Onze uitgaven weer eens tegen het licht houden

4 min leestijd

Een paar keer per jaar maak ik even een (digitaal) rondje langs de maandelijkse uitgaven. In ons huishouden gebeuren in financiële zin niet heel spannende dingen, hoewel je met drie kids iedere maand wel onverwachte kosten hebt. En omdat dit praktisch iedere maand voor komt, is het ook weer te plannen. Maar een paar keer per jaar check ik waar we allemaal voor verzekerd zijn, een abonnement op hebben, wanneer dat afloopt en natuurlijk of het nog beter of voordeliger kan. Ook deze keer waren onze uitgaven aanleiding om wat zaken aan te passen en over te sluiten.

Onze uitgaven weer eens tegen het licht houden #geldbesparen #DeBudgetman

Onze uitgaven: een kort overzicht

Ieder halfjaar geef ik een overzichtje van onze financiële netto-waarde in percentages. Om een idee te geven over onze maandelijkse uitgaven heb ik deze ook in percentages van ons inkomen uitgedrukt.

 • Vaste lasten (hypotheek, verzekeringen, belastingen, abonnementen): 20%
 • Variabele kosten (boodschappen, kleding, uitjes e.d.): 28%
 • Sparen: 42%
 • Potje ‘onvoorzien’: 10%

Het potje ‘onvoorzien’ lijkt misschien wat hoog, maar het voorkomt dat we voor iedere onverwachte uitgave op de spaarrekening moeten terugvallen. Het gaat niet iedere maand op en wat overblijft…dat gaat dan een maand later wel weer op. We zetten het bedrag aan het begin van de maand weg in een apart ‘spaarpotje’ zodat we makkelijk kunnen nagaan waar we het geld voor hebben gebruikt.

De vaste lasten

Bij de periodieke check let ik vooral de vast lasten zoals verzekeringen en abonnementen. Zo hou ik in de gaten wanneer het contract afloopt. Deze keer waren onze telefoonabonnementen aan vervanging toe en loopt ons energiecontract af.

Sim only abonnementen

Voor onze mobiele telefoons staat de belangrijkste keuze al vast: we sluiten hier alleen maar sim only abonnementen af. Ik zit niet echt te wachten op het allermodernste toestel van Tim Cook. En tegenwoordig gaan mobieltjes langer mee dan het abonnement. Daarom kiezen we voor de voordelige optie van sim only.

Omdat we toch nog verwachten dat we komend jaar naar het buitenland kunnen verhuizen, heb ik dit keer gezocht naar een abonnement die je ook maandelijks kunt beëindigen. We zijn uitgekomen bij de sim only van Ben. Je betaalt iets meer voor de flexibiliteit van maandelijks opzeggen. Het bijkomende voordeel is dat je de bundel tijdens de lopende maand al mag wijzigen. Ik Ben er erg tevreden mee 😉 .
Een abonnement met toestel is natuurlijk net zo eenvoudig te vinden via zo’n online vergelijker.

Energie

Bij het zoeken naar een andere energieleverancier speelt onze verhuizing ook een rol. Je wordt als consument bedolven onder de lokkertjes zoals eenmalige kortingen en dergelijke. Ik moet er nog even rustig voor gaan zitten. Op dit moment hebben we bij onze huidige leverancier gekozen voor variabele tarieven. Er volgt vast nog wel een artikeltje over deze zoektocht.

Onze variabele kosten

Bij de controle van onze variabele uitgaven is opgevallen dat we aan kleding veel minder hebben uitgegeven. Thuiswerken en thuisonderwijs beperkt de kledingslijtage blijkbaar. Maar ik verwacht dat deze kosten in de komende maanden wel weer stijgen (de pakketbezorger maakt inmiddels overuren…)

Een kostenpost die wel wat aanpassing nodig heeft, is het boodschappenbudget. Op de een of andere manier zijn die uitgaven aardig gestegen. Meestal schuiven we in zo’n geval iets van het potje ‘onvoorzien’ naar het de post variabele kosten. En omdat we de post onvoorzien standaard apart zetten, is gemakkelijk terug te zien dat de boodschappen in de afgelopen maanden extra geld hebben gekost.

Sparen

Onze spaarquote blijft voorlopig op 42%. Onze uitgaven zijn redelijk goed in balans en het is nog niet nodig om het percentage dat we sparen te verlagen. Nadat we naar het buitenland zijn verhuisd zal de spaarquote wel stevig dalen, maar dat vinden we geen probleem. Een overzichtje van onze netto-waarde van afgelopen halfjaar vind je hier.

Kijk jij regelmatig naar je uitgaven om te zien of je nog ergens op kan besparen?

Wil je meer lezen?

5 gedachten over “Onze uitgaven weer eens tegen het licht houden”

 1. Dit doe ik regelmatig om te checken waar ik op kan besparen. Zo is deze maand mijn telefoon abonnement afgelopen en kan ik eindelijk overstappen op een goedkoop sim only abonnement. Scheelt weer een hoop geld elke maand

  Beantwoorden
 2. Wij zijn geemigreerd, maar hebben onze prepaid gehouden met ons oude 06 nummer. Belangrijke reden is dat veel belangrijke zaken gekoppeld zijn naar je mobiel. Codes die naar je mobiele nummer gestuurd worden, en vooral de digid is gekoppeld aan het 06 nummer. Bij Simyo kost dit niets, alleen 1x per half jaar even een keer gebruiken.

  Als ik naar Nederland op vakantie ga, is deze Simyo wel erg duur met internet. En neem ik een tijdelijk Lebara simkaartje.

  Beantwoorden

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.