Ons huishouden verder verduurzamen

4 min leestijd

De gasprijs stijgt en daalt dan weer. Zonnepanelen worden duurder, of juist goedkoper. Wel of niet salderen? Er is nog niet eerder zoveel gedoe geweest over de energie die wij als huishoudens verbruiken. En dat is logisch, want energie is een serieuze kostenpost geworden voor een gemiddeld gezin. Daarnaast moeten we met z’n allen ook zorgen voor een lagere uitstoot van de bekende broeikasgassen. We hebben hier in huis het een en ander aangepakt om de energierekening te verlagen en ons huishouden te verduurzamen.

Ons huishouden verder verduurzamen #verduurzamen #besparen #DeBudgetman

Verduurzamen door een lager verbruik

De gemakkelijkste manier om te zorgen voor een lagere energierekening, is door minder energie te verbruiken. Dat zorgt eigenlijk niet voor een echt lagere rekening, maar het houdt de kostenstijging een beetje in de hand. Duurder wordt het sowieso.

We hebben in de loop van de jaren het nodige aan ons huis veranderd, wat nu voor een lager verbruik zorgt. En het zijn vooral de voor de hand liggende manieren om een huis te verduurzamen. Zo hebben we vloer- en dakisolatie aangebracht. Dit hebben we tijdens de grote verbouwing gedaan voordat we hier kwamen wonen. We kregen toen ook nog een mooie subsidie vanuit de gemeente, waardoor die isolatie eigenlijk geen geld maar alleen tijd heeft gekost. Door het werk zelf uit te voeren konden we de kosten voor aanschaf volledig betalen van de subsidie. Ook op dit moment zijn er nog wel subsidiepotjes voor het isoleren van je woning, maar dit verschilt per gemeente.

Twee jaar geleden hebben we een deel van de kozijnen laten voorzien van HR++ glas. Dat levert echt heel veel comfort op in huis. Er zat al (voor een deel) dubbel glas in die kozijnen, maar HR++ isoleert echt nog beter. Ik schat in dat we in de komende jaren nog wel wat dubbel glas gaan vervangen.

Eerlijk gezegd verduurzamen we hier ook door de thermostaat wat lager te zetten. Vooral overdag is het hier een graadje kouder dan voorgaande jaren. Wanneer de kids thuiskomen van school en er huiswerk wordt gemaakt dan verwarmen we de slaapkamers, maar de rest van de dag staat de verwarming alleen in de woonkamer aan.

Verduurzaming door energie op te wekken

Sinds een jaar of zes hebben we zonnepanelen liggen. En met de huidige energieprijzen leveren die nu echt geld op. De aanschafkosten hebben we inmiddels al lang terugverdient. Een paar weken geleden hebben we onze installatie laten uitbreiden met nog twee extra zonnepanelen. We hebben op ons dak eigenlijk genoeg ruimte voor nog 15 panelen, maar de capaciteit van onze omvormer laat meer panelen niet toe. Zodra de omvormer aan vervanging toe is, dan kies ik waarschijnlijk voor een model met meer capaciteit (maar dat zie ik dan wel).

Het koppelen van nieuwe panelen aan een bestaand systeem is trouwens nog wel ‘een dingetje’. Omdat de ontwikkelingen op de markt voor zonnepanelen zo snel gaan, hebben we goed moeten zoeken welke panelen en optimizers passen op ons bestaande systeem. Ik ben blij dat we zes jaar geleden voor een systeem van SolarEdge hebben gekozen. Zij leveren materiaal dat ook op oudere installaties is aan te sluiten.

Veder hebben we nu een paar jaar een houtkachel. En die brandt hier heel enthousiast. Je moet zo’n kachel natuurlijk niet branden met vers, nat hout waar bij wijze van spreken de nog bladeren aanzitten. Maar met goed, droog hout (of briketten) én een schone schoorsteen, heb je geen last van rook of roetdeeltjes.

Andere manier om te verduurzamen?

Er zijn nog veel meer manieren om het huis en het huishouden te verduurzamen. Zo hebben we nog steeds een eigen auto,. Dat is een gewone benzinebak en geen hybride auto. Het is ook onze eigen auto, terwijl we deze soms meer dan een week niet gebruiken. Dus in principe kunnen we nog eens het gebruik van een deelauto of de aankoop van een schonere auto overwegen. Maar gewoon langer met je spullen doen, is natuurlijk ook heel duurzaam.

Wil je meer lezen?

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.