Alles lijkt tegenwoordig wel aan te sturen via een smartphone. Nu hebben we hier thuis het standaard tv abonnement al vervangen door wat streamingsdiensten die we (onder andere) via een app streamen. Maar inmiddels is het ook heel eenvoudig mogelijk om de verwarming, verlichting én de gordijnen op afstand aan te sturen. Dat klinkt natuurlijk allemaal een beetje nerdy, maar dat maakt het ook wel weer aardig om uit te zoeken hoe zo’n Smart Home werkt.
Automatiseren met Smart Home
Tegenwoordig zijn er veel mogelijkheden om je huis te automatiseren. Lampen gaan automatisch aan wanneer je een ruimte binnenkomt, de verwarming staat aan bij thuiskomst uit je werk en de verlichting kan deel uitmaken van een alarminstallatie. Slimme apparaten werken vaak met Smart Home apps. Smart Home apparaten zijn te koppelen aan de bekende platforms zoals Apple HomeKit, Amazon Alexa en Google Assistent. Via de genoemde platformen kunnen verschillende slimme apparaten met elkaar communiceren.
Slimme gordijnen
Een slimme thermostaat is niet echt bijzonder meer en slimme verlichting ook niet. Maar slimme raamdecoratie is nog wel een klein beetje bijzonder. Ik heb altijd het idee gehad dat dit om een ingewikkelde installatie gaat. Maar dat valt mee. Je kunt Smartblinds bijvoorbeeld vanaf elke plek bedienen. En het installeren blijkt vrij simpel te gaan.
De slimme gordijnen zijn ook weer aan andere slimme apparaten te koppelen. Zo maak je vrij simpel een echt slim huis.
Om te voorkomen dat het binnen in huis te warm of te koud wordt, kunnen slimme gordijnen een hulp zijn. Het reageert op verschillende weersomstandigheden en daardoor bespaar je op je energiekosten.
Hoe werkt het in de praktijk? De slimme raamdecoratie moet ongeveer 1 of 2 keer per jaar opgeladen worden via een USB-C oplaadkabel. De rest van het jaar verbruiken bijvoorbeeld je elektrische rolgordijnen geen netstroom. Er zijn ook geen gegevens die in een Cloud worden opgeslagen, maar alle instellingen staan lokaal opgeslagen. Het is dus niet nodig om allerlei kabels te trekken om gebruik te kunnen maken van nieuwe slimme mogelijkheden.
Scenes maken met je smart devices
Je kunt verschillende slimme apparaten ook met elkaar koppelen. Zo maak je een optimaal gebruik van alle mogelijkheden die slimme apparaten met zich meebrengen. Daarbij is het van belang om een scene te creëren. Een scene zorgt ervoor dat een scenario wordt uitgevoerd. Een voorbeeldje: de slimme gordijnen en de weersensor kunnen met elkaar communiceren. Een voorbeeld van een scene is dan wanneer de slimme gordijnen omhooggaan zodra er bijvoorbeeld regen wordt gedetecteerd. En zo zijn er talloze mogelijkheden om scenes te maken met je slimme apparaten.
Ik heb nog wel wat uitzoekwerk te doen. En ik moet de slimme apparaten die er al in huis zijn, nog aan elkaar koppelen om alle nieuwe mogelijkheden te benutten. Maar het is wel heel wat eenvoudiger te installeren dan ik had verwacht.
Heb jij al wat slimme apparaten in huis?
Wil je meer lezen?
Lees berichten (1)
Ik ben er voorzichtig mee bezig. Je kan zoveel en op forums gaan mensen zo ver met hun routines maken dat klinkt zo ingewikkeld. Ik heb sinds kort rolluiken met een solar paneel (heel fijn want geen stroomdraden van buiten naar binnen). Via de app kun je ze op afstand bedienen. Ik heb een routine gemaakt dat ze elke dag op een bepaald tijdstip open gaan. Heel trots dat het gelukt was echter gingen ze in het weekend ook vroeg in de ochtend omhoog hahaha. Beginners foutje zeg maar. Inmiddels de verlichting en mijn vaatwasser ook smart. Vooral het laatste vind ik handig. Als ik op mijn werk zit en zie dat de zonnepanelen in de loop van de dag lekker draaien dan zet ik hem aan. En thuis roep ik Hey G**gle zet vaatwasser aan. De rest van het gezin verklaard mij voor gek maar ik vind het zelf vooral erg grappig.
Inge