werktas van 6kg door die dikke HP bakken met dito adapters, dat nooit meer. Ik doe nu zelf voornl. 50-50. Macbook op schoot als ik een keer op de bank wat wil researchen, desktop voor uitgebreid privegebruik. Scriptje om te kunnen switchen met hoofdmonitor tussen desktop en macbook. De verkenner en paint heb ik nog geen goede Mac vervangers voor gevonden trouwens, dus ik zal denk ik niet snel 100% over zijn ?

    Beantwoorden
 3. Hoi, met een gezin van 5 vliegt het geld er natuurlijk altijd al met bakken uit! Ik lees dat het nu ook weer even een extra dure periode wordt, kinderen die weer naar school moeten en klussen in huis. Wij, met ons tweetje, hebben dit natuurlijk veel minder. Mijn enige aankoop deze periode is een agendavulling ? voor school! Meestal hebben we ook geen onverwachte uitgaven en kunnen we alles plannen. Voor onderhoud hebben we een pot en voor vervanging van dingen die spontaan kapotgaan ook. Mijn iPad staat al jaren op de lijst voor vervanging, is nu 8 jaar oud. Steeds minder apps doen het er nog op, maar de belangrijkste (mail, internet, Netflix, NPO Start) doen het nog dus nog steeds geen zin om geld aan een nieuwe uit te geven! De rest van de apps die ik gebruik staan op mijn telefoon. Ben niet voor niets StellaIsZuinig!

  Beantwoorden

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.