Gaan de huizenprijzen nog dalen?

3 min leestijd

Het is al een tijdje feest en crisis op de woningmarkt. Feest voor woningeigenaren, die de huizenprijzen ieder kwartaal zien stijgen. Crisis voor de woningzoekende, zeker voor de starter die inmiddels voor de onmogelijke taak staat om iets betaalbaars te vinden. Is er een nieuwe bubbel in de woningmarkt aan het ontstaan, of is het ‘deze keer’ anders?

 

Gaan de huizenprijzen nog dalen?; DeBudgetman.nl

 

Prijsdalingen goedgemaakt?

Het uitbreken van de huizencrisis ligt alweer 10 achter ons. In de jaren na 2008 daalden de prijzen gemiddeld met 17%. Vanaf 2013 is het voor een deel van de woningmarkt snel veranderd. De huidige prijzen liggen weer boven het prijspeil van de vorige piek. Sommige economen verwachten nog een verdere prijsontwikkeling, weliswaar zonder de enorme stijgingen van de afgelopen jaren. Dat is op zich logisch omdat er in de afgelopen 10 jaar ook sprake is geweest van inflatie en die is nog niet in de prijs verwerkt.

Ook buiten de Randstad is de ontwikkeling van de woningprijzen wel zichtbaar, maar zijn de prijsstijgingen veel lager. Een deel van de woningen staat daar financieel zelfs nog onder water.

 

Oorzaken van de huidige huizenprijzen

Na een prijscorrectie van 17% is het vrij logisch dat er een herstel van de woningprijzen volgt.
Maar er zijn nog een aantal factoren die hebben bij gedragen aan gestegen huizenprijzen. Twee van de belangrijkste oorzaken zijn de extreem lage rente en de achterblijvende bouw van nieuwe woningen. Hoe complex de Nederlandse woningmarkt ook is, het blijft in basis een eenvoudig spel van vraag en aanbod. Om met het aanbod te beginnen: er is momenteel een tekort van 200.000 woningen en dit aantal zou jaarlijks met 30.000 toenemen. En de rente? 1% bij 1 jaar vast en NHG-garantie. Geld is dus niet het probleem. De verplichte aflossing van hypotheken zou zelfs nog wel eens z’n vertragende effecten kunnen hebben op stijging van de prijzen.

Beleggers

Een voor de Nederlandse markt nieuw verschijnsel is de particuliere belegger. Deze blijkt vooral aan de onderkant van de woningmarkt te zorgen voor een prijsopdrijvend effect. Dit zgn. ‘buy-to-let’ laat extra kapitaal in de woningmarkt stromen. En of dit nu goed is…daarover zijn de meningen verdeeld. Het zorgt er in ieder geval voor dat woningen steeds vaker als investering worden gezien, dan als plek om te wonen.

Particuliere beleggers die kopen om te verhuren, kiezen hier vermoedelijk voor langer termijn voor. Het is hen in veel gevallen te doen om een stabiel rendement, in plaats van een snelle waardeontwikkeling. Die keuze is een beetje vergelijkbaar met het beleggen in dividend-aandelen. Het is leuk wanneer de aandelen stijgen, maar het is vooral te doen om een stabiel dividend. De keuze van particuliere beleggers voor woningen kan goed nieuws zijn voor huurders. Zij hebben te maken met eigenaren die voor langer termijn voor vastgoed kiezen. Je mag verwachten dat dit positief uitpakt voor het onderhoud aan dit vastgoed.

Aan de andere kant zorgen deze kopers dat de starter het extra moeilijk heeft bij het vinden van een geschikte woning. De particuliere belegger en de starter vissen in dezelfde vijver van ‘goedkope’ woningen. Dat lijkt voor een extra prijsopdrijvend effect te zorgen.

 

Nieuwe crisis op komst?

Dat weet natuurlijk niemand. Maar iedereen begrijpt dat prijsstijgingen van 10% per jaar niet oneindig kunnen doorgaan. Vroeg of laat gaat de rente een keer stijgen. Dit zal niet alleen tot een stijgende hypotheekrente leiden. Wonen wordt daardoor nog duurder. Maar of dit dan leidt tot dalende huizenprijzen, betwijfel ik. De rente blijft nog steeds laag en het tekort aan woningen is niet opgelost. Verder betwijfel ik of particuliere beleggers op korte termijn de woningmarkt verlaten. En het is de vraag of zij bereid zijn om bij dalende huizenprijzen ook met verlies te verkopen, zolang er maandelijks huur binnenkomt.

 

Wat verwacht jij in de komende periode van de huizenprijzen?

En overweeg jij weleens om te kopen en te verhuren?

 

Vondelaan Vastgoed

 

Meer lezen?

 

4 gedachten over “Gaan de huizenprijzen nog dalen?”

 1. Ik heb wel eens rondgekeken naar een woning om te verhuren. Maar het is met deze hoge huizenprijzen lastig om er een fatsoenlijk rendement uit te halen. Daarnaast wil ik niet bij elk mankement gebeld te worden voor een oplossing.

  Nee, ik hou het lekker bij dividendaandelen. Als het toilet stuk is op het hoofdkantoor van Coca-Cola lossen ze dat lekker zelf op. En ze betalen ook nog op tijd mijn dividend. Wat wil je nog meer?

  Beantwoorden
  • Dividend gaat altijd van de koers van het aandeel af waardoor je je eigen geld ontvangt dus daar heb je niets aan. En als je dividend ontvangt van niet Nederlandse aandelen waarbij meer dan 15% bronheffing wordt ingehouden teer je zelfs in op je aandelen. Leve de dividend.

   Beantwoorden
 2. Goed stuk! Ik vraag het me ook af, hoe lang kan dit nog doorgaan? Huizen gaan voor de hoofdprijs weg en heel eerlijk hebben we rond gekeken. Maar goed, je moet terug kopen en dan zit je (voor mijn gevoel) weer met een tophypotheek. Ik vind het lastig en de toekomst zal het uitwijzen.

  Beantwoorden
 3. Wij besloten net voor de crisis onze woning te koop te zetten. En toen kwam de crisis. In 3 jaar daalde onze onverkoopbare woning 40% in waarde. En stonden wij onder water. En omdat niemand onze woning wilde kopen, haalden wij ‘m in 2011 weer van de markt. Vanaf 2013 ging de zon weer schijnen. Recent is onze woning getaxeerd: 15% meer waard dan in 2008. Wat niet echt een heel schokkende prijsstijging is. Wat niet wegneemt dat de huizenprijzen in de Randstad (waar ik sinds 18 jaar ook woon) schokkend hoog zijn.
  Ik verwacht dat de huizenprijzen zullen blijven stijgen, maar de komende jaren ook enigszins zal stabiliseren. Ik denk dat de huizenprijzen buiten de randstad de komende jaren in verhouding iets meer zullen stijgen dan in de randstad. Of dat hoop ik althans. Want ik zou graag willen zien dat de mensen buiten de randstad ook een voordeel kunnen halen uit de economie. En ik hoop VOORAL dat de huidige krapte in de randstad voor de overheid een sein is om de ‘buitengebieden’ (waar ik vandaan kom) meer bij het hart van NL te trekken. Door te investeren in bereikbaarheid.
  Ik ben benieuwd naar wat de rente de komende jaren gaat doen. Ik verwacht dat ze wat zullen stijgen. Maar tot hoever? Ik ben geen econoom, maar ik verwacht dat een hele hoop mensen (opnieuw) in de problemen komen wanneer deze flink gaat stijgen.

  Beantwoorden

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: